Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • bojkot dojčenia

    , Autor: maminkaivanka

    Dobrý deň, mam 8,5 mesačného chlapčeka, doteraz nemal problém ani s dojčením (3-4 x denne + v noci sem-tam), ani s príkrmami, ale posledné dni prišiel zlom,
    1.) malý mi začal odmietať prsník, len čo ho nakloním k prsníku tak chytí bradavku, pustí začne plakať, vypne telíčko tak, že sa nedá nijak ho polohovať a zatne pusinku....skúsila som odstriekané mliečko podať cez fľašu....dopadlo to presne rovnako, ale keď podám čajík, to je chopný vypiť aj 1 dcl naraz. Skúsila som s ním "vybabrať" a podať len prevarenú vodičku, dopadlo to presne ako pri mliečku. Dokázal nepiť aj pár hodín vôbec nič, čo zas nemôžem dovoliť.

    2.) So stravou sme začali bojovať keď mu zavádzame novú zložku. Napríklad som skúsila biely jogurt - bez úspechu, broskynu - bez úspechu, detské výživy- bez úspechu. Čo by dokázal jesť tak sú to jablká, banány, piškóty (tie zbožňuje), na obed pekne spapá polievočku (zelenina, mäsko, bezvaječné cestoviny, raz do týždňa varený žĺtok)- cca 2 dcl, a večer pekne papá mliečnu kašu tiež cca 2 dcl.

    Poraďte mi prosím, či môžem dieťaťu podávať každý deň jednotvárnu stravu pozostávajúcu z banánov, jabĺk,piškót,polievky a večernej kaše, alebo ako ho naučiť akceptovať nové zložky?

    Zároveň, či je čas prejsť na umelé mlieko, alebo ako ho naučiť opäť piť aby som mliečko úplne nestratila? Snažím sa odstriekávať, ale je to bieda, niekedy som dokázala odstriekať z jedného prsníka aj 1,5 dcl, teraz keď z oboch po 8 hodinách vytlačím maximálne 10 ml dokopy. Čo mám robiť? Poraďte mi prosím..Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Už som to niekoľkokrát videla, že sa dieťa jednoducho samé odstavilo Máva to občas nejakú príčinu. na príklad, že máte práve menses, to by bol ten lepší prípad, pretože by sa po jeho skončení, mohol znova chytiť. Alebo ak ste zmenili svoj jedálníček, napríklad kvôli chudnutiu, tak sa chuť mlieka zmenila a preto ho odmieta. Tam je už návrat ťažší, svedčilo by pre to aj to, že mlieko odmieta aj z fľaše. v takom prípade sa vráťte k normálnej strave a mlieko bude znova piť ak aj nie z prsníka, tak odsaté. Ak však chcete odsávať, tak j epotrebné najmenej každé tri hodiny, inak sa mlieko tvoriť nebude. Na druhej strane je úžasné, že ste koili do tohto veku, dali sta svojmu dieťatku to najlepie, čo mohol dostať, dobrý základ do života, čo sa týka výživy aj citového ukotvenia.
    Čosa týka tekutín. v tomto veku by mal okrem tekutiny vo výžive / polievka event. mlieko / vypiť ešte asi 180 ml vody. Nenechajte sa od neho "presvedčiť" na sladký čaj. Nie je to pre dieťa vhodný nápoj a tlmí to chuť k jedlu. Ak je smädný, určite sa napije aj vody. Sledujte mokré plienky, mal by ich stále mať päť až osem. Takže ak sa Vám nerozbehne znova kojenie, nebuďte zúfalá a podávajte umelé mlieko, tzv. formulu. V žiadnom prípade v tomto veku neodporúčam bežné konzumné kravské mlieko z potravín. Najčastejšie až po roku, ale niektoré deti aj v tomto veku odmietajú nové chute, nové zložky výživy. V zásade razím názor, že strava dieťaťa má byť pestrá čo do zloženia / má obsahovať mäso, ovocie, zeleninu, obilniny a je vhodné ak obsahuje aj mlieko a mliečne výrobky/ ale nemusí byť pestrá, čo sa týka chutí. Takže býva dosť jednotvárna, ale ak to dieťaťu vyhovuje a dobre papá, nie je potebné jednotlivé jedlá a porcie meniť. Tedaráno mlieko / to sa určite nejako upraví/ hne´d potom chlebík alebo rohlík / biely, bez nátieryk/ dopoludnia ovocie, ak má rád jablko, môže každý deň. Potom mäsosozelninový príkrm / nevyraďujte mäso, ke´d dávate žltok/ a večer kašu. odpoldunia znova ovocie, alebo skúste sunárek, ovocnomliečny dezert / obsahuje banán a jablko, tak by mu mohol chutiť/.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: