Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • sopliky a bacil v nosteku

    , Autor: lubka2272

    Dobry den, pani doktorka, chela by som vas poprosit o radu. mame skkoro 4 mesacneho chlapceka. Kojit sa nam nepodarilo(tyzden), lebo som mala strasne malo mliecka, presli sme na umelu stravu. Od toho casu mal problem so stolicou, mal strasne tvrdu stolicu, tak nam doktorka odporucila robit mliecko v odvare z ovsenych vlociek. Medzitym ochorel nadcha, sopliky, zapal hrdielka. Brali sme lieky Augmentin sirup, po vytere v nosteku a zadocku bol zisteny bacil. Mali sme aj hnacky. Od toho casu som mu prestala robit mliecko v odvare. Nasledovala dalsia liecba Biseptolom a pamycon do nosteka.(10+10 dni liecba antibiotikami) Nasledovala opat zapcha. Po par tyzdnoch som zistila ze drobec ma opat zelene sopliky, nasledovali 2 vytery kade 2 tyzdne a zisteny bacil v nosteku, ziadna liecba az opat teraz sopliky a kasel. Dalsia liecba len s pamyconom a stodal sirup na kasel. Od konca 2 mesiaca davam probiotika. je mozne aby sme bacila v nosteku uplne vyliecili alebo sa to bude vkuse mesiac co mesiac opakovat. Uz som z toho nestastna. Bola liecba nasej pediatricky spravna. Na tu zapchu nam tiez radila uz v 7 tyzdni davat ovocne stavy. Ale nedala som mu to. Budem vdacna za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Do konca štvrtého mesiaca má dieťa dostávať len mliečnu stravu, teda žiadne šťavy, potom postupne zelninovo mäsový príkrm a aj ovocie. Stolica sa môže pri prechode na aj bezmliečnu stravu postupne upraviť. probiotika sú vhodné podávať.
    Čo sa týka ochorení, k liečbe sa nevyjadrujem, preože som dieťa nevyšetrila. Ale soplíky sú u dieťatka hlavne pri týchto zmenách počasia / a nekojení/ bežná vec, je potrebné čistiť noštek, zvlhčovať sliznicu nošteka, podávať C vitamin, nefajčiť v okolí dieťatka, chodiť dostatočne na čerstvý vzduch a určite nie je potrebné robiť výtery z nosa!!!!!!!!!!!Každý z nás aj malé dieťa je osídelný rôznymi mikroorganizmamai, aj baktériami, máme ich v nose, sme na nich zvyknutý a nie sú príčinou soplíkov. preto ich ani nie je potrebné liečiť antibiotikami. Aj keby sme ich na pár dní antibiotikami odstránili, o niekoľko dní tam budú znova!!!Antibiotikami sa liečia len infekcie, ktré sú závažné a je jasné, že ich príčinou je baktéria. Nebuďte zúfalá, deti so soplíkmi rastú.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: