Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • alergia na lepok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den, prosim vas moj syn mava stale tvrdu stolicu dokaže sa aj 2 tyždne sam nevyprazdnit musim mu pomahat ,a na vyšetreni mu brali aj krv a vraveli že nema na žiadnu potravinu alergiu, ale to nebolo čisto vyšetrenie či nema alergiu na lepok ..nakolko urobila lekarka zaver že to ma psychickeho povodu moc tomu neverim a počula som z iných skusenosti že to može byt alergia na lepok PRETO SA CHCEM SPYTAT čI MOžE BYT TVRDA STOLICA A TEDA AJ TO žE SA NEVIE BEZ POMOCI VYPRAZDNIT ,ALERGIA NA LEPOK?? DAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nenapísali ste ako staré je dieťatko. Je to podstané, pretože ak je vo veku, kedy sa učí dodržiavať hygienické návyky, ale niekedy to býva aj v inom období, porucha s vyprázdňovaním je v prvom rade záležitosťou psychiky!!!!!A aj keď to má inú príčinu, tá psychická zložka sa vždy na týchto problémoch zúčastňuje.
    Rozlišujeme alergiu na lepok / nebýva častá/ a neschopnosť lepok v červe spracovať, čo je podstatou coeliakie. V takom prípade je tiež možné, že sa ochorenie prejaví ako zápcha, ale oveľa častejšie ako hnačka alebo iné zdravotné problémy / napr. chudokrvnsoť/.- určite je najčastejším problémom pri poruchách vyprázdňovania nejaký psychický problém. Treba to však vyriešiť, pretože čím dlhšie sa problém s vyprázdňovaním a jeho riešenie odkladá, tým ťažšie sa to potom rieši.

Podobné otázky

  • alergia na mlieko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka, mam na Vas otazku ohladne môjho 18 mes. synceka, ktoremu bola zistena mierna alergia na laktozu a tiez lepok. Syn bol kojeny 14 mes., po zavadzani krav. mlieka zacal hnackovat(po kazdom vypiti mlieka), nepriberal, celkovo bol slaby. Na odporucanie nasej Mudr. sme kupili ml. Nestle Junior od 1roka, hnacky trosku ustupili. V gastr.amb. nam poradili mlieko AL110, ktore je bez laktozy(na lek.predpis,kedze uz mal rok tak aj so schvalenim na poistovni), asi tak po 1a pol mes. to bolo fajn, teraz na kontrole na gastre nam povedali, ze mame postupne zavadzat krav. mlieko do stravy, vraj mam kupit napr. Bebu 3 a miešat do AL110 a sledovat ho, ze on ma iba miernu alergiu a to sa casom upravi. Dnes po 2 dnoch od pridavania Beby, rano hnackoval, a pozorujem ze je mrzuty, myslim si ze je to z toho. Poradte mi prosim, ina detska Mudr. nam povedala, ze mame vynechat uplne mlieko zo stravy(aj z varenia, smotana,).Velmi pekne Vam dakujem za odpoved a prajem všetko dobre v novom roku.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mierna alergia na lepok ani kravské mlieko neexistuje. Buď je alergický alebo nie je. Neznášanlivosť lepku alebo mliečneho cukru / laktozy/ je zase úplne iná problematika. Takže z vašej otázky si nie som istá, čo vlastne máte vyšetrené.
    Jednoznačne, ak vidíte, že mu mlieko nerobí dobre, tak mu ho nedávajte. Existuje aj bezlaktorzové mlieko, opýtajte sa na neho v lekárni, neviem presene od ktorej firmy je. Mohli by ste mu skúsiť dávať práve také bezlaktozové mlieko. V zásade platí, že dieťa, ktoré má pestrú stravu, teda dostatok mäsa, ovocie, zelninu, strukoviny a ak mu nerobia zle tak aj cestoviny, nepotrebuje k zdravému vývoju mlieko, pokiaľ ho nem§ôže konzumovať.

  • alergia na lepok?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den.mam 2a pol rocneho syna.priblizne od jedneho roka ma caste zapch.lieci sa u gastroenterologicky.je anemicky.upravovali sme stravu-celozrnne vyrobky,vlocky,lanove semiacka,susene slivky,marhule,cerstve ovocie,zelenina..vela tekutin,nic sladke,nesladene napoje...bolo toho vela.dnes ma vahu do 12kil..vysku tak 90cm.s jedlom sa velmi nekamarati,viac ma rad mlieko,no skusali sme vynechnie mlieka.nepomohlo.skusali se humanu-mlieko-s jablkovou vlakninou..pomohlo to velmi malo.lekarka nam predpisla aj prehanadlo-laktulozu,no malo to minimalny ucinok.tekutin pije dost-urcite aj viac nez liter denne-hlavne cistu vodu,alebo harmancekovy caj..je lieceny aj na anemiu-snazim sa vsak davat mu vela ovocia,zeleniny.jeho stav sa zlepsil,no nasa lekarka-gastroenteologicka-mu par krat robila usg bruska-zistila zvysenu pritomnost vetrov-vraj je mozne,ze v jeho pripade pojde asi o alergiu na lepok.moze to byt pravda?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V jeho prípade môže ísť aj o alergiu ale môže ísť aj o ochorenie na celiakiu. Problémy s vyprázdňovaním riešim aj v súčinnosti s detským chirurgom.

  • Často chorý

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    pani doktorka chcela by som Vás poprosiť o radu. Máme skoro 2,5 ročného syna, ktorý približne od 1 roka je často chorý. Trápia ho predovšetkým otitídy (predovšetkým v zime, máva ich 1-2-krát za 3 mesiace) a takisto laryngitídy (máva ich 1-2-krát za 3 mesiace). Absolvovali sme rôzne vyšetrenia (krvné testy, alergia na lepok, alergia na KM, imunologické vyšetrenie, chloridy v pote, stolica na parazity), ktoré vyšli negatívne. Zistili nám iba to, že syn je alergik. Sme v sledovaní pneumologickej ambulancie a užívame sprej Ecobec (1x1vstrek) a sirup Aerius (1x2,5ml). Jeho psychomotorický vývoj je v poriadku. Prosím Vás o radu, čo by sme mali v danej situácii robiť. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že poradiť by vám mal hlavne váš imunológ a detský lekár, ktorý má dieťa v starostlivosti. Predpokladám, že to aj robia. Oni totiž dieťa najlepšie poznajú. J amôžem dať len všeobecné rady.
    Takéto dieťa by nemalo chodiť do detského kolektívneho zariadenia. V jeho okolí / teda v byte ani inom prostredi, kde sa dieťa zdržiava/ by sa nemalo fajčiť. Mal by mať dostatočný pobyt na čerstvom vzduchu, ak je možné aj v horách alebo pri mori. Je vhodné mu dávať vitamíny aj v liekovej forme, nie len v ovocí, taktiež je potrebné pravidlené podávanie liekov, ktoré vám predpísali lekár. Veľmi prospešné je podávanie probiotickej flóry, poradia vám nejaký preparát aj v lekárni.
    Tiež je vhodné nechať hozaočkovať proti pneumokokom.
    Je dôležité vyšetriť nosnú mandľu a ak je zväčšená, nebrániť sa operačnému odstráneniu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: