Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Podávanie probiotík

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka, chcela by som sa spýtať, či je vhodné podávať dojčiatku probiotiká. Mám 5 mesačného synčeka, je len dojčený. Detská lekárka mi odporúčila, aby som mu v čaji podávala probiotiká ( priamo jemu ). V niektorom časopise som však čítala, že pokiaľ mamička dojčí, je lepšie, ak ona sama užíva probiotiká a k dieťatku sa dostanú cez materské mlieko. A keď som si bola probiotiká kupovať, pani v lekárni mi povedala, že podávanie probiotík je "novodobý boom" a pokiaľ je bábätko zdravé, netreba mu ich užívať, ani prostredníctvom mat.mlieka, stačí, ak bude mať mamička pestrú stravu. Prosím, aký je váš názor?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po prvé, dieťa v tomto veku nemá čo piť čajík, takže ani probiotika v ňom nie je možné podávať.
    Kojené dieťa dostáva v materskom mlieko prebiotiká, ktoré sú potravou pre rast dobrých baktérii v zažívacom trakte, a tie tam potom rastú. Takže podávať probiotiká nie je síce zakázané, ale nie je na to v podstate u zdravého , kojeného dieťatka dôvod.

Podobné otázky

  • Zacpa po prujmu

    , Autor: veronika-17

    Dobry den,

    Chtela bych se zeptat, jestli je mozne mit zacpu po uziti smecty. Syn - 6,5 tydne mel uz vice nez tyden hlenovou stolici, v utery potvrdili rotavirus a zacal uzivat Smectu. V utery jen 2x po 3 lzickach (v poledne a vecer) a vcera cely sacek na den. Jeste vcera dopoledne mel prujmovou stolici (4x behem dopoledne, pak ustavala) a dnes cely den zadnou. Naposledy mel stolici vcera kolem 17hod. Od te doby uzil Smectu vcera vecer 6 malickych lzicek a dnes rano 6 lzicek. Jelikoz pak uz nekakal, dalsi davky jsem mu nedala.
    Je mozne, aby se behem dne po 1 a pul dni uzivani takto zmenil stav? Muze to byt zapricineno jen Smectou? Pokud ano, kdy se zase uvolni?

    Dekuji predem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Smectu deťom v tomto veku nepodávam. Nákaza musela byť masívna, pretože v tomto veku je rotavírusová infekcia málo pravdepdobná/ dieťa by malo mať ešte protilátky od matky a zväčša ho chránia pred infekciou ale vyskytnúť sa samozrejme môže/. Odporučila by som podávanie probiotík. Smectu už nepodávať. Ak by dieťa nemalo stolicu, nemá ani vetry, začne vracať a bolí ho bruško, je potrebné okamžite navštíviť lekára.

  • Nocny plac

    , Autor:

    Doplnujem svoju otazku .... Dieta je iba dojcene. Dnes som ju nechala aj rozbalenu z perinky tak sa utisila, ale vobec nespinka a sem tam zas zacne plakat. Mozno aj to ma suvis s tym... neviem. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ste mladá mamička , trápia vás mnohé veci, ktoré neviete vyriešiť - ako je napríklad aj plač dieťatka.
    Určite ho pri odgrgnutí nedávajte na vaše plece - nie je to dobrá poloha pre dieťatko. Majte ju v náručí so zvýšene uloženou hlavičkou.
    Niektoré deti plačú preto, že majp tzv. gastroesofageálny reflux, majú pocit ako my, keď nás páli žáha. Dôležité je dieťatko po jedení nenatrisať, nehojdať, manipulovať s ním veľmi málo. Uložte ho do postieľky tak, aby malo zvýšene uloženú hlavičku / odložiť nohy postieľky nie podkladať pod dieťa vankúš!/.
    Niektoré detičky sú plačlivejšie, s tým nič nenarobíte.
    V každom prípade spoľahlivým liekom pri plači je skúsiť dieťatko priložiť k prsníku.
    Dôvodom plaču môžu byť aj bolesti bruška: sledujte svoju stravu, určite nekonzumuje strukovinu, kukuricu, aj nakladnú, kyslú kapustu a redkvičku. Možno časom prídete aj na iné potraviny, ktoré dieťatku spôsobujú bolesti bruška.
    Čo sa týka nespavosti: v žiadnom prípade nepite kávu ani iné nápoje obsahujúce kofeín.
    Niektlré deti majú radi polohu na brušku, skúste to, hlavne ked sa nevie vyprdkať alebo grgnúť si. Musíte ju však sledovať a nesmie na brušku spať.
    Ste veľká rodina, dieťatko má okolo seba možno až viac rozruchu, než je ochotné akceptovať, je potrebné upraviť režim a dopriať mu viac kľudu.
    Niekedy pomôže podávanie lieku coli prev roti nafukovaniu alebo podávanie probiotík.

  • zapáchajúci pot

    , Autor: janka77

    Dobrý večer pani doktorka, chcela by som vás poprosiť o radu, dcéra má 7 rokov a pri fyzickej aktivite (stačí jej trošku pobehať) sa potí pod pazuškami takým kyslím zapáchajúcim potom ako u dospelého človeka, dosť som z toho zúfalá stačí, že pri mne stojí a dosť je to cítiť. Samozrejme, že sa každý deň sprchuje, ale keď príde zo školy vždy je zapotená. Kúpila som jej v drogérii antipersirat (guličku) na prírodnej báze (značka alverde) je to pre dospelých lebo pre deti som nič nenašla, ešte sa opýtam v lekárni. Nie som však s tým veľmi stotožnená lebo všeličo sa popísalo o používaní antiperspirantov ako škodia a nie to ešte, aby to používali deti. Zatiaľ som jej ho dala len raz a radšej sa chcem najskôr poradiť, aby som dcérke nejak neuškodila. Vopred ďakujem sa každú cennú radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Každý má iné mikrbiálne osídlenie, inak reaguje jeho organizmus pri potení a podobne. Odporúčam okrem úzkostlivej hygieny, ktorú určite dodržiavate aj podávanie probiotík, dlhodobé, môže zmeniť mikrobiálne osídlenie organizmu. Okrem toho odporúčam excipial deo forte, po sprchovaní každý deň prvý týždeň, potom niekoľkokrát týždenne, zabraňuje nadmernému poteniu. Môže sa stať, že situácia bude naozaj nevyriešená aj týmito jednoduchými radami, potom je namieste konzultácia s lekárom, eventuálne odborné vyšetrenie.

  • obavy

    , Autor: katarina

    Dobrý deň,mám troj ročnú dcerku .Ešte v decembri som jej našla na nohavičkách výtok.bola som dosť prekvapená,ale navštívyli sme pediatra .Keď sme odovzdali moč mali sme tam záplavu leukocitov.hned na to sme boli u nefrologičky a leukocity sa potvrdili ale sono bolo v poriadku .Nakolko sme brali moč do sterilnej aj obyč skumavky Nefrologička my vysvetlila že nejde o nič vážne a že to môže mať zo zlej hyg a pod .pri čom jej už žehlím nohavičky,nepoužívame žiadne peny do kúpela a pod .nedostali sme žiadne lieky len urinal sirup a imazol krém.Malá sa nesťažuje na nič ,len niekedy ked dociká že ju trošku štipká...Pred týždnom sme znovu odovzdali moč a stále záplava.Naša doktorka sa netvárila velmi nadšene pričom nefrologička sa vyjadrila že si to nemáme všímať.Som z toho znepokjojená.Prosím o radu.Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedná sa o lekocyturiu bez infekcie močového ústrojenstva. Nie je dôvod na obavy . Leukocyty pravdepodobne pochádzajú z rodidiel. Podstatné je, čimá stále aj špinenie na nohavičkách. Ak áno, odporúčam vyšetrenie na hlísty, mrle, ktoré bývajú často príčinou tohto problému. Taktiež odporúčam podávanie probiotík. Kúpele v repíku a používanie mastičky seforela lokálne na oblasť rodidiel. Ak by problém so špinením a leukocytúriou / leukocyty v moči/ pretrvával, odporúčam vyšetreie u detského gynekológa.

  • tazkosti s kakanim

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, syn ma 3 roky a cca 2 mesiace mame problem s kakanim,zacalo to asi zmenou prostredia,boli sme na dovolenke kde sa tyzden nevykakal a potom po prichode domov siel kakat ale bolo to prilis tuhe a on si trochu natrhol ritku a odvtedy nechce kakat ze ho to bude boliet. Takze ide kakat 1x do tyzdna, tlaci pri tom,aj ked mu hovorim aby tak netlacil,ale to asi neovplivnim ALE aj ked uz je stolica meksia vzdy ma trhlinky na ritke a K TOMU ma okolo ritky take vydute zily...co to moze byt zlata zila??? Asi po hodine sa mu to zas upravi a uz to nema okolo ritky vydute aj ked trhlinka tam je. Kupila som mu v lekarni lactecon,ale ten nepomohol,davam mu probiotika aj ma pestru stravu. Takze co s tym,lieci sa to nejak,mam ist k pediatrovi pre nejake maste? A nevedela som ze aj deti mozu mat zlatu zilu,teda ak je to ono,strati sa to samo??/Dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takéto závažné zmeny v oblasti konečníka by mal vidieť a riešiť aj detský chirurg. Je to problém v niekoľkých rovinách. Jednak dieťa má psychický blok, bojí sa kakť kvôli bolesti v okolí konečníka. Tá psychika v tom hrá veľkú rolu, pretože sama udávate, že spúšťačom bola zmena prostredia.
    Druhá vec je úprava stravy, vyradenie látok, ktoré sťahujú stolicu / ryža, varená mrkva, banány, tvrdé syry, čokoláda, kakao, mak/ a podpora látok podporujúcich peristaltiku / ovocie, zelenina, dostatok tekutín, obilniny, hlavne ovsené vločky/ jednak podávanie probiotík a taktiež aj niektorých liekov, a to pravidlene v správnej dávke a dlhodobo/ duphalac/.
    Nakoniec je potrebné vyšetrenie u chirurga, trhlinu na ritke by mal ošetriť aj váš detský lekár a zhojí sa úpravou stolice, ale hemoroidy, zlatá žila, to by mal riešiť chirurg.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: