Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • rada

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Citala som vo vasich odpovediach,kedze citam tuto poradnu, vela sa tu dozviem ze neodporucate detom do 3 rokov sladkosti. Ja mam 22 mesacneho syna ale sladkosti sa pred nim ukryt nedaju,kedze ich dostava od starych rodicov,tiet,susediek... ja to tiez nemam rada ale vsetci nosia sladkosti a uz ked mu ju daju do ruky tak syn si to uz nepusti. Ale preco je podla vas dobre aby deti netusili ze existuje sladke? Predchadza sa tym kazom alebo? Dalej sa spytam na vit. D ten odporucate v zimnych mesiacoch az do puberty,preco? Je tento vitamin nejak dolezity? Telo ho nevie cerpat z jedla? A este ma zaujima ci je normalne ze syn vela nerozprava on ma svojich par slov ale poznam jedno dievcatko co rozprava a hovori basnicky v jeho veku. Tak neviem ci su dievcence chytrejsie,alebo synovi sa nechce rozpravat. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vývoj reči, tak ako všetko v ľudskom živote je prísne idnidviduálny. Samozrejme platia určité pravidlá. V jeho veku by mal používať asi 60 slov, respektíve vedieť jeho význam. Po druhom roku života by mal začať používať jednoduché vety / mama daj a pod./
    So sladkosťami je to ťažké. Všetci ich máme radi, sladká chuť nám robí dobre, zahasia rýchlo aktuálne hlad. Deti na to tiež veľmi rýchlo prídul Neopdorúčam ich práve preto, že chuť na sladké , keď ho spoznajú ich vedie k tomu, že ju preferujú a odmietajú jesť, to čo ich vývoju prospieva, teda bežnú "zdravú" výživu. potom sa mamičky sťažujú, že dieťa zle papá, samozrejme sladkosti papá, ale tie mu nezabezpečia prísnu potrebných živín! Takže preto. Osobne môžem povedať, že sme s mužom tiež babka a dedko a nedať nášmu vnukovi žiadnu sladkosť je problém aj pre nás. Snažíme sa to kompenzovať tým, čo má rád z toho "dobrého" Nech starkí alebo susedka donesia banán alebo detskú výživu. Dostať od Hipp ale aj iné značky také keksiky, ktoré sú vlastne koncentrátom ovocie medzi dvoma oplátkami. To je dobré a vhodné mlsadlo! Samozrejme, že nepodávaním sladkostí sa aj predchádza zubnému kazu.
    Vitamin D je jeden z najdôležitejších vitamínov pre celý metabolizmus, teda látkovú vým,enu v organizme, ktorá je celoživotne intenzívna ale v období rastu, vývoja učenia sa o to bohatšia. Vitamin D musí byť dodávaný do organizmu v strave, ale u nás ho nie je dostatok / morské ryby sú jeho veľký zdroj/ okrem toho na jeho premenu a využitie má veľký vplyv slnečné žiarenie, ktorého u nás jednak nie je dostatok / a preháňanie so slnkom zase má iné riziká/ a nie je celoročne. Takže práve preto je potrebné dodávať tento viatmin hlavne v zimných mesiacoch. preparáty, teda formy sú rôzne. vedeli to však už naše prababičky, ve´d deti v zime papali rybí tuk.

Podobné otázky

  • Pomočovanie

    , Autor: paris

    Dobrý deň, rada by som poprosila o radu. Synček 3.5 roka už takmer rok bez plienky a stále sa mu stane že sa cez deň pocikava, ja som mala pocit že to robí napriek, proste obdobie vzdoru, skúšala som nechať aj mokre šaty a jemu to nevadilo...samozrejme že chválime keď sa podarí ale som z toho smutná že mu ujde ...a posledne dva dni sa mi stalo že vyšlo aj hovienko, doteraz sa mu nestalo ani raz, s kakanim nemala vôbec problém, ale včera aj dnes som našla maly kúsok, možno že si pukol a vyšlo ale začínam mať obavy ... Dodám že nechodí do škôlky, je so mnou doma a keďže robím z domu chodía k nám na výpomoc staré mamy alebo tety.
    Vedeli by ste mi poradiť ako mu pomôcť s týmto problemom alebo čo nám synček týmto naznačuje? Keď sa ho spýtam povie mi že bola to nehoda alebo že necítil že piška ???? som z toho smutná veľmi lebo neviem čo zmeniť aby sme toho zbaví, kedze od septembra by sme chceli ísť do škôlky a nechcem aby si z neho robili posmech. Ďakujem za pomoc a rady

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku už deti ovládajú cikanie aj defekáciu a problémy nastávajú skôr sekundárne, ak majú nejaký problém a chcú to dať najavo.
    Vo vašom prípade by som problém riešila s lekárom dieťaťa. Iste treba vyšetriť aj možnosti ovládania zvieračov, ktoré zabraňujú pomočovaniu a pokakávaniu, teda či sú dobre ovládateľné vôľou.
    Možno bude treba aj konzultáciu u psychológa. To všetko však vie vyriešiť len lekár, ktorý dieťa pozná.

  • Spánkový režim

    , Autor: Katarína_24

    Dobrý deň, pani doktorka. Prosím, kedy najneskôr by večer malo ísť spať 2-ročné dieťa? Manžel je toho názoru, že dieťa treba nechať, nech sa samo rozhodne, kedy chce ísť spať, ja si však myslím, že dieťa v určitom čase jednoducho treba uložiť do postele. Synček vstáva so železnou pravidelnosťou okolo ôsmej, nezávisle od toho, či išiel spať 20:00 alebo 22:00. Nerada by som mu poškodila zlým spánkovým režimom. Pokiaľ si dobre pamätám, rastový hormón sa produkuje len počas spánku. Ďakujem pekne, s pozdravom Katarína.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Produkuje sa hlavne pred polnocou. Dieťa by sa malo uložiť na spánok najneskôr do 21.00 Nie vždy zaspí, ale už má byť upokojené, napapané, pripravené na spánok.

  • Pamykon

    , Autor: Rebeka123

    Dobrý deň,
    rada by som sa spýtala na jednu vec. Syn 12m mal sopliky a aj kašeľ. P.doktor nám predpísal pamykon. V lekárni ani u lekára ma nikto neinformoval ako liek podávať a vždy som si čítala pribalový letak len teraz proste neviem akým nedopatrením som si ho neprečítala a podávala kvapky peroralne 3 dní po 4 kvp. Môže mať z toho syn nejaké následky? Nezaznamenala som u neho žiadne zmeny a ani v stolici. Bojím sa, že by to u neho mohlo zanechať následky. Ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Našťastie sa toto antibiotikum zo zažívacieho traktu nevstrebáva ale určite zničilo bakteriálnu floru v čreve. Podávajte najmenej mesiac probiotika.
    neverím, že vám lekár alebo v lekárni nepovedali spôsob užívania, niekedy nedávate pozor, bohužiaľ je to moja skúsenosť.

  • Časté zabehnutie slín, tekutín

    , Autor: PetusKK

    Dobrý deň prajem, rada by som sa poradila. Syn má aktuálne 18 mesiacov. Už okolo 8mes. sa občas pri dojčení stalo, že mu prudko zabehlo mliečko a silno sa rozkaslal. Zmenili sme polohu a vytratilo sa to. Posledné týždne však pozorujem niečo podobné, náhle v autosedacke, pri sedení na pohovke... Akoby v určitom uhle. Nie vždy predtým niečo pije, takže sme usúdili, že mu občas tak zabiehajú aj slinky. Chcem sa preto spýtať, či je možné že tam môže byť aj nejaký skrytý problém alebo z toho jednoducho musí vyrásť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    U detí to môže byť, napríklad pri hre, pri pití v priebehu konzumácie jedla. Deti mávajú aj v tomto veku ešte reflux, takže sa mu môže vrátiť obsah žalúdka do pažeráka a preto zakašle. AK je to však nápadné a časté, je potrebné sa poradiť s lekárom

  • Novorodenecka zltacka

    , Autor: Nita88

    Dobry den pani doktorka. Rada by som sa informovala ohladne novorodeneckej zltacky. Dcerka sa mi narodila 9.1.2022,dnes mame presne 5 tyzdnov. Mali sme novorodenecku zltacku,ale este stale sa mi zda jej pokozka dost zlta a aj ocne bielka. V porodnici sme mali najvyssiu hodnotu cca 195. Moze sa to zhorsovat? Do kedy to moze trvat? Myslim,ze zacala aj menej papkat,ale mozno len vytiahne vacsie mnozstvo z prsnika za kratsiu dobu. Neviem,ci to uz len tomu pripisujem,ubytok na vahe nemame. Pribera pekne.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kojené dieťa môžu mať novorodeneckú žltačku až do štvrtého mesiaca veku. Treba sledovať priberanie a psychomotorický vývin dieťatka, samozrejme aj to, či sa žltačke nezhoršuje. Dieťatko je opakovane vyšetrené v poradni, tak treba na to upozorniť lekára. Doma by malo ležať pod oknom, kde sú odtiahnuté záclony, závesy a nemá tam byť ani sieťka na okne. Nemusí na ňu stále svietiť slnko ale musí byť pod denným svetlom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: