Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Brusko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam trojmesacneho synceka ktory je plne dojceny. Ked sme boli v porodnici tak vsetky deti otacali len na jednu stranu - pravu. Po prichode domov som maleho otacala aj na druhu stranu ale vecer v postielke ho mam tak pri posteli ze je zase otoceny na pravu stranu. Pred mesiacom sa manzel v poradni pediatricky spytal ze ci je vsetko ok ze sa mu zda ze maly uprednostnuje jednu stranu. Doktorka ho oticila na brusko a povedala ze hlavicka je v poriadku ze nie je prelezana. No ja teraz doma ked ho otocim na brusko tak sa mi zda ze pravu stranu hlavicky ma prelezanu a druhu stranu ma peknu okruhlu. Maly sa este stale vyvija tak chcem vediet ci sa to da este napravit alebo co s tym. Dalsim nasinm problemom je caste dojcenie. Skoro kazdu tristvrte hodinku je maly na prsniku. Doteraz nam pekne priberal tak pol kila za tri tyzdne. Naposledy pribral ale pol kila za viac ako mesiac a pol. Vecer ked ho kojim tak niekedy aj dve hodky, stale sa odtrhava od prsnika ako by mu neslo mliecko. Nepomaha ani stlacanie prsnika tak som mu skusala dat Nutrilon HA ale ten vypluva vobec ho nechce. Po brusku mu neskutocne kruci len neviem ci od hladu kedze si stale berie celu pasticku do pusinky alebo ma plne brusko a len mu travi. Place nam uz dva mesiace kazdy den a doktorka nam povedala ze to je kolika. Najprv som si myslela ze to ozaj kolika ale teraz si uz nie som tak ista, lebo ten plac je hrozny. Maly raz kope nozickami raz robi doslova mostiky... Stolicu mal doteraz aj patkrat za den a zrazu sa nam nevykaka niekedy aj dva dni. Davali sme Espumisan ktory nezabral, aj probioticke kvapky no tiez bez vysledku. Teraz sme skusali Sab-Simplex tak ten nam trosku pomohol. Ked kaka tak strasne tlaci doslova sa pri tom puci ale zato pravidelne mava vetry. Teraz sa vykakal po dvoch dnoch ale este nikdy mu tak stolica "nezavanala" ako teraz. Mam strach aby to nebolo nieco ine ako kolika. Vraj sa podla pachu stolicu niekedy pozna aj nejake ochorenie. Nasa pediatricka aj napriek nasmu naliehanie tvrdi ze to je kolika. Tak sa chcem opytat nedalo by sa na nejakom vysetreni napr. na sone zistit ze ci je to brusko v poriadku aby sme tak vylucili pripadne ine ochorenie??? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To, čo popisujete nenaznačuje na príznaky žiadneho ochorenia. kakanie u kojeného dieťatka býva bežne 1x za niekoľko dní, ak má vetry, nezvracia veľmi, nemá krv v stolici, nie je čoho sa obávať. Ak sa bolesti bruška opakujú najčastejšie v určitom čase dňa, je potrebné tak pol hodinu predtým podať tie sabsimplex kvapky. Probiotika ukážu svoj účinok až po dlhodobejšom podávaní, pri tomto probléme sa veľmi osvedčuje swis lactobacilky. Čo sa týka priberania, je dôležité ho teraz častejšie zvážiť, odporúčam po týždni. V tomto veku už aj kojené deti pijú asi 8x denne, interval býva dve až tri hodiny medzi kojením. Niekedy aj po dobrom nabehnutí kojenia dôjde k tzv. laktačnej kríze a vtedy je znova potrebné kojiť viackrát denne. Nezabúdajte, že najväčším nepriateľom kojenia je únava!!!!Ak bábo spinká, uložte sa tiež, práca, upratovanie, varenia ani zábava vám neujdú, ale mlieko môžete stratiť. Hlavným vodítkom v tom, že máte dosť mlieka a nie je potrebné prikrmovať je počet mokrých plienok, má ich byť 5až8 zadeň. Ak by sa však problémy stupňovali, hlavne úpoorné bolesti bruška, je potrebné sa znova poradiť s lekárom.
    Čo sa týka hlavičky, ten tvar sa samozrejme vyvíja, niekedy býva zležané záhlavie, niekedy niektorá strana, Keď už dieťatko nebude len ležať, tvra hlavičky sa postupne upravuje, aj keď faktom je, že je to jeden zo znakov, ktoré sa aj dedia. Takže samotný tvar je potom daný aj tým.

Podobné otázky

  • Kyslý zápach stolice

    , Autor: Nikol2211

    Dobry deň prajem, chcela by som sa informovať či
    ste sa stretli u 2r dieťaťa s kyslym zapachom stolice. Papa všetko, bruško ho neboli. Stolicu má hnedú, r-raz riešeniu, raz tvrdú. Mlieko nepije žiadne. Mohlo by to byt zo sladenia detského čaju? Pripadne som sa Dočítala o cukrovke, celiakii, lepku a intolerancii na laktozu. A ešte otázočka, mame od doktorky lístok na gastro, neviete ako prebieha takéto vyšetrenie u 2 ročného dieťaťa? Ďakujem veľmi pekne za pomoc. Vážim si to

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo máte lístok na gastro keď podľa vášho popisu mu nič nie je.
    Zápach stolice závisí od skladby stravy a samozrejme mikrobiomu v čreve. odporúčam podávať probiotika.

  • Čierne bodky v stolici

    , Autor: Sereia95

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať, čo môžu znamenať čierne bodky v stolici 2 a pol mesačného bábätka? Raz má čierne bodky v stolici, raz nie. Teploty nemá, papá pekne, bruško ho nebolí. Je kojený a dokrmovaný s mliekom Neocate, nakoľko sme na základe odporúčania p.doktorky z gastra som vyradila mliečne výrobky (predtým mal krvavé vlásočnice, ale bol aj pred 3 týždňami potvrdený aj rotavírus). Pred týždňom pani doktorka poslala vzorku stolice na kultiváciu aj na virológiu, a bolo všetko v poriadku. Ale dnes zas sa objavili čierne bodky. Včera som jedla aj viac korenisté mäso, neviem či tie bodky môžu byť spôsobené jedlom.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tie čierne bodky sú z mlieka neocate, to nie je mlieko ale prípravok z aminokyselín.

  • Bolesti bruška po kojení

    , Autor: Ivka19

    Dobrý deň.
    Môjho 2 mesačného syna bolieva bruško po každom kojení. Začalo to keď mal 2 týždne a od vtedy každý deň asi 20 minút po kojení začne plač. Treba mu kakať, no nedokáže to sám. Ešte ani raz sa nevykakal sám bez pomoci. Treba mu dvíhať nôžky a posledné dni nepomôže nič len rúrka. Potom sa vykaka tak že to z neho vyletí. Stále ma kŕče, pučí sa a mrnčí. Neviem ako mu pomôcť, skúšali sme aj espumisan aj Sab Simplex no nič mu nepomohlo. Viete mi prosím poradiť čo to môže byť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to prejav bábätka v tomto veku, súvisí to s dozrievaním zažívacieho systému Odorúčam podvať nemiesto uvedených. coliprev, napomáha tráveniu moiečneho cukru.

  • 13m dieťa veľká plynatosť

    , Autor: Iv91

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa opýtať čo môže byť za plynatosťou u 13m dieťaťa. Papá takmer všetko okrem strukovín a vecí čo nadávajú. Trvá to celé dni aj nocí stále neboli ju to ani neplače pri tom len mám pocit že je toho už priveľa. Kaká raz/2x denne normálne tuhe. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako ste prišli na plynatosť, pravdepodobne často odchádzajú vetry alebo má nafúknuté bruško.
    Dieťa ani po roku nepapá úplne všetko, aj tam sú nejaké obmedzenia.
    Dnes je moderné dávať rôzne kaše, nafukuje hlavne pohánková, takže to by som určite nepodávala.
    Ak je nafukovanie naozja neprimerané, je potrebné a možné podávať espumisan, aj viackrát denne 10 až 20 kvapiek. Na úpravu črenvej bakteriálnej flory je vhodné dlhodobo podávať probiotika, vhodné pre daný vek. Taktiež v žiadnom prípade v tomto veku neodporúčam konzumovať bežné mlieko zo siete potravín ako mliečnu porciu / do jedla môžete dať/ dieťa má mať ako mliečnu porciu umelé mlieko formulu vhodné pre deti od jedného roka. Dieťa do troch rokov nesmie konzumovať žiadne údeniny, ani detskú šunku, detské párky a žiadne druhy nepasterizovaného mlieka a výrobkov z nepasterizovaného mlieka/ bryndza, syry kozie, ovčie zo salaša/

  • Pucenie a kakanie

    , Autor: Liliena

    Dobre rano mám skoro 2 mesačného synčeka. Ktorý je plne kojeny. No aj tak nam už 5 den nekaka. Bruško ho neboli ani kŕče nemá no stále sa nám len puči hlavne ráno. A tlačí až je celý červený. No prdiet prdi v kuse. Skusaly sme už aj teplomer masáž bruška cvičenia a nič. Ako ďalej postupovať?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prosím žiadnu rektálnu rúrku ani pomáhanie teplomerom nerobte. Keď prdká, ciká, papá je to, že nemá niekoľko dní stolicu v tomto veku normálne. Z mlieka všetko spotrebuje, potom zmetabolizuje a čo nie je potrebné vyciká. Nemá dostatok zytkov na kaknie. Okrem toho aby sa dieťatko vykakalo, musí uvolniť vonkajší ritný zvierač, a to mu nie vždy ide, preto sa pučí, tlačí ale nie vždy sa zadarí. Sú to normálne prejavy dieťaťa v otmto veku, nič netreba robiť, nie je to choroba. Ak budete exúerimenotvať s teplomermi, rúrkami o to neskôr sa naučí uvolniť zvierač a vykakať sa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: