Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • pár otázok k prikrmovaniu

    , Autor: lenkah

    Dobrý deň p. Dr.,
    chcela by som sa prosím opýtať ešte pár otázok ohľadom prikrmovania:
    - naša p. Dr. nám povedala,že od 10 m, môžeme sem-tam na olovrant dať malému biely nesladený jogurt, ja som však čítala v časopise mama a ja o výžive,že plnotučný jogurt až od 1 roka, plnotučný chápem tak, že to je smotanový, preto sa chcem opýtať od 10 m, mám dávať len jogurt vyrobený z mlieka? Smotanový od 1 roka?
    -tiež nám povedala,že od 10 m môže tvrdý neúdený syr, vo vašich príspevkoch som však čítala,že odporúčate syr až od 1 roka. Keď si pospájam info, ktoré som si doposiaľ prečítala,tak sa prikláňam k vášmu názoru, pretože aj keď je syr neúdený, je tam soľ a dieťa do 1 roka má zjesť menej ako 1g soli denne od 1-2 rokov sú to už 2 gramy, tak skôr by mohlo ten syr, lebo papá aj rožtek a aj v tom je soľ, tak to chcem dodržiavať poctivo, čo sa soli týka. A tiež sodíku je tam viacej a ten je tiež do roka v množstve len 0,4g a to ho má aj v kaši a iných veciach. A tvrdý syr ani neviem, aký je, v obchodoch som všetko videla napísané len polotvrdý ako napr,. eidam. Prosím o váš názor ohľadom syru
    -tiež nám povedala, že môže maslo aj také aj také, tým myslela rastlinné aj živočíšne. Ale rastlinné je samá chémia, sú to oleje, ktoré aby vydržali v stuženej podobe, tak sa tam pridáva kopec chemikálií, preto si myslím,že deti by to nemali jesť, že ak už, tak trošku živočíšneho, aj tie sa nerobia 100%-tné, ale najviac 80%-tné a zvyšok aj aj tak pridané to rastlinné. Môžem mu pečivo alebo chlebík pokvapkať aj extra panenským olivovým olejom a sem-tam po roku dať to živočíšne? Aký máte na to prosím vás názor
    -tiež nám nič nepovedala o strukovinách a rybách a to sú zdravšie veci ako jogurty a syry pre to dieťa. Vy píšete že od 10 m by mohli červenú lúpanú šošovicu 1x týždenne a aj ryby od 10 m som čítala sladkovodné-napr. pstruh? Alebo aké? A či naozaj môže a ako dať pozor na kosti, ako mu to dať? Odtrhnúť z nej, popreberať v ruke,či tam nie je kosť a dať povariť s príkrmom?
    -tieť zatiaľ papal len rožtek biely na raňajky, píšete,že chlebík tak okolo roka, bude mať 10 m, tak neviem, či už môže, alebo až po roku a aký niekto mi povie, že biely, tak ako rožok, niekto že čierny, tak neviem. A len ten stred, alebo aj kôrku? Tú asi len do ruky žužľať a stred mu natrhať a dať papať?

    Ďakujem veľmi pekne za váš čas a cenné rady.
    Lenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podávam jogurty už po deviatom mesiaci, biely, s probiotickou florou, hlavne u detí dobrých jedákov môže byť aj smotanový. Syry a tvaroh sú koncentráty bielkoviny kravského mlieka, odporúčam ich až po dovršení jedného roka, platí to aj pre tvaroh, syry neúdený eidam, mentál, čerstvé tvarohové syry, tavený syr až pod ruhom roku života, údený po treťom a zrejúci s pleňou až po šiestom roku života. Na chlebík a pečivo / do roka môže aj chlebík aj pečivo bile, biel, čierne neskôr, ale celozrnné až po piatom roku/ do roka nie je potrebné dávať nič, po roku čerstvé maslo a uvedené čerstvé syry. Čo sa týka strukovín do roka len lúpanú šošovicu po roku postupne pridávať ostatné, sledovať, ako na ne dieťa reaguje. Chlebík môže papať aj z ručičiky, ale musí pri tom peven sedieť a musíte ho sledovať. Ryby sú zdravé, ale morské odporúčam až po roku, taktiež aj sladkovodné, je potrebné rukou odstrániť kostičky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: