Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Dojcenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka ,mam jeden problem z ktorym by som sa rada na vas obratila , moj maly syncek ma 6 tyzdnou ked sa narodil mal 3,330 kg a teraz po 6 tyzdnou ma len 3,470 podla vahy pani doktorky . Papa casto a tahal mliecko normalne , ale vobec nepriberal ... Rada by som ho kojila aj nadalej ale neviem si rady co mam z tym robit .. Ked mal 5 tyzdnou som mu zacala davat aj Nutrilon 1 .. Chcela by som vediet ci sa da nieco z tym robit aby som aj nadalej kojila bez nutrilonu a aby aj priberal .. Alebo existuju niejake kvapky dietatka na priberanie ? To ze nepribera moze byt sposobene aj tym ze ked sa maly narodil som sa dozvedela ze som mala zelenu plodovu vodu , moze aj toto to sposobovat ? Vopred dakujem Monika

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Moja odpoveď mešká, lebo otázka padla do času, kedy sa menila stránka. Veľmi ma to mrzí. Urite ste už problémy vyriešili. Al e aj tak si myslím, že tento problém sa nedal riešiť cez mail, pretože dieťatko naozaj pribralo a málo a bolo potrebné pátrať po príčine. Či je v nedostalku materského mlieka, nesprávnej technike kojenia alebo naozaj v nejakom probléme ešte s obdobia okolo pôrodu, čo by súviselo so zelenou plodovou vodou.

Podobné otázky

  • Dojčenie a antibiotika

    , Autor: Cicuš

    Dobrý deň,mám ročnú dcéru, ktorú dojčím. Dnes mi boli predpísané antibiotika Fromilid 500mg,ktoré mám užívať čo 12 hodín. Mala som zlé výsledky výterov z nosa a sputum. Zaujímalo by ma,či môžem dojčiť? Prípadne by som časť mlieka odstriekala a dala preč a sčasti dojčila. Zaujímal by ma Váš názor. Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    udáva sa, že malé množstvo lieku sa vylučuje do mlieka a bezpečnosť podávania lieku pri dojčení nebola stanovená.
    Dieťatko papá aj inú stravu, tak môžete dojčenie počas užívania lieku zastaviť. Dojčenie do roka veku dieťaťa je úplne dostačujúce, takže nemusíte v ňom ani po dobratí liekov pokračovať.

  • Správny vývoj chrupu

    , Autor: adkadz81

    Dobrý deň.
    Potrebovala by som vašu odbornú radu.
    Mám 3-mesačného syna. Kvôli tomu, aby neboli problémy s dojčením som mu vôbec nedávala cumeľ (okrem prvých dní života je plne dojčený) . Samozrejme cmúľa si prsty, najradšej si do úst dá aj celú päsť. A práve o tom som počula, že to nie je dobré, že v tomto prípade je lepšie kvôli správnemu vývoju chrupu (aj keď nie ideálne), keď cmúľa cumeľ, hoci úplne najlepšie je dojčenie. Vraj sa z toho krivia zuby.
    Aký je váš názor? Čo mám robiť, aby som mu podporila správny vývoj chrupu a vyhli sme sa v budúcnosti strojčeku?.
    Ďakujem veľmi pekne.
    S pozdravom
    A. Gajdošová

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemám to nič spoločné so správnym vývinom chrupu ani cumľom! Je vo fáze, kedy intenzívne začína spoznávať svet ale vzhľadom na to, že sa nehýbe, spoznáva, čo sa dá a to sú vlastné ručičiky: obzerá si ich a samozrejme svet poznáva aj ústami a preto si ručičky pchá do pusy, po jednej obidve . Je to dokonca príznak, na ktorý sa pýtam pri prev prehliadke: či to dieťa robí!!! Zdravé dieťa to musí robiť. Takže nevyberajte mu ručičku z pusy, neriešte, keď bude väčší, bude si do pusy pchať hračky a bárčo z okolia, bude treba dávať pozor!

  • Nocne krmenie

    , Autor: viki-25

    Dobry den,
    chela by som sa opytat, kolkokrat v noci mozme nase 13mes dietatko krmit umelym mlieckom(s UM sme zacali v 12mes, dovtedy sa v noci stale budila na dojcenie aj kazdych 15min)? nasa p. doktorka povedala, ze by mala vydrzat spinkat po jednej davke min 3-4hodiny, no niekedy place uz po hodinke,dvoch....mozno je to aj tym, ze jej idu zubky....no nevieme, co robit- ci ju mozme zakazdym,ked vstane, prikrmit umelym mlieckom, ci podat miesto toho nieco ine..?a co?ak cajik, tak aky je vhodny?kolko? v noci je hore,a teda aj krmena, 3-4x. prva davka je 240ml, tu vypije celu, potom jej davame uz len 180ml,ale myslim, ze keby sme dali viac,vypila by aj viac....tak neviem, nakolko aj na krabici UM je pisane odporucane davkovanie na 24hod 2davky....dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemôže piť toľko mlieka hlavne preto, že je nasýtená a potom pravdepodobne cez deń papá menej bezmliečnej stravy. Alebo papá veľmi veľa a bude obezná. Odporúčam večer dať mlieko, potom podávať čistú vodu, keď sa zobudí, možno bude pár nocí ťažkých ale keď uvidí, že nič iné nedostane, tak sa prestane budiť. Mlieko znova až ráno , cca o osem hodín povečernom mlieku najskôr. Čaje nie je vhodné ani potrebné podávať!!!

  • Petechie - dojcenie

    , Autor: jana-3

    Dobrý deň, pred nedávnom som vám písala ohlasom petechii. Mám 5 mesačného syna, ktorého plne dojči. Po tele sa mi začali vytvárať petechie ktoré nie sú príčinou žiadneho tlaku. Zdravotne som v poriadku, občas bolesti hlavy a zavraty. Petechie som ukázala mojej lekárke ale jej odpoveď bola že sa tým nemám trápiť, že telo ženy sa po porode mení, krvný obraz mám Ok, iné vyšetreni mi lekárka nerobila, ale už je to týždeň a staré petechie nemiznu a tvoria sa mi nové nie ich veľa ale tvoria sa. Ale keďže dojčim mám strach či nemôžem syna dojčením ohroziť. Ako mám postupovať. Dojčiť by som chcela naďalej keďže syn úplne odmieta fľašu, ale mám oňho strach. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Veľmi ma mrzí, že som nestihl odpovedať skôr. v každom prípade je tvorba petechií u vás dôvodom na podrobné vyšetrenie, hlavne krvného obrazu, hemokoagulačných faktorov a pečene.

  • Petechie a dojcenie

    , Autor: jana-3

    Dobrý deň, mám 5 mesačného syna, ktorý je plne dojčení a s dojčením nemáme problémy. Včera sa mi začali po celom tele vytvárať petechie, nie je ich veľa ale tvoria sa ďalej. Nemám žiadne zdravotné ťažkosti a takisto tie petechie niesu príčinou nejakého tlaku alebo poranenia, tvoria sa bez priciny. Mám ich aj na prsníkoch.Chcem sa opýtať či je bezpečné syna naďalej dojčiť, kým sa nezistí príčina ich tvorby. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade musíte hneď navštíviť lekára, aby zistil príčinu petechií!!!!! Podľa vášho zdravotného stavu, liekov, ktoré budú nasadené, lekár rozhodne, či môžete dojčiť. Dieťatko určite bude spokojné a sýte aj na umelom miečku!!!!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: