Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zaspávanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, neviem kde mám začať, moj synček má skoro 5m a od narodenia sa s niečim stale trapime, prve mesiace s kolikami, ma reflux a je skoro od začiatku na umelej strave. Prve tri mesiace vedel spat len v kočiku alebo lehatku. Potom sa to troska ustalilo ale len na velmi kratko, tieto obdobia sa striedaju, momentalne spi len vonku v kočiku aj to občas len hodinu, v postielke len na flasi zaspi a to sa dari len večer, lebo cez den sa mina čas krmenia s časom spanku, kedze prideme z von a uz je pomaly hladny a čerstvo vyspaty. Náš denný rezim je asi takýto o 6-7 sa zobudí napapa a je hore o 8:30-9:30 ideme vonku alebo ide spat doma spi cca 1-2h o 12 sa napapa a je hore do 2 to uz ideme znova vonku kde pospi 1-2 hodiny, ked prídeme domov tak o 18tej uz papa a ide spat na noc, zobudí sa kedy ako, niekedy pospal aj do pol2 teraz vačšinou sa zobudi pred polnocou napapa a potom do rana sa budi tak kazde tri hodiny na papanie. Malokedy vypije celu flašu v pohode, vačšinou sa kruti, rozhadzuje rukami odmieta. Ked nespi tak sa velmi sam nevie zahrat, a aj ked je v lehatku pri mne ked niečo robim, vačšinou mrnči, musim sa s nim rozpravat a hrat aby bol v klude. Starsi syn bol uplne iny, zaspaval sam, hral sa sam, nemal problem byt a jsam v miestnosti a ked uz bolo najhorsie stačilo ze ma videl. Viem, kazde dieta je ine, ale toto je uplne extrem :D Ja niekedy za cely den poriadne nič neurobim, ak tak prerusovane, lebo odbehujem k nemu a niekedy som uz z toho nervozna a zrejme sa to prenasa aj na maleho. Ked bol mensi vedel zaspat aspon na rukach, časom sa zobudil ked sme ho prekladali do postielky a teraz uz nezaspi ani na rukach. Neviem, či ma nejaku poruchu spanku, alebo v čom je problem. Do 4m. sme kakali zasadne rektalnou rurkou, lebo sa nevedel sam vykakat, mal vela vzduchu v črievkach, masirovali sme brusko, davali teply obklad aby sa ako tak ukludnil, teraz uz kaka sam. Neviem, či som dala dostatočne info, dakujem za rady

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kakanie býva problém, pretože si ho dieťatko musí začať, uvolniť vonkajší zvierač a to sa musí naučiť. Raktálan rúrka síce pomôže ale o toneskôr sa to naučí. To však už máte za sebou.
    Spinkanie ako ho popisujete tiež nie je príznak žiadneho ochorenia alebo poruchy. jednoducho papá na jedenraz menej a preto si vyžaduje stále častejšie papanie / ako keby bol kojený/. Starostlivosť o dve deti je vždy náročnejšia ako o jedno dieťatko, musíte sa venovať obom. Na druhej strane ak vás vidí, prihovárate sa mu, tak aj keby občas poplačkal, či pomrnčal / malú chvíľu/ nič sa nedej, niektoré veci proste spraviť musíte. Časom sa začne zaujímať o veci okolo seba a pravdepodobne sa aj zahrá, možno v tom pomôže aj starší súrodenec, že ho zabaví.

Podobné otázky

  • Spanok

    , Autor: martina-4

    Dobry den pani doktorka,
    Dcerka ma 3 roky aj 2 mesiace..
    do 2,5 roka bola uspavana zasadne v kociku, inak sa ju nedarilo nijako uspat, s vynimkou jazdy v aute. Nikdy nezaspala ani na prsniku. Spavala cca 2 hodinky na obed, a cca 8 hodin v noci. Vzdy spolu 10 hodin..obcas prekvapila a bolo to 12 hodin.
    Od 2,5 roku uz sa ju nedarilo uspat ani v kociku. A tak odvtedy nespava na obed vobec. V noci tak spi 10 hodin. Obcas prekvapi a je to 12 hod ( tak 4 x do mesiaca )
    Pocas dna neprejavuje akekolvek znamky unavy. Program ma bohaty, v teplejsich mesiacoch sme aj 5 hodin vonku na ihrisku.
    Moja otazka znie, je 10 hodin spanku za aktivneho programu v ramci jedneho dna dostacujuci?
    Co sa tyka zaspavania, trapi ma, ze ju nieje mozne uspat skor ako minimalne za hodinu. A je jedno v akom case, a po akom aktivnom dni to je. Ci ju zacnem uspavat o 19tej, 20 tej, 21, ci 22..stale to je minimalne hodina. Niekedy aj 2. Nevie sa upokojit, sije so sebou, beha, myka s hlavou atd. Stale rozprava, komentuje udalosti dna..
    Na stedry den bola hore od 7 rana..vynimocne sme ju nehali dlho hore ( bola som aj zvedava ako dlho vydrzi ) ..bola 1 hodina rano a stale sa aktivne hrala, bez znamok unavy..spat nechcela ist. To uz som ju, ale isla vzhladom na pokrocily cas uspat a zaspala za pol hodinu. A 9:15 rano uz bola opat s plnou energiu na nohach.
    To uspavanie je pre nas narocne, lezim s nou v posteli po tme..a kym zaspi, som z toho unavena a otravena, ze uz nevladzem potom nic robit, tak idem spat rovno s nou. Takto, ale fungujem cely den, a nemam sancu nic spravit bez jej asistencie, Ci uz v domacnosti, alebo si precitat knihu atd..
    Takze jedina moznost je, ked ju manzel zoberie von pocas dna, aby som si ja mohla trochu oddychnut bez neustalej asistencie dcerky.
    Je prosim v poriadku, aby tak male dieta po celom dni aktivneho pohybu, bez obedneho spanku, hrania sa, venovania..zaspavalo vecer hodinu? Aby pocas dna neubralo zo zivelnosti?
    Dakujem pekne za odpoved a rady.
    Martina

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všetko čo popisujet je úplne normálne. Mala by spať trocha viac cca 1ľ hodín denne, takže odpoludňajší spánok jeje chýba. Je to vak veľmi individuálne a keď je aktívna, nútiť ju asi nie je možné.
    V žiadnom prípade ju netreba prehnane unaviť, určite to neprinesie lepšie zaspávanie.
    Je toúdel mnohých rodičov / aj náš bol/ že jeden z rodičov dieťa uspáva a samozrejme ak je unavený, tak aj sám zaspí / iekedy skôr ako dieťa/. Jediná istota je, že je to dočasné a jedného dňa dieťa začne spávať samostatne.

  • zaspavanie

    , Autor: zuzka16

    Dobry vecer,

    pani doktorka obraciam sa na Vas s problemom mojej 19 mesacnej dcerky pri zaspavani. Od 2 mesiacov sa krasne naucila zaspavat sama uplne bez problemov. Sem tam boli horsie dni ale vsetko v pohode. Pred 4 mesiacmi zacala mat take 3 dnove obdobia ze nechcela zaspavat sama len s mojou pritomnostou. Po par dnoch bolo opat vsetko v poriadku. Asi pred 2 mesiacmi sa vsak toto obdobie zacalo opat a trva doteraz. Nechce zaspavat sama. Skusali sme ju uspavat v posteli a potom prelozit spat do postielky. Avsak rada by som aby sa naucila opat zaspavat sama bez placu ako to bolo pred tym. Ak ju tam nechame tak niekedy place a place alebo len tak mrnci, zacina si lampu, stale si sada alebo beha po postielke a zaspi tak po 1,5 hodine. Ak sme pri nej tak zaspi do 10 minut. Skusala som aj to ze ked plakala tak som sla k nej utisila som a odisla ale len co som zavrela dvere opat plakala. Neviem ci to je len prechodne obdobie alebo sme niekde urobili chybu cim sa to pokazilo alebo nieco podobne.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Veď viete, že jedny z najkrajších piesní takmer v každom národe sú uspávanky!To preto, že deti v určitom veku treba uspávať, respektíve nájsť nejaký rituál ukladania. Takže vaše dieťatko vyžaduje, aby ste boli pri zaspávaní pri ňom, cíti sa bezpečne, teší sa z vašej prítomnosti. užívajte si aj vy tieto spoločné chvíle, ktoré jedného dňa pominú a veru vám budú chýbať. Umocňuje to puto medzi vami, ktoré nič nenahradí.

  • zaspavanie a spanok

    , Autor: olenka

    dobry den,musim sa obratit na vas bo uz nevieme co robit.nasa 2 rocna dcerka nechce uz ani zaspavat sama.prv zaspavala pri citani knizky ale to ju presstalo bavit a ako nahle zacula ze idem prec bola hore.potom sme skusili flasku s mliekom.aj to teraz prestalo ucinkovat.proste vypije a nespi.chce aby som bola ja s nou v posteli a spala.kedze ja mam malu 3 mesacnu dcerku tak s nou nemozem.chodi ku nej spat otec jej.on je uz tiez zufali s tochto spanku s nou bo je unaveny spat na jednej strane.predtym sa budila v noci ale iba sme skontrolovali a spala dalej.teraz hmatka rukov ci je niekto pri nej.a to spava i z babikov i medvedikmi jej.cez den nechce spat tiez.zaspi jedine somnou a to predtym spala i sama.zaspavala s flaskou mlieka.teraz vypije a plac a ide ku mne spat.zaspi jedine az neskorsie poobede okolo15-16h a spi pri mne aj 3 hodiny.predtym sama 1h a nekedy i viacej asi ako unavi.co sa tyka jedla papa vyborne a vsetko.a hra sa fajn, akurat co nechce knizky citat so mnou.chyti pocuva par minut a zavre mi knizku a vyhodi ju.stale nerozprava iba take ako mama,tata,kaka(prosenie na zachodik) viacej uz nic take.je to velmi zive dieta.prosim o nejaku radu a pomoc.dakujem velmi pekne zatial.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všetko so všetkým súvisí. Príchod súrodenca dieťa v tomto veku zneistí, rozladí a môže byť príčinou rôznych zmien ba dokonca aj stagnácie, ako to vidíte na vývoji reči. Zdravé dieťa vška pourčitom čase tieto problémy prekoná. Myslím, že najsprávnejšie je zatiahnuť ju do života domácnosti, rozprávať, ako bábätko prebaľujeme, staráme sa "spoločne" o neho. Čítanie knižky u takto starého dieťaťa ani nemôže trvať dlhšie ako pár minút, dieťa ešte neudrží dlhodobo pozornosť. Rozvoj reči napreduje podľa toho ako a koľko s ním rozprávate.
    Spánok je problém, je potrebné ju uspávať a venovať jej ten čas, na druhej strane nieje dobré ju pehnane unaviť, potom bude zaspávať ešte horšie. Aj v spánku je potrebné jej byť nablízku.

  • zaspavanie

    , Autor: monikavidlickova

    dobry vecer.syn ma 15mesiacov.doteraz som ho uspavala na rukach ale uz je dost velky a tazky a zdrawotne problemi mi nedovolia ho uz tak uspavat.vecer v postielke vypije flasu mlieka a ja potom odidem.poview mu ze je veliky ze on krasne bude spinkat a odidem.prwe 2dni som po 10minutach placu isla k nemu a potom houspala.a na 3.den zaspinkalpekne sam .cca 15minut mu to trvalo.lenze na 7den sa po hodine a niekedy aj nesknr zobudil a plakal.pripadalo mi to akn keby sa bal byt v popostielke.uz som zufala neviem ako ho uz uspavat.nemozem mu toto uskodit?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Detiv tomto veku kontrolujúä matku, či je prítomná. Ak k nemu prídete a uistíte ho o svoje prítomnosti, myslím, že mu ani prebudenie a krátky plač neuškodí. Treba ho znova upokojiť a uspať. Niekedy je vhodné nechať rozsvieten= tlemené svetlo. Deti sa v tomto veku začínajú báť tmy.

  • Problém so zaspávaním

    , Autor: nanoslava

    Dobrý deň, obraciam sa na Vás s našim problémom so zaspávaním. Máme doma 5 mesačnú dcérku, do štyroch mesiacov sme s večerným zaspávaním nemali žiadne problémy a od vtedy akoby uťalo, večerné zaspávanie je hotová pohroma. Večer o siedmej sa malá napapá materské mliečko, pri ktorom už väčšinou drieme, papá z fľašky, pretože ja si mlieko odsávam, keďže sa malá nevedela prisať, potom si počkáme na odgrgnutie a zvykli sme ju dávať hneď potom do postieľky, kde si trocha pomrčala a zaspala, ale teraz začne strašne revať a kričať, že sa to nedá vydržať. Tak ju zoberieme na ruky a snažíme sa ju ukľudniť, trvá to dosť dlho, lebo ani na rukách nechce zaspať a ukľudniť sa, niekedy to trvá pol hodiny inokedy až dve hodiny. Nevieme si s tým rady. Potom ráno sa zobudí a všetko je OK, doobeda si dve hodinky pospí a pobedie tiež dve, najdlhšie do pol piatej. Tak sa na Vás obraciam s prosbou o radu, čo robíme zle, že nám malá tak zrazu pri večernom zaspávaní vyvádza??? Bolí ju niečo???? Alebo je to niečo vážnejšie???? Fakt si to nevieme vysvetliť. Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Som presvedčená, že to nie je choroba!Dietatko je vačšie, a dáva najavo, že chce byt aj nadalej vo vašej blízkosti. Takže buď ju necháte "vyvádzat" ale najmenej a 10 minút jej idete dokázat, že ste nablízku, znova ju pomojkáte a uložíte. Alebo ju uložíte vo vašej blízkosti, samozrejme nesmei ist nahlas telka alebo hudba. Alebo si s nou lahnete. Je to jednoducho jej novota a treba sa s nou vyrovnat a nájst nový rituál zaspávania. Teoreticky ju može boliet bruško, hlavne ak pretrváva reflux, skúste ju uložit do posielky tak, že má zvýšenú hlavičku, podložíte nohy postielky tak, aby bábatko ležalo asi v tridsat stupnovom uhle.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: