Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • odvykanie od plienok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vazena pani doktorka, mame trojrocneho chlapca a problem s odvykanim od plienok. Doteraz nebol chory, je bystry, navstevuje MS, ale este sa nikdy nevypytal na WC. My ho davame na zachod kazdu chvilu, vzdy sa vycika, aj v skolke ale sam sa nepyta. Keby sme zabudli, alebo pani ucitelky kludne sa pomoci aj pokaka. Sme zufali lebo inak vie dobre rozpravat, pozna vsetky farby spieva, vie rozpravky,ale vzdy len slubuje ale to neriesi. Mame pocit,ze je mu to jedno. Ani ziadna motivacia nanho neplati. Kde robime chybu? Starsi surodenec nemal ziadne problemy. Ked sa zacal pytat prestal hned aj v noci. Dakujeme za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takto na diaľku je to niekedy ťažké riešiť. Deti, keď robia problémy s vyprázdňovaním / pretože oni veľmi dobre vedia, že nám na tom, aby sa to naučili záleží, tak občas ukazujú, že to bude podľa nich nie podľa nás/ tak sa zvyčajne nechcú vycikať alebo vykakať, keď ich na nočník posadíme. Podľa vášho popisuje je to u vás trocha inak, On to naozaj nerieši. Myslím, že je správne ho vysadzovať, vždy mu pripomenúť, že by mohol povedať aj sám, kedy je to potrebné a neusel by tam ísť seidiť na povel. Je dôležité sledovať, ako spolupravuje pri iných činnostiach, ktoré má robiť ako určitú povinnosť, či spolupracuje / ukladanie hračiek, pozdraviť ap./. Ak by sa problém nedarilo riešiť, asi by bolo vhodné zistiť, či nie je nejaká roganická porucha, prečo necíti preplnený močový mechúr alebo črevo, aby sa vypýtal. Potom je potrebné to riešiť s lekárom eventuálne aj s nejakými odborníkmi.

Podobné otázky

  • cmulanie palceka

    , Autor: teada

    Dobry den pani doktorka..moja , uz takmer rocna dcerka, si asi od dvoch tyzdnov stale cucka palcek na lavej rucke..neriesila som to, no uz musim zacat, no neviem ako..totiz ten palcek ma cerveny, zapaleny a je vacsi aj hrubsi ako ten druhy na pravej rucicke.cucka hlavne ked sa upokojuje, alebo ked chce spinkat, vtedy je to uporne..skusila som jej dat rukavicku, no potom je nervozna..a nechcem jej zasa sposobovat nepokoj ci nervozitu, no neviem co robit, aby to dieta najlahsie prijalo a zaroven si palcek uz necuckala a neblizila si tym..ma dva zubky len, no aj tak ten palcek vyzera hrozne..dalsia vec, ktora ma trapi, ze v noci sa budi kazducku hodinu, niekedy aj po polhodine az do rana, je to velmi narocne..dokonca sa zobudi a zacne velmi silno plakat ked ju ukladam naspat do postielky az zuri, krici placom silnym, musim ju naspat na ruky a aj tak nepomaha niekedy a trva to aj niekolko hodin kym zaspinka, kym vobec dovoli vratit ju do postielky..myslela som si ze to brusko, ale stacilo ze so ju vzala , vyzliekala pri svetle v inej izbe, tak bola tichucko ako jahniatko a pritom unavena aj som masirovala brusko aj espuimisan, no akonahla zas do postielky zacala opat..vzala som ju k sebe do postele a aj vtedy plakala ked bola v tej polohe lahu, ked dam do sedu vypina sa az vyskakuje, neveim co robit je to poslednej dobe kazducku noc asi tyzden..myslela som si ze ku roku sa bude aj menej uz budit, no este viac sa to zhorsuje..kojim ju..mam skusit radsej umele mliecko??sice odmieta, celkovo odmieta pit z flasy ani to nevie, no ak by to pomohlo, nejako naucime...co mi poradite??stale k nej v noci beham aby moc nekricala, este mame jedno male dietatko, aby nezobudila, no uz skutocne neviem, co robit...moze byt hladna, ked tak casto budi?
    este jedna otazocka, moj syncek, ma 2,5 roka a odmieta nocnik az place, nechce, krici ze chce plienku aj na cikanie aj na kakanie..najradsej a vlastne vzdycky kaka, ked ho ulozime do postielky aby spinkal ci poobede alebo vecer, inak to uz ani nerobi, len v postielke, nepomoze ani odmena ked urobi nieco do nocnika..kaka aj dva, trikrat za den...dakujem za vasu radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chlapček ešte nedozrel na odvykanie od plienok. *Samozrejme môžete ho učiť a rozprávať mu, že plienky má jeho sestrička, že veľkí chlapci to robia inak ale chce to čas, kým sa to naučí, kým dozreje a každé ponáhľanie sa v tomto smere len zhoršuje situáciu, ak mu zoberiete plienky, bude zadržiavať vyprázdňovanie a dopracujete sa k zápche.l Nechajte veci ísť svojim tempom. jedného dňa budú plienky minulosťou, to je isté.
    Dievčatko je vo fáze, kedy býva takáto "nespavosť" častá. Isté je len to, že jedného dňa to skončí a znova sa všetci vyspíte. Ak bola pokojná pri svele a dokonca zoblečená, treba zvážiť, či ju niečo netlačí /malá plienka, niečo na oblečení/ alebo už v tomto veku môže mať strach z tmy. Na druhej strane tieto jej nočné nesokojnosti nemusia mať žiadnu príčinu, teda určite nie je hladná ani ju nič nebolí, netlačí. Je to jednoducho vývojová fáza a naozaj ju len treba prekonať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: