Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • chlór

    , Autor: laiva

    Dobry den,
    mam 4,5 rocneho syna. Obcas ho vezmeme na bazen. Na druhy den skoro rano vracia hlieny. Mne to pripada tak, akoby mu nieco podrazdilo sliznicu, zacne mu stekat hlien a potom rano vyvrati niekolkokrat obsah zaludka. Dalsie dni ma nadchu. Myslite ze by to mohla byt alergia na chlor alebo nejaku inu latku nachadzajucu sa vo vode v bazene? Ako to zistit?Alebo sa mam radsej vyhybat bazenom?
    Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to byť aj preto, že sa pri plávaní , hre a jašení v bazéne vody z neho aj napije. Alergia na chlór je málo pravdepodobná, skôr podráždenie chlorom ako takým. Ak sa po každej návšteve situácia opakuje, určite by som aspon na určitý čas tieto návštevy bazéna vynechala. Zjavne mu nerobia dobre.

Podobné otázky

  • Baby plavanie resp. Bazen a dieta

    , Autor: Luci550

    Dobry den, s partnerom mame 8 mesacne babatko dievcatko. Partner ju chce zobrat na baby plavanie, co mne sa velmi nepozdava a nerada by som pustala dieta do bazena, aby este nieco pochytalo.. a este ten chlor. Detska pokozka nie je jemnucka na take veci?? Aky je Vas nazor na to, ci je vhodne take male babatko zobrat do bazena. Vraj ju mam otuzovat, aby neprechladla v bazene. Citala som, ze je mozne nakazit sa rotavirusom od inych babatiek. Respektive od akeho veku je vhodne dieta brat do bazena a na kupalisko? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Viem, že mnohí so mnou nebudú súhlasiť, ale všeobecne pediatri ani imunológovia takzvané plávanie bábätiek neodporúčame. Z mojej skúsenosti približne polovica bábätiek ochorie. Dokonca existujú štúdie, že deti, ktoré chodili na tieto kurzy plávania mali častejšie astmu. Nejde o kožu, tú premastíte, ani rotavírusy nie sú celkom hrozbou plávania ale stretávanie s inými deťmi podporuje chorobnosť ako takú. Ide aj o kvalitu kurzu, ak už tak treba taký, kde sa všetká voda v bazéne za hodinu vymení.
    Kúpanie v detskom bazéne v rôznych wellnes centrách do roka priam zakazujem!!!! a aj neskôr je známe, že deti po víkende v bazéne často ochorejú. Už vôbec nedporúčam chodiť s deťmi do termálnych bazénov, jednak kvôli nebezpečiu z prehriatia, ak je voda viac ako 37 st. C a jednak kvôli ohrozeniu infekciou.

  • Tehotenstvo

    , Autor: andrea-128

    Dobry den. Chcela by som poradit. Ked som bola v 7tt navstivila som pohotovost lebo ma dlchsie trapil dusivy kasel bola som strasne slaba vycerpana. Samozrejme na pohotovosti som zdoraznovala ze som tehotna a v 7 tt! Doktor my predpisal antibiotika azitrox 500 patri to medzi azitormycin. A calcium chloratum teva sirup ktory som uzivala 1 PL 3*denne. Na poradni teraz v 10/4 tt som svojmu gynekologovi oznamila ze som brala tu antibiotiku 3 dni. Bol stoho zhrozeny preco ten pan doktor my predpisal prave tuto ATB:-( . Moze my ohrozit teraz moje dieta? Co ked sa nebude spravne vyvijat? Bojim sa o moje dietatko ze bude mat nejaku vadu alebo co:-(.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Upokojte sa. V tehotenstve je naozaj najlepie neužívť žiadne lieky, ale ak je matka chorá, je potrebné ju liečiť. Voľba pána doktora na pohotovosti nebola najlepšia, ale ak sa teraz cítite dobre, nestresujte sa kvôli tejto situáciii s antibiotikami, lebo stres nie je v tehotenstve vhodný a dobrý pre vás ani pre bábätko. Snažte sa vyhýbť ochoreniam a podľa ožnosti ak predsa len budete mať nejaké ťažkosti, radej vyčkajte s oetrením na svojho lekára, na pohotovosti vás vyšetrí neznámy lekár a hľadá vždy najjednuduchšie a zároveń dobré riešenia, nie vždy je to však to najlepie.

  • ryby

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Aké ryby môže jesť 18 mes.diata, môže tuniaka, file, lososa.dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Lososa 1 x týždenne, tuniaka z konzervy do troch rokov vôbec, čersvého celkom výnimočne, je to predátor, obsahujú veľa polychlorovaných bifenylov a solí ťažkých kovov. Žraloky a mečiare by deti až do 16 rokov nemali konzumovať.

  • zachripnutie

    , Autor: jarkamitasova

    Dobry večer
    Prosím Vas Joha dcerka má 4 roky a už druhy tyzden je zachripnuta a ani ji hrdielko neboli. A doktorka povedala ze aj dychanie má čisté. Ale sem tam v noci zakasle takym suchým kaslom.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to pravdepodobne víróza takto sa prejavujúca. Dajte jej na hrdielko teplý olejový obklad, zvlhčite prostredie v priestor , kde dieťa žije, eventuálne podávajte fenistil 3x8n kvapiek astoútussin sirup 3x1,25 ml plus kalcium chloratum sirup 3x 5 ml alebo sinecod 3x 5 mml

  • Kúpanie

    , Autor: alu123

    Dobrý deň pani Doktorka, chcela by som sa Vás spýtať na kúpanie, mám skoro 21 mesačnú dcérku a pôjdeme cez víkend k známym na chatu, majú tam aj svoj bazén, do ktorého neviem, či by sa mohla ísť kúpať aj malá? Doma máme tiež bazén, ale kúpili sme si bezchlórový prípravok do bazéna určený na kúpanie aj pre deti, aby sa mohla kúpať s nami. Zaujímalo by ma, keď by som zistila, či použili normálnu chémiu alebo detskú, či by sa tam mohla ísť trošku okúpať, viem jej dať aj plienky na kúpanie - ochránilo by ju to alebo netreba?
    Koľko stupňou má mať voda na kúpanie vonku? Nemám záujem sa ísť kúpať na verejné kúpalisko, ale od akého veku by mohla eventuálne sa chodiť kúpať na takéto kúpaliská?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na verejné kúpaliská radšej až od troch rokov na termálne ešte neskôr.
    V domácom bazéne sa samozrejme môže čľapkať, ale musíte si uvedomiť, že aj tak si do vody cikne / netreba plienkové plavky/ a môže dôjsť k nasatiu vodu do moč. ciest a následne k infekcii. Voda by mala mať nad 30 st.C do 37 st. C

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: