Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Umele mlieko

    , Autor: lululu

    Dobry den maly si vypyta papat a nechce mi to mlieko vobec chytit jak zaciti ze je to mlieko co to moze znamenat?Od narodenia pije NUtrilon HA a doktorka mi nato povedala ze je prejedeny a mne to skor pripada ako by mu to mlieko nechutilo ma 3,5mes..Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo to nechce, neviem ani prečo má mlieko HA, je odporučené len deťom, ktorých priamy príbuzný má dokázanú alergiu na kravské mlieko. Myslím, že nie je veľmi chutné. faktom je, že dieťatko v jeho veku mlieko musí piť, je to základ pre jeho ďalší vývoj Nepotrbebuje žiadne čaje ani vodu!

Podobné otázky

  • Výživa

    , Autor: Otilia

    Dobrý deň môžem sa opýtať či by som mohla začať s výživou mojej dcéry 6 mesačnej nedojčila som ju dávam jej umelé mlieko Nutrilon 1

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    určite je najvyšší čas začať s bez mliečnymi príkrmami, najprv zemiak, pridať mäso, zeleninu, potom obilninu, potom ovocie a mliečnu kašu obilninovú. Postupne, ideálne však v priebehu mesiaca až 6 týždňov všetko zaradiť.

  • 13m dieťa veľká plynatosť

    , Autor: Iv91

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa opýtať čo môže byť za plynatosťou u 13m dieťaťa. Papá takmer všetko okrem strukovín a vecí čo nadávajú. Trvá to celé dni aj nocí stále neboli ju to ani neplače pri tom len mám pocit že je toho už priveľa. Kaká raz/2x denne normálne tuhe. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako ste prišli na plynatosť, pravdepodobne často odchádzajú vetry alebo má nafúknuté bruško.
    Dieťa ani po roku nepapá úplne všetko, aj tam sú nejaké obmedzenia.
    Dnes je moderné dávať rôzne kaše, nafukuje hlavne pohánková, takže to by som určite nepodávala.
    Ak je nafukovanie naozja neprimerané, je potrebné a možné podávať espumisan, aj viackrát denne 10 až 20 kvapiek. Na úpravu črenvej bakteriálnej flory je vhodné dlhodobo podávať probiotika, vhodné pre daný vek. Taktiež v žiadnom prípade v tomto veku neodporúčam konzumovať bežné mlieko zo siete potravín ako mliečnu porciu / do jedla môžete dať/ dieťa má mať ako mliečnu porciu umelé mlieko formulu vhodné pre deti od jedného roka. Dieťa do troch rokov nesmie konzumovať žiadne údeniny, ani detskú šunku, detské párky a žiadne druhy nepasterizovaného mlieka a výrobkov z nepasterizovaného mlieka/ bryndza, syry kozie, ovčie zo salaša/

  • Stenoza pyrolusu

    , Autor: Dejna_

    Dobrý deň pani doktorka, chcem sa opýtať prvý syn mal zúžený pyrolus operobali ho v 5 týždni.

    Chcem sa opýtať teraz mám druhého syna, je možné že môže mať aj on tú diagnózu? Aktuálne má 2.5 týždňa a začína sa u neho prejavovať zvláštne zvracanie ( mlieko mu ide až nosom a vyvráti veľa povedala by som celý obsah žalúdka) aktuálne bol celý deň má materskom mlieku z fľaše a večer a v noci umelé mlieko.

    Zatiaľ som vracanie neprikladala nejakú váhu bolo to sporadicky no včera sa vyskytlo aj ráno aj večer.

    V najbližších dňoch ho budem sledovať ale je možné, že by mal tiež rovnakú diagnózu? Lebo býva to väčšinou u 1z 1000 deti a hlavne teda u prvorodenych prevažne synov tak som dúfala že sa to už nebude opakovať.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja som to za 40 rokov praxe mala u detí v moje starostlivosti 3x, ale 2x za posledné štyri roky. Nikdy som to nemala u súrodencov. Nie je to vyslovene dedičné ale môže sa to vyskytnúť aj u súrodencov. Je potrebné vyhľadať lekára a spraviť sono vyšetrenie orgánov dutiny brušnej. Riešenie ako sama viete je operačné

  • Cajik

    , Autor: Miriam28

    Dobry den ,chcela by som sa spytat ohladne tyzdnoveho novorodenca ci moze cajik,ak ano ze odkedy a aky by mohol ? Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!Má piť mlieko: buď materské, teda byť dojčené alebo umelé mlieko formulu

  • Mlieko v strave dietata

    , Autor: Jancica

    Dobrý deň pani doktorka,

    chcela by som sa opýtať - moja 1,5 ročná dcérka od narodenia bola kojenia, pila aj umelé mlieko, cca 50:50, kojim ju stále približne 2 krat denne. V poslednom čase odmieta umelé mlieko, môžem jej začať dávať kravské alebo iné mlieko? Ak áno, v akom množstve? Treba ho aj prevarit? Alebo mam do 3 rokov zabezpecit prísun vápnika prostredníctvom syrov a jogurtov a kravské (alebo iné mlieko) začať dávať od 3 rokov?
    Ďakujem.

    S pozdravom,

    Machankova

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kravské / nie je potrebné iné, pretože nie je o nič zdravšie/ bežne dos
    tupné v sieti potravín odporúčam deťom podávať až po treťom roku veku. Od druhého roka do neho môžete robiť kašu alebo puding. Do varenia môžete použiť smotanu alebo bežne dostupné mlieko.
    Sú deti, ktoré odmietajú piť mlieko, či už umelé alebo bežné. Nie je to problém, pokiaľ má dieťa správnu výživu: teda konzumuje mäso, zeleninu, vajcia, mliečnu kašu, vhodné syry.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: