Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • jogurty

    , Autor: eljan

    dobry den,

    chcela by som sa spytat ako rozoznam ci su jogurty z pasterizovaneho alebo nepasterizovaneho mlieka, kedze skoro na ziadnom to nie je specifikovane. mozem sa spolahnut ze jogurty urcene pre deti su vyrobene z pasterizovaneho mlieka a teda su bezpecne?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem aké staré je dieťa. Do roka by mali byť určite z pasterizovaného mlieka, tak je to určite s jogurtmi špeciálne pre detskú výživu od nestlé, hami, hipp a podobne. V zásade si myslím, že v bežnej sieit potravín sú všetky z pasterizovaného mlieka.

Podobné otázky

  • Vyberavé dieťa

    , Autor: Marmarina

    Dobrý deň pani Doktorka, prosím, poraďte mi, aké vitamíny, minerály, alebo omega-3, a ďalšie by som mala dávať môjmu synčekovi, ktorý je veľmi vyberavý a pestrú stravu zďaleka nemá zabezpečenú. Presne 1 deň pred 3. narodeninami začiatkom októbra odložil mliečko z NUTRILONu 4, ktoré sme mu dávali každé ráno a večer. Odvtedy ma trápi, že sa čoskoro ocitneme v situácii, že nebude mať dostatok potrebných vitamínov. Ovocie a zeleniny vôbec neje. Odmieta aj pečivo (napr. chlieb, rožok, atď.). Je ochotný piť iba vodu - ani mlieko nechce. Ani kaše nemôžu prísť do úvahy, ale ani jogurty. Zatiaľ má normálnu váhu (cca. 16 kg, a je 100 cm vysoký). Každý deň je skoro to isté: na raňajky Yogollino detský vanilkový puding a ovocné pyré HAMI, na obed mäsový vývar bez mäsa so cestovinami alebo karfiolovú polievku (ale stáva sa, že niekoľko dní odmieta aj polievku) a ako hlavné jedlo buď cuketové cestoviny (príkrm HIPP) alebo vyprážaný syr (raz za čas prijíma aj kuracie syrové fašírky), na olovrant vanilkový tvarohový dezert Maťko a čokoládový ryžový chlebík, na večeru 4 plátky morčacej šunky a 2 plátky ementálskeho syra, alebo občas aj langoš so syrom, poprípade lunchmeat s chlebom (iba v takejto forme je ochotný jesť chlieb, keď na to dávame lunchmeat, ale to nechcem často). Nátierky, omáčky, a iné nemôžu prísť do úvahy. Je senzitívny na formu, farby, tvar jedla, taniera a príborov (boli sme na psychologickom vyšetrení, kde mu stanovili autistické črty). Boli sme aj na gastroenterologickom vyšetrení, všetko bolo v poriadku podľa ultrazvuku brucha (vrátane refluxu). V školke tiež odmieta jesť, preto mu každý deň balím jedlo podľa vyššie uvedeného. Ovocie a zeleniny pozná, s radosťou sa s nimi aj zahrá, ale nechce ich ani ochutnať. Výživové doplnky by mali byť v tekutej forme, pretože ani cukríky neviem doňho dostať. Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jeho vybersvosť súvisí s jeho psychickým nastavení a autistickými črtami. Veľa zmeny s tým, kým nebudete s psychológom a inými odborníkmi na poruchy kognitívnych funkcií nespravíte. Treba riešiť základný problém,potom sa bude riešiť aj príjem potravy. Ak by ďalej akceptoval Nutrilon, tak bysom sa k nemu vrátila, ale len jeden maximálne 2x denne.
    Vitamíny v tekutej forme dostať vitamin C aj B komplex, vitamin D . V zime by bol vhodný rybí olej,dostať aj s príchuťou.

  • Problémy s jedenim

    , Autor: kk111

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Môj 5 ročný syn nechce jesť. Začalo sa to asi keď mal 2 roky a stale som dúfala, že to prejde časom, prip. keď sa dostane do kolektívu. Do 2 rokov jedol všetko a potom zrazu nechcel ovocie, zeleninu, nátierky, mäso. Jedáva iba suché cestoviny, ryžu, zemiaky, pečivo, jogurty. Žiadne syry. Polievku iba so slizikmi alebo zemiakmi, ak je polievka iná, fazuľová, zeleninová, tak nie je šanca. Jedine potom čistú. Už som skusala všeličo, ale nič nepomáha. Nútiť ho nenútim, lebo keď ho prosím nech aspoň ochutná, hneď ho napina na zvracanie. Môže ísť aj o nejakú psychickú poruchu? Alebo robím niekde ja chybu? Už som bezradná. Ani so sladkosťami to nepreháňajte, raz za čas si niečo malé sladké dá, ale nie každý deň, práveže ho to napadne málokedy, pritom váhu ma na svoj vek normálnu. Ďakujem za Váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teraz najprv odpoviem ako mama nie ako lekárka: mala som to isté s mojim synom, bol schopný jesť 5 týždňov každý večer pizzu margaritu nič iné. Teraz je dospelý, ale nedá sa povedať, že by jedol všetko! Jee to trocha lepšoie.......
    Nechcem zľahčovať váš problém ako lekár, ale ak predsa len zje jedlá, ktoré osahujú živiny, čo sú aj ceeálie, cestoviny, zemiaky obsahujú aj vitamin C, jogurty sú zdroj vápnika a bielkovín. Samozrejme je potrebné, aby dieťa jedlo aj mäso, napríklad aj vo vývare, teda slížikovej polievke.
    Ak je chlapček zdravý, nie je chudokrvný, rastie, priberá, psychomotoricky sa správne vyvíja, nie je dôvod na obavy.

  • Stolica raz za 4 dni

    , Autor:

    Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Dcéra má 4r. Stolicu má tak raz za 3,4 dni. Stolicu má mäkkú a svetlo hnedú .. pije dosť tekutín ... Je dosť vlákniny ..
    Pravidelne raňajky obed olovrant večeru ... Jedlo neodmieta je dosť ... Napriek tomu má stolicu raz za 3,4 dni dávam pozor aby nejedla nič čo upchava ... Je jogurty, vločky, jablka, piškóty, aj slivkový kompót aj tak nič ... Brucho má mäkké a nesťažuje sa že ju bolí ... Boli sme u dr. Dala nám kúpiť glycerinove čipky po nich niekedy má stolicu .... Keď vidím že už tretí deň nešla tak dávam čípok ... No neviem je to v poriadku alebo mám žiadať o nejaké vyšetrenie ? Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak nemá ťažkosti, bolesti bruška, stolica je formovaná nie je mohutná a trvrdá, nemá krv v stolici, po vyprázdnení si nesťažuje na bolesti v oblasti konečníka tak je pravdepodobne pre ňu táto frekvemcia vypráízdňovania primeraná. V každom prípade dodržiavajte takú proti zápchovú diétu ako to robíte a podávajte aj dostatok tekutín a tiež sú vhodné probiotiká. Ak by začala mať nejaké ťažkosti, treba navštíviť vášho lekára, prípadne aj chirurga. Dôležité je aj to ako dlho to trvá, či to má od narodenia alebo len posledné obdobie. Ak je to dlhodobé, možno by bolo chirurgické vyšetrenie vhodné už teraz.

  • Hnačka +mlieko

    , Autor: domini232

    Dobrý deň Vám prajem... Mam 3 ročnú dcérku. Vo štvrtok večer zvracala (vyšlo s nej kakao a paprika) asi 3x. V noci už len vodu zvracala keďže už jest som jej nedala aby nezvracala ešte viac. V piatok ráno sa cítila lepšie nič nechcela jest len zase kakao. Tak som jej ho dala ale samozrejme ho vyvracala. Potom jedla výživu, chlieb s maslom a suchare keďže bola hladná, už nezvracala vôbec. Co sa týka stolici tak ju mala vpohode tuhú ako ma byt. Mliečko už píla rano a vecer nevyzvracalo ho. Lenze včera večer a dnes cez deň už kaka úplne riedke a to vždy keď vypije kakao. Ma ho strašne rada najradšej by ho píla od rána do večera ale snažím sa obmedziť na 2-3x denne. Moja otázka znie môže riedka stolica súvisieť s mliekom ako napr. intolerancia na mlieko? Nemá žiadne problémy žiadne bolesti bruška, žiadne nafúknuté bruško, len smradlave prdiky ma a riedku stolicu. Nikdy predtým taky problém so stolicou nemala. Mozem aj doma nejako zistiť ci to súvisí s pitím kakaa.? Pytam sa Vás preto lebo naša detská dr. ma momentálne dovolenku. Dúfam že som napísala dosť zrozumiteľne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má pravdepodobne nejakú infekciu zažívacieho traktu. V takom prípade črevo nevie správne spracovať rôzne základné živiny, veľmi často práve mlieko / spôsobujú to hlavne rotavírusy/. Preto je nevhodné zaťažiť dieťa po taktomo ochorení veľmi zavčasu mliekom alebo inou potravinou na báze mlieka. Je to prechodná intolerancia mlieka. Hnačka je pravdepodbne následná fáza vírusovej infekcie zažívacieho traktu alebo aj porucha vstrebávania mlieka na paodklade prechodnej intolerancie Odporúčam podať dieťatu enterinu, upraví hnačku. Držte diétu niekoľko dní až týždňov, nedávajte kakou ani mlieko a po cca dvoch týždňoch postupne zaveďte znova najprv skysané mliečne výrobky / jogurty/ a potom mlieko a prípadne aj kako.

  • TVRDA STOLICA

    , Autor:

    Dobry den, velmi by som Vas poprosila o radu. Vo februari bude mat dcerka 2 roky. Uz od asi 6 mesiacov od narodenia mala problémy s kakaním. kakala mi raz za 5 dni. Teraz uz je to lepsie stolicu ma každé dva dni, no ale je tvrdá. Ked bola mensia velmi pri kakani plakala, tlacila, pucila sa. Teraz je to lepsie no stolicu ma kazde dva dni co som odpozorovala ale je tvrda. Kaka pekne do nocnika, naucila sa to hned ako vedela sediet. Lekarka nam hovorila ze sa to upravi stravou, nedavala som jej ryzu, banany. Davala som jej vlakninu, kompotove stavy, ovocie, ale nepomahalo jej to. Dostavam rady, zeby jedla kazdy den jablka, pomarance ... ovocie kolko sa len da, no na druhej strane sama vela nezje a tiez je to cukor. Ked sa pred papanim naje jablkoveho kompotu, uz neche normalnu stravu, alebo zje aj hned polevku, ale uz ma aj vecxie brusko, pretoze viac papa. Neviem ako dalej pomoc. Ci by pomohlo keby rano mala ranajky, na desiatu nejake ovocie, a okolo pol 12 ma polievku, o pol 1 chodi spat a vypije mlieko. Ked vstane neviem ci jej zas dat ovocie, a az okolo 5 jej dat masko, a pred spanim uz len jogurt, ci krupicu... ? neviem uz lebo nazory mam z kazdej strany a neviem uz kadial sa pohnut. Tiez sa mi stalo ze ked sme isli na,,prazdniny" k mojej mame, tak tam mala stolicu kazdy den, prisli sme domov a zas ten kolobech, Uz ked niekedy sa nevie vykakat tak jej uz dam aj cipok. No aj pri tom sa trapi.
    Dakujem Vam za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vyprázdňovanie je vždy záležitosť psychiky, sama ste videli, že na prázdninách, kedy je dieťa pokojnejie, viac na vzduchu, hrá sa nie je zhon, sa to zlepšilo.
    v strave: dostatok tekutín, vlákninu primerane, žiadne celozrnné pečivo!!!v tomto veku. Nedávajte vaenú ryžu, varenú mrkvu, banány, čokoládu, kakao, mak, tvrdé syry. Dávajte jogurty, ovocie, zeleninu, ovsené vločky. Ak však je stolica tvrdá, bolestivé vyprázdňovanie, treba navštíviť lekára, korý dieťa vyšetrí a mal by spraviť plán, ako postupne aj za pomoci liekov navodiť pravidelné vyprázdňovanie rimranej stolice.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: