Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • strava takmer 12 mesačného dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka. Moj syn bude mat cca o 2 tyzdne 1 rok a chcela by som sa spytat na stravovanie. Zatial ho este kojim, ale uz iba rano, ked sa zobudi a vecer pred spanim. Jeho jedalnicek vyzera nasledovne: rano vstava najskôr cca o 6-tej, vtedy ho kojim a este si asi 1-1,5 hodinky pospi. Ked sa zobudi cca o 7,30 este raz papa materske mlieko. Potom asi za pol hodinku papa so mnou maslovy chlebik alebo pecivo. Na pitie mu davam cajik, detsky, sypany, nesladeny. Potom asi okolo 10.30 papa ovocie s detskymi keksikmi sunarka (jablko, banan, prip. hrusku, nektarinku). Potom spi asi hodinku, potom je obed. Vacsinou mu davam zeleninovu polievku s kuracim maskom. To ma velmi rad, spapa tak cca 250-280 g. Samozrejme zeleninu sa snazim striedat, papa uz aj strukoviny, brokolicu, karfiol, spenat, lusk.fazulu... aj cestoviny, ryzu s maskom... Potom poobede za cca 3 hod. papa jogurt biely, na veceru ryzovo mliecnu kasu a este pred spanim (cca o 20-tej) materske mlieko. Je jeho jedalnicek spravny? Hlavne ma vsak zaujima, ci mu uz mozem davat aj kravske mlieko. Chcela by som uz prestat kojit a prejst na umele, konkretnu BEBU. Ale mozem mu napr. robit krupicovu kasu z kravskeho mlieka, pripadne uvarit puding? Za odpoved vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Strava dieťatka je dobrá. Len mäsko by ste mali striedať, kuracie mäso obsahuje pomerne málo železa, je potrebné podávať aj morčacie ( ale nie len prsia/ králičie, teľacie, po roku aj hovädzie a výnimočne nemastné bravčové.
    Po roku môžete dieťatku mierne soliť a postupne prechádza na rodinnú stravu. Odporúčam do troch rokov mliečnu porciu dávať z umelého mlieka / formula/. Odporúčam aspoň do dvoch rokov z neho pripravovať aj kašu a event. puding.
    Po roku môže celé vajce, ale spočiatku len v jedle / vaječné cestoviny, pozor nedávať celé rezance, aby ich nevdýchlo/, taktiež môže jedná na báze tvarohu / tvaroh v jedle, v nátierke, na chlebík čisté maslo - nie margarín, lučinu, cottage chceese, ricota, mozarella/ do roka nie tavené syry. Do troch rokov nič čo obsahuje glutaman sodný / vegeta, masox, hotové polievky/ žiadne údeniny / aj detská šunka a detské párky sú púdeniny, nie je dôvod ich deťom dávať/ do šiestich rokov žiadne huby / anisyry s pliesňou/. ďalej pokračovať v strave primeranej konzistnecie, základom obeda je výdatná polievka, tedy mäsosozeleninový príkrm / 6x týždenne malé množstvo mäsa/, druhý chod prichádza postupne, zväčša vhodné jedlo primeranej konzistneice, tak ako je pripravené pre ostatných členov rodiny. Pri varení môžeme používať bežné konzumné mlieko a smotanu. chlieb a pečivo nepodávame v žiadnom prípade celozrnné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: