Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Odmietanie stravy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    tymto Vas prosim o pomoc s mojou 10 mesacnou dcerou, ktoru stale kojim. Ked som ju zacala prikrmovat spapala vsetko, zeleninu, maso a pod. Ked sa prerezavali prve zubky prestala mi prijimat stravu, len 2 druhy kase, vyziva alebo trochu jogurtu, inak nic len materske mlieko. Trapi ma to, uz mam 5 rocneho syna, ale s tymto som sa u neho nestretla. Dakujem za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem presne ako dlho tento stav trvá. určite jej už len mliečna výživa nestačí / kaša, jogurt, všetko mlieko/. je potrebné , aby bezmliečnu porciu nedostávala pred spaním / kedy je unavená / ale radšej po vydatnom spánku. Treba podávať hoc len malé množstvo / pár lyžičiek / ale trpezlivo denne, v rovnakom čase. AK by sa stav neupravoval, je potrebné konzultovať lekára, či sa nejedná o chudokrvnosť.

Podobné otázky

  • odmietanie stravy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,pani doktorka.
    chcela by som poradiť ohľadne môjho syna. Má 2roky a 4 mesiace. V minulosti nemal problémy s jedlom. Zjedol všetko,čo sme mu ponúkli. Len na raňajky nezje nič na pečive, maximálne vajíčko. Najradšej má suchý chlieb alebo rožok. Približne keď mal rok a pol začal odmietať ovocie so šupov ,(predtým mu to nerobilo problémy, dokonca sme mu nesmeli nič ošúpať, inak by to nezjedol) momentálne však začal odmietať aj strukoviny všetko odmieta, dokonca ho až napne na vracanie, keď zacíti šupku. Neviem ako mám ďalej pokračovať. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Otázka je, či je to dlhodobé alebo len prechodné, krátkodobo, napríklad po chorobe, vracaní a pdobne. Ak je to krátkodobé, nekomentovala by som to, nepodávala mu uvedené jedlá a začala s nimi znova asi o mesiac.
    Ak to už všetko trvá takmer rok, treba uvažovať: kedy to začalo, čo sa vtedy stalo, nebolo mu po nejakom z uvedený jedál zle? Nemal po nich hnačku, vracanie? Nestalo sa vtedy niečo: odchod blízkeho človeka, zmena prostredia, nástup do kolektívu, zmena stravy.
    Šupka nie je nutná na ovocí ani na ničom, môžete ju vždy odstrániť.
    Strukoviny sú veľmi dobrá ale nie nutná súčasť výživy, hlavne ak konzumuje dostatok mäsa a ovocia a zeleniny, ako aj obilnín.
    Nezaviedli ste všeobecne v rodine zmenu stravu / vegetariánstvo, bezlepková strava a podobne. /

  • odmietanie stravy

    , Autor: lucia1981

    Dobrý deň. Mám skoro štvorročného synčeka, ktorý odmieta varenú stravu, vlastne spapá len suchá chlebík, rožok, banán, jablko,cereálie a mlieko to by pil aj 5- krát za deň. Nevieme ho donútiť normálne jesť, od narodenia papal pekne aj v škôlke, no posledné mesiace s ním nevieme pohnúť. Už som z toho zúfalá....čo mám urobiť aby začal zase normálne jesť?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mali by ste si písať jedálníček, čo za celý deň spapá, najmenej 7 dní. Potom by ste ho mali sama ale lepšie s lekárom vyhodnotiť. Raz za deň by mal mať varenú stravu, idálne obedná porcia, vtedy by nemal dostať žiadnu inú stravu, iba ak vodu. Na druhej strane treba zhodnotiť, či dieťa nie je prehnanene zaťažované : športom krúžky a pdobne, nejaké dlhé prechádzky Deti sú potom unavené, odmietajú jesť a pijú nepirmerane veľa mlieko, lebo toje jednoduchšie ako prežúvať jedlo. Mlieka by nemal vypiť viac ako 330 ml, maximálne pol litra ale v každom prípade sú v tom zahrnuté aj mliečne výrobky!!!

  • odmietanie stravy v škôlkeII.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem len poďakovať pani doktorke...našťastie sa tento problém po 3 ťažkých týždňoch upravil...dcérka zo dňa na deň začala jesť v škôlke, už neplače, ráno v pohode, dokonca tam aj zaspí...:))

    Iveta

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    asi potrebovala stimul, aby tam ostávala a aj pochopiť, že sa pre ňu vrátite. Niekedy adaptácia trvá dlho, niekedy to chce len pár dní.

  • Odmietanie stravy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,
    nasa 7-mesacna dcerka odmieta uz takmer 2 mesiace akukolvek tuhu stravu. Zacali sme od 5. mesiaca vecer s kasou, vyskusali sme viacero druhov, no aj ked som robila kasu s mojim mliekom, odmietala ju co len raz prehltnut. Teraz jej ju uz ani neskusam robit, rezignovala som.
    Od 6. mesiaca jej davam na obed zemiak (teraz uz pridavam aj mrkvu), no dcera nezlhtne dobrovolne ani susto. Po polhodine jedenia prehltne (skor mimovolne) mozno 2 male lyzicky. Inak to vsetko vypluva. Skusala som jej dat jablko, ze jej mozno pojde chut na nieco chutovo vyraznejsie, no to sa zacne uz velmi jedovat a plut na vsetky strany.
    Tak nam stale zostava iba kojit, no stava sa z nej uplna "zavislacka", domaha sa mlieka kazdu chvilu, aj v noci kojim 5-6x. Skusam ju nechat vyhladovat, no ani to nepomaha. Ona radsej "umrie hladom", ako by sa mala najest niecoho ineho ako mlieka. Dokonca ani prevarenu vodu alebo caj nechce.
    Moj prvy syn zjedol od prveho dna vsetko, co sa pred neho polozilo, tak toto nepoznam a som teraz akasi bezradna a jednoducho neviem, ako ju mam "donutit" trosku jest. Alebo jej mam dat pauzu a skusit neskor?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Skúste dať pauzu, ale maximálne na dva týždne, potom začnite mäsovozeleninovým príkrmom, do ktorého pred podávaním pridáte tri až štyri kvapky olivového oleja, príkrm rozmixujte a podvate umelohmotnou lyžičkou medzi pery. Dieťa spočiatku nevie hltať, keď necít niečo medzi perami. Neskôr pridajte jablko, nie veľmi chuťovo výrazné, hlavne nie kyslé.Ak ani druhý pokus nebude úspešný, poraďte sa s vašou lekárkou. Ja by som asi vyšetrila krvný obraz. i

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: