Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • koľko oleja a tekutín

    , Autor: lenkah

    Dobrý deň p. Doktorka,
    prosím vás pekne o informáciu:
    1. koľko oliv. oleja je správne pridávať do príkrmu. Keď som si pozrela hotové príkrmy, tak tam je cca 3 gr. oleja čo je 1 ČL, mám však recepty v časopise mama a ja-výživa špeciál s 2-3 kvapkami ale aj 1 ČL, urobím najlepšie, keď to budem striedať, raz pár kvapiek, raz 1 ČL, alebo keď do príkrmu trošku "cvrknem", nemusím to merať, alebo ako to robiť, aby zas nemal veľa tuku.
    2.koľko tekutín by malo vypiť 8,5 M dieťa. Dávam mu čistú prevarenú ochladenú vodu, nie čaje ani šťavy a mienim v tom pokračovať,len ma zaujíma množstvo, niekde som čítala, že cca 200 ml. vody sa má dieťaťu podať za deň hneď po nahradení jednej celej mliečnej dávky tuhou stravou na obed a aj keď sa postupne nahrádza desiata, večera, olovrant, tak potreba tekutín s pribúdajúcim vekom klesá a teda tá dávka 200 ml. stačí. Prosím vás však aj o váš názor, takto to bolo v časopise mama a ja-výživa špeciál. A ešte prosím o info, či po jedle dať napiť, alebo medzi jedlami, po jedle kôly tráveniu by sa asi po správnosti nemalo.

    Ďakujem vám veľmi pekne a pekný deň prajem.
    Lenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja odporúčam každý deň do mäsosozelninového príkrmu tri až štyri kvapky olivového alebo slnečnicového oleja.
    V tomto veku by malo dieťatko vypiť 180 až 200 ml prevarenej ochladenej vody. je to idnidivuálne, závisí aj od vonkajšej teploty. Dieťa v tomto veku si piť nepýta, preto je potrebné mu pitie ponúka, ak sa už po jedle nekojí, tak aj po jedle / o malú chvíľku/ alebo pri hre. Vypije zväčša pár hltov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: