Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Odmietanie mäsovo-zeleninových príkrmov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Môj synček ma 1 rok a už asi 3 mesiace trvá obdobie odmietania mäsovo-zeleninových príkrmov. Stále je kojený, s príkrmami sme začali v 6 mesiacoch. Pekne papal zeleninu aj mäso trochu sme mali problém so zavedeným ovocia, ešte dodnes niektoré druhy vôbec neje a zje iba kašovité. Teraz sa to, ale otočilo. Zje ovocné príkrmy, kaše a jogurt, ale vôbec nechce zeleninu a mäso. Vyskúšala som rôzne recepty, všetko vypľuje alebo ani do úst ma lyžičkou nepustí. Skúšala som aj kupované. Kedže už má rok skúšala som mu ponúknuť aj z nášho jedla nesolené, trochu skúsil, ale to je úplné mimimum. Naša pani doktorka nám odporučila nechať vyhladovať a nedať mu mliečko namiesto obeda, nepomohlo bol ešte nervóznejší a nakoniec si plačom vymohol mliečko. Potom sme skúšali neponúkať mu niekoľko dní zeleninu a mäso, tiež nepomohlo. Chlebík mi tiež odmieta, ovocie dávam iba bez cukru a nedostáva žiadne sladkosti, pije iba vodičku. Stále si pýta mliečko, niekedy celý deň nechce ani nič iné. Kojíme sa aj 7 krát za deň. Nebudú mu chýbať živiny a železo, ktoré v mliečku nie sú?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Isteže pr dlhšom takomto stravovaní by mu živiny chýbali. Dieťaťu už v tomto veku len mlieko nestačí. Vidím dve možné príčiny: možno papá mäsosozeleninový príkrm na obed, pred spaním, je unavený a jednoducho sa mu jesť nechce, mlieko sa vypije ľahšie. Takže skúste túto porciu papať po vyspinkaní. Môže to byť aj pri neprimeranej námahe, tiež to súvisí s únavou. Dieťatko v tomto veku sa má prevážeť z miesta na miesto stále v kočiariku, nesmie sa veľmi unaviť.
    Druhá možnosť je, že dieťatko je chudkrvné. To by ste sa museli poradiť s vašou lekárkou. V tomto veku už môžete jedlo mierne posoliť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: