Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Strava 10 mesacneho dietata

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pani MUDr.Spanikova,
    mam 10 mesacneho chlapceka, som celiaticka ( bola mi diagnostikovana az v dospelom veku) a pridruzila sa mi k celiakii aj laktozova intolerancia. Rada by som poznala Vas nazor na stravovanie mojho dietata. Nasa pediatricka nam odporucila pockat so zavedenim lepku az po 10tom mesiaci pripadne aj neskor.
    Jedalnicek mame teda nasledovny:
    Rano okolo 5tej dojcim
    Okolo 8ej ryzova kasa alebo kasa z prosa ( bezlepkova) s UM
    Okolo 10tej ovocie
    11:30 masovo-zeleninovy prikrm
    16:00 ovocie
    17:30 ryzova alebo kukuricna kasa
    Okolo 19tej dojcim

    Mohla by som stravu este nejako spestrit napr. mliecnymi kasami? Tym som sa doteraz vyhybala, pretoze v zlozeni som citala, ze obsahuju kravske mlieko.
    Mam mojmu synovi davat napr. moj bezlepkovy chlieb? Je to nutne?
    Mala by som skusit davat napriklad bezlaktozove jogurty?

    Dakujem vopred za Vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa najnovších odporučením euróskej spoločnosti pre gastroenterológiu, ktorá sa zaoberá správnou výživou ale aj ochoreniami zažívacieho traktu, medzi ktoré patrí aj celiakia sa odporúča aj v rodine, kde sa vyskytuje celiakia u priamych príbuzných / ako u vás/ podávať lepok / teda chleba, kašu obsahujúcu lepok/ už vo veku okolo pol roka, najlepšie do ukončeného 7meho mesiaca, ale hlavne podávať ho ešte počas kojenia, Podobne je to aj s kravským mliekom, ktorého ste sa trocha zľakli. Takže vo vašom konkrétnom prípade by som odporučila do mäsovozelninového príkrmu zavariť dv lyžičky kávové predtým asi dvasať minút vo vode naobatnanej detskej krupice alebo do hotovhé príkrmu zamiešať bezmliečnu trojzrnnú kašu babylove / bez cukru, bez mlieka, v drogérii DMú/ alebo osemzrnnú bez mliečnu z nestlé. Ak dieťa na to nezareaguje negatívnehnačka bolesti bruška a podobne/ môžete začať podávať mliečnu kašu, teda takú, ktorá obsahuje primerane upravené kravské mlieko a lepok. Tiež je možné do umelého mlieka bez probiotik uvariť normálnu krupicovú kašu, recept na www.detskalekarka.sk V každom prípade po nasadení lepku, po určitom dosť dlhom čase , vyšetriť aj dieťatko na celiakiu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: