Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • bolesti brucha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    mojmu 28 mesacnemu synovi sa raz za 2-3 tyzdne objavia nahle oblesti bruska trvajuce od 2-10 minut.
    Pocas nich hovori ze ho boli bruska,chce byt na rukach a je taky akoby malatny.
    Zapchu nema,nechutenstvo nema,v ten den normanle papa aj pred aj po bolestiach,vztah ku konkretnemu jedlu som si nevsimla,laktozovu intoleranciu nema,moci pravidelne - bezbolestne,krv v stolici ani v moci na pohlad nema.
    Par krat sa stalo ze bolesti zacali po "hadke" so mnou-neposluchal,bol vyhreseny
    Tiez nedavno videl v TV serial Bambulka a to cast o bolesti bruska-neviem ci nenapodobnuje.
    Chcem sa opytat ci sa moze jednat o skutocne bolesti-ak trvaju tak kratko/2-10minut/ a nie su s nimi spojene ziadne ine priznaky,aj naladu ma potom hned dobru a blazni sa.
    Jeho vyska je 100cm a cca 15 kil-teraz za posledne mesiace pribral len cca 200g,ale teraz aj menej rastie-ale stale je nadpriemer na svoj vek.
    Zatial sa dane bolesti zopakovali cca 5 krat za dobu 4 mesiace,z toho 3 krat bolo po jeho vyhreseni a zvysok neviem najst ziadnu suvislot ani so psychikou ani s jedlom.
    Este nas s manzelom napada ci nema vtedy zastavene vetry,ale nevime ci tak rychle mozu bolesti pominut.
    Ake vysetrenia by ste odporucali ? Stretli ste sa uz s niecim takym?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bolesti bruška sú u detí veľmi časté, niekedy za bolesť považujú až silnejšiu peristaltiku / pohyb čiriev/ alebo rôzne pocity v dutine brušnej , ktoré môžu chrakterizovať ako bolesť.
    Faktom je, že nadúvanie, napínanie môžu spôsobiť niektoré druhy jedál, ako uvádzate súvislosť s jedlom ste nezaznamenali. ďalšou častou príčinou u detí bývajú parazity.
    Dobrý efekt pri bolestiach brucha vidíme pri podávaním probiotík. Je potrebné vybrať tie, ktoré sú vhodné pre daný vek.
    O vyšetreniach, ktoré sú potrebné rozhoduje lekár, ktorý dieťa pozná a vyšetrí.

Podobné otázky

  • Zapcha

    , Autor: Naty202

    Dobry den, mam mesačnu dcerku a mame problem so stolicou. Chcela by som sa spytat ako by som jej pomohla lebo ona chudatko tlači len ma tvrdu stolicu. Pomaham jej rektalnou rurkou ale bojim sa aby si na nu nezvykla. Ja nekojim len pouzivame umele mliecko nutlilon colik na zapchu. Pred tyzdnom asi kakala sama a uz par dni zase nemoze kakat sama a pomaham jej. Pocas dna jej davam aj prevarenu vodu aby nepila stale mliecko. Prosim Vas o radu ako jej s tou stolicou pomôct.
    Dakujem za pochopenie :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vodu jej netreba dávať vôbec!!!!!!!!!§
    Deti v tomto veku nemajú stolicu každý deň a nie je to vôbec problém, pokiaľ nevracajú prúdom, odchádzajú im vetry a nemajú enormné bolesti brucha prípadne krv v stolici resp. v plienke.
    Rektálnu rúrku ani iné pomocne prostriedky na vyvolanie stolice neodporúčam používať, presne preto, že si dieťa na to zvykne a nebude kakať spontánne. Môžete podávať probiotika.

  • bolesti brucha

    , Autor: sveva

    Dobrý deň.
    Moja dcéra má 9,5 roka , 137 cm a 32 kg. Stále sa mi sťažuje na bolesti brucha, väčšinou je to v okolí žalúdka, ale zvykne ju bolieť aj celé brucho na dotyk. Občas má riedku stolicu akoby ju prehnalo. Ako malá hovorí "často sa pogrcka do pusy" , tiež sa jej často štikúta a trošku jej cítiť zápach z pusy. Vždy je to po inom jedle. Už máme vyšetrenia stolice, KO, biochémiu, lepok a všetky výsledky má v poriadku. Akurát jej vyšli zlé výsledky na mlieko. To máme vysadené z jedálničku už pol roka, (mladšia dcéra mala zlé výsledky na BKM) aj v škole im varia samostatne. No bolesti bruška sa stále opakujú. Už sme sa objednali na gastro. Neviete mi poradiť ako jej utíšiť bolesti, kým sa dostaneme na to gastro a čo môže to môže byť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bolesti vruch amôžu mať rôzne dôvody. U detí je najčastejším dôvodom parazitóza, prítomnosť parazitov v zažívacom trakte. Určí sa to vyšetrením stolice a sterov z análneho otvoru. Všetko by vám mali sprotredkovať a poučiť vás vo vašej detskej ambulancii. Taktiež je možné vyšetriť stolicu na prítomnosť helicobaktera pylori, jeho prítomnosť môže byť tiež dôdvodm ťažkostí vašej dcéry. Ďalším dôvodom a dosť pravdepodobným, je gastroesofageálny reflux. Zatiaľ odporúčam podávať jedlo v malých porciách,častejšie. pred spaním nepiť veľa tekutín. Niekedy sa príčina bolestí brucha nezistí , bývajú často psychogénne podmienené.

  • 3-mesačné meškanie menštruácie 15 ročnej dcéry

    , Autor: tancatko

    Prajem pekný večer pani doktorka. Chcem sa Vás opýtať: Moja dcérka bude mať o pár dní 15 rokov. Koncom septembra to budú tri mesiace čo jej mešká menštruácia. Predtým také problémy nemala. Meškala jej menštruácia týždeň, dva, ale nie 3 mesiace. Obávam sa, že to veští nejaký zdravotný problém. S našou pediatričkou som to riešila a dohodli sme sa, že ju navštívime až keď dcére menštruácia bude meškať tri mesiace. Mám dôvod obávať sa? čo to môže byť za problém?....zatiaľ veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aj keď sa toho možno zľaknete a nechcem si mysliť o vašej rodine nič zlé, prvá vec, ktorú treba veľmi citlivo a opatrne riešiť je, či je možnosť, že by bola dcéra tehotná. To je samozrejme najčastejšia príčina meškania menses.
    Samozrjem ak vylúčime túto možnosť, je nepravidlený cyklus menses v tomto veku normálny. Ak nemá žiadne ťažkosti, bolesti brucha, zmeny na tele, chudnutie a podobne, pravdepodobne sa jedná o poruchu cyklu bežnú v tomto veku a je potrebné počkať do ˇalšieho cyklu. Ak by po roku nedošlo k menses alebo mala akékoľvek ťažkosti / výtok, bolesti v podbrušku/ je namieste kontaktovať lekára.

  • biseptol a jeho účinky

    , Autor: suzi1

    Dobry den, pred 2 dnami som mala neskutocne silne bolesti v oblasti mocoveho mechura, nemohla som sa poriadne vycikat, a ked uz ano tak v malom mnozstve a bolelo ma to najma v noci. Tomu predchadzala bolest chrbta na lavej strane a lava strana brucha. Lekarka mi po vysetreni mocu zistila bielkoviny na 2 kriziky a moc poslala na dalsie vysetrenia. Nasadila biseptol 480. Brucho ani chrbat mi neprezrela. Bolest mechura sa zmiernila aj chrbat a brucho bolí pomenej (skor je to bok na lavej strane). Diagnozu mi nepovedala ziadnu, tak neviem co to moze byt, podrobne vysetrenie mocu bude az v pondelok a to je az o 5 dni. Dnes je to už 2 deň čo biseptol beriem, cítim že mi pomáhala, ale po jeho použitý ma neskutočne bolí žalúdok asi tak 2-3 hodiny a potom to prejde. Tiež po použití biseptolu mám hneď do pol hodiny hnačku. Môže to byť z toho? Alebo je to normálne? Kúpila som si aj probiotiká, no aj napriek tomu tam hnačka je. Biseptol mam 480 a beriem 1 tabletu každych 12 hodin. Aby som nezabudla tiež občas kašlem a stáva sa mi že mi začne veľmi búšať srdce ale po chvíli to prejde. V poslednej dobe som absolvovala aj mnohe ine vyšetrenia srdca ale tie nic vazne nezistili, len niejaku vrodenu chybu ale to je vraj normalne. Ako mam postupovat dalej, aby som si neuskodila? Vopred Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem odpovedať, pretože neviem koľko máte rokov, koľko máte kilogramov. Ak máte ťažkosti so srdcom, nebude vám lepššie, je potrebné znova navštíviť lekára. Faktom je, že biseptol ako každé antibiotikum a chemoterapeutikom môže spôsobiť bolesti brucha alebo aj hnačku.

  • zjedenie skla

    , Autor: pajka

    Dobry den, prosim vas vcera 3,5 rocny syn medzi zubami rozhryzol taku tenucku sklenenu rurku, bol v tom vanilkovy lusk ale netusim ci aj nejaky ten kusok skla prehltol,pretoze som ho pocula nieco vypluvat tak som pribehla a uz to sklo vypluval. Co sa chcem spytat je ci sa moze nieco stat, ak by aj kusticek skla prehltol moze sa to zapichut do creva a vyvolat to zapal alebo nieco horsie? Alebo co mam cakat co sa moze stat? Som z toho na nervy. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mohol by sa zapichnúť ale nestáva sa to, Sledujte dieťa, aj stolicu, či tam sklo neodišlo. Ak by zvracal, mal bolesti brucha, krv v stolic, je potrebné vyhľadať lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: