Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prosim o radu

    , Autor: miriama13

    Dobry den,pani doktorka stala sa mi taka vec,ze pocas spanku nasho synceka som uplne nahodne zistila akoby mal pauzu v dychani,bolo to cca 3 sekundy a potom akoby nic spinkal a pravidelne dychal dalej,velmi ma to vylakalo lebo doterz som nic take nezaregistrovala,syncek ma 3 rocky,od januara navstevuje MS,pred nastupom do skolky sme mavali 1 az 2krat sopliky pocas roka aj to len v zimnom obdobi.inak sme nic ine neprekonali ani neuzivali ATB,pri nastupe do skolky sa to zmenilo,odvtedy sme takmer stale doma,su to vzdy aspon doterz sopliky,tiez bez ATB,stretla som sa v okoli stym,ze sa to detom moze prihodit najma pocas snivania,ale ze to moze suvisiet aj so zvacsenou nosnou mandlou,vzdy ked mame sopliky a teraz je to velmi casto syncek dycha ustami,spanok ma vsak pokojny a chrapanie sa objavuje len pri soplikoch,naposledy ked sme mali sopliky trvali nam cez dva tyzdne,netiekli nam,nadali sa vyfukat ale bolo ich tam stale pocut,boli sme doma 6 tyzdnov a po troch dnoch v skolke mame opat soplik,mesiac a pol uzivame imunoglukan a pri objaveni infekcie davku zdvojnasobujeme,bojim sa hlavne tej akoby pauzy v dychani,prosim vas pani doktorka stretli ste sa stym uz aj u svojich malych pacientov?aky postup by ste doporucili a hlavne co moze byt pricinou?manzel ani ja niesme alergici a ani u synceka sa doteraz nepreukazala ziadna alergia,velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku už apnoické pauzy, ktoré by boli príčinou náhleho úmrtia dieťatka nehrozia, neobávajte sa. Ani si nemyslím, že to sú u vášho synčeka apnoické pauzy, proste sa nadýchne s väčším časovým odstupom.
    príčinou ťažkostí, ktoré popisujete môže byť naozaj zväčšená nosná mandľa. Určite odporúčam, keď bude úplne zdravý, bez infekcie dýchacích ciest vyšetrenie u odborníka, otorhinolaryngologa.

Podobné otázky

  • Svalový hypertonus

    , Autor: Naty6991

    Dobrý deň, potrebovala by som urgentne poradiť so zdravotným stavom bábätka.Pretrváva neutíchajúci plač, nepokoj a neustále kopanie rukami a nohami. Celkovo dieťatko vyzerá akoby bolo v kŕči. Ramienka ma vytiahnuté k hlave, zviera ruky v päsť, ruky sú napnuté do strán alebo skrčené k hrudníku, narovnať sa dajú len proti odporu, nožičky sú vyrovnané, napnuté. Dieťatko sa vypína do polohy luku, zle toleruje polohu na brušku,v tejto polohe prehlbuje záklon hlavy, ručičky dáva do strán, urobí tzv. lietadielko. Dieťatko je často nekľudné, dráždivé, má rýchle nekoordinované pohyby rukami aj nohami, tras rúk a nôh,zle a málo spí, často sa budí. Nevydrží v kočíku ani v detskej postieľke. Veľmi Vás prosím o radu čo by to mohlo byť. Podľa príznakov by to mohol byť svalový hypertonus, ale potrebovala by som počuť Vás odborný názor, aby som vedela ako postupovať.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako je dieťatko staré.
    Svalový hypertonus u dieťaťa v prvých týždňoch života prirodzený.
    Tieto informácie, ktoré popisujete môžu byť úplne normálnymi prejavmi dieťatka v určitom veku, závisí na tom, či má iné ťažkosti, ako dlho tento nepokoj / behom dňa/ trvá, či dobre papá, priberá po takomto plačlivom období znova zaspí, upokojí sa. Ak máte obavy, treba vyhľadať lekára.

  • Sťahovanie predkožky

    , Autor: ria-3

    Dobrý deň. Prosím o radu. Malý ma 2 a pol roka, žiaľ bola mu násilné stiahnutá predkozka u urológa, pri močení tlačil, balonkoval. Verím, že to bolo správne riešenie aj keď teraz to ľutujem.
    Stiahnuť mu totiž vôbec nešlo a pediater odporučil urológa. Moja otázka znie. Cikanie ho páli, už 4.den. nechce ísť na nocnik, bud sa pocika na podlahu alebo do vane. Skúšala som mu sťahovať pri kúpani, skoro prestal dýchať/ odpadol ako vrieskal. Nemôžem mu nič teraz poškodiť ak ideme nato pomaly? Viacej nedokážem ako kričí. Stále ukazuje ze bolí, chytiť mi nedovolí. Natrierame framykoinom.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Som z toho zúfalá. Doteraz žiadne problémy nemal okrem toho, že tlačil mu močení.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako tú predkožku stiahli ale dnes sa to robí jemne v celkovej anestéze a deti z toho nemajú žiadnu traumu. Ak to spravili nasilu, tak môžete robiť repíkové kúpele aj aplikovať framykoin ale hlavne treba denne jemne pretiahnuť, ale len trochu pokiaľ to ide nebolestivo. Po tom traumatickom zážitku si to asi chalpček nebude dať robiť. Treba počkať kým sa všetko zahojí a potom to znova riešiť, určite nie rovnakým splôsobom.

  • Odmietanie jedla

    , Autor: mirinkaanjelik

    Dobry den, potrebovala by som poradit moj 18 mesacny syncek, ako mal siestu chorobu a aj do toho alergiu na lieky tak prestal jest, zje na ranajky gris, potom na obed styri lyzicky polievky a potom nechce jest maso , ostatne polievky ako su vyvar, mliecne a aj zaprazene polievky, nechce jest zemiakovu kasu, rybu pecenu, vyprazenu, maso na stave, uz odmieta aj chleba na vajci, potom je iba uz o siestej, lebo ked vstasne tak nechce nic, uz sme skusili aj vitaminy na chut do jedla pediakit a nepomohol tak vas prosim o radu, dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    18 mesačné dieťa nemá papať vyprážané jedlá!!!!!!!!!!
    Neviem akú mal alergiu.
    Neviem ako dlho je od choroby.
    Dieťa všeobecne pri ochorení ale aj v rámci rekonvalescencie menej papá. Netreba ho do jedla nútiť, podávať mu primeranú stravu v primeranom čase. Ak by odmietanie jedla trvalo viac ako 2-3 týždne po chorobe, treba sa poradiť s lekárom. Môže byť chudokrvné.

  • cerveny zadocek

    , Autor: mirinkaanjelik

    Dobry den, chcela by som sa opytat aku masticku mam dat synovi na cerveny zadocek, moj syn ma prirastenu kozku k pipiku a nevieme co mame stym robit, tak vas prosim o radu, dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predkožku na pipíku vyriešite u vášho lekára. Treba vedieť ako je starý a ako to vyzerá. Kontroluje sa to vždy pri prventívnej prehliadke a podľa nálezu sa rieši.
    Na červenú ritku zásadne treba umývanie čistou vodou a natrieť dvakrát denne imezolkrempastou, treba to natierať 14 dí.

  • Hlisty a ich prevencia

    , Autor: Dominika97

    Dobrý deň, prosim o radu.
    V nedeľu sme si kúpili psa ... psik zive snami vo vnútri ... po 2 dňoch sme si ho dali odčerviť ..mam doma 5mesacne a 3r dieta .. su spolu nonstop. Po odcerveneni (cize dnes) sme zistili ze psik mal /ma?. Škrkavku ... prosim vas ako to riešit s detmi? ...su nejake na prevenciu lieky alebo iba urobit testy? (Ak test dokaze to zistit po tak kratkej dobe?)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak by dostali škrkavku od nového psíka prejaví sa to až po niekoľkých týždňoch / 12/. Je potrebné psíka pravidlene odčervovať. Deti by mali Ak by dostali od psíka škrkavku objaví sa to až po niekoľkých týmať oddelené teritorium od psa: hlavne stran jedenia, hračiek, to menšie lezenia. Musia si stále umývať ruky a nepchať ruky do pusy.
    Preventívne by som ja nič nepodávala. Je potrebné možno o nejaké tri mesiace vyšetriť deťom stolicu. Ale hlavne pravidelne odčervovať psíka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: