Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Afty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem.
    Mám 21-mesačného syna a dostal aftóznu stomatitídu, ľudovo slintavku. Na internete som našla, že sa dieťaťu nesmú podávať antibiotiká. Náš pediater mu mu ale predpísal Suprax, 3,5ml/12hod. Tiež Nurofen, ale to preto, lebo sme mali vysoké teploty, ktoré už ale ustúpili. v lekárni mi tiež poradili sprej do úst Sorex. Prosím vás, je ten suprax v poriadku? Všade sa píše, že nie antibiotiká. A tiež sa chcem opýtať, či je možné, že sa môže nakaziť aj mladší syn (11 mesiacov). Snažím sa ich strániť trošku od seba, ale keďže obaja ešte majú cumlíky, je to priam nemožné, i ked ten starší momentálne cumlík odmieta. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ochorenie je spôsobené vírusom, takže mladšie dieťa sa môženakaziť.
    Spraye všeobecne u malých detí nepoužívam, uvedený ani nepoznám. Stačí bohate cebion multi nakapať do pusinky 2 až 3 x denen, hlavne na afty 4 kvapky. Je tam vitamin A a E a lieči sliznicu. O Supraxe sa nevyjadrujem, lekár na to asi mal dôvod.

Podobné otázky

  • AFTY

    , Autor: belluci

    Dobrý deň,
    môj 1 ročný syn ma potvrdené od detsk.lekárky výskyt áft v puse.
    Chcem sa opýtať ako dlho sa máme vyhýbať slnku, deťom-teda kolektívu, ak už teploty nemáme,t.j. od soboty (trvali 2 dni)?
    Zrejme ma oslabenú imunitu idú mu aj zúbky.
    Celkom už ako tak papá, trvá to 6 deň.
    Ako dlho je inkubačná doba, kedy tým môže nakaziť aj iné deti?
    Pokiaľ afty úplne nezmiznú ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Úplne presne na tieto otázky nie je možné odpovedať. Ak je dieťa bez teploty, môžete s ním ísť na prechádzku, samozrejme nie počas obednej horúčavy
    Infekčné je takéto dieťa maximálne práve pred vyhodením prvých áft a v začiatku ochorenie, hlavne kým trvajú teploty. Je však vhodné, nevodiť ho do detského koletívu, kým afty úplne neustúpia, nezhoja sa, Jednak stále môže niekoho nakaziť a jednak po takom závažnom vírusovo ochorení je jeho imunitný systém oslabený a môže dostať iné ochorenie od dieťatka, s ktorým sa bude hrať.

  • slintavka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Mám 18mesačného chlapčeka. Minulý týždeň mal vysoké horúčky, najviac 38.9. Nemal soplíky ani kašel. Má na peričke herpes a v pusinke afty. A strašne sliní. Pani doktorka povedala, že má virózu. Mám mu dávať cebion a bekomplex. Švagriná ma vystrašila, či nemá drobček slintavku. Zistila by to pani doktorka, keď sme boli u nej, alebo na to treba dáke špeciálne vyšetrenie? Horúčky už nemá. Na letáku od bekomplexu som sa dočítala, že sa môže podávať až od troch rokov? Nemôže mu ublížiť? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Skúste miesto b-komplexu cebion multi a kvapkajte ho rovno do pusinky, aj lokálne hojí boľavú psinku. Inak B-komplex je úplne v poriadku, len ho treba deťom drviť, preto sa odporúča až po treťom roku.
    Slintavku asi váš synček má, ale to je ľudový názov vírusového ochorenia, ktoré správne diagnostikovala vaša pani doktorka a lieči sa len vitaminmi a leikmi proti teplote, preferujte na báze paracetamolu / paralen sirup alebo čípky/.

  • afty a mononukleoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pani doktorka. Dnes som Vam uz pisala. Otazka sa tykala mojho synceka. V ustockach sa mu urobili biele bolestive fliacky- len na pripomenutie otazky. Zabudla som uviest vek synceka. Ma styri roky a styri mesiace. A k tej otazke, dalsi flak sa mu urobil aj na vnutornej strane licka. Ma to taku ranku s niecim bielym. Neviem ci je to hnis alebo povlak. Je to bolestive. Dakujem Vam za odpoved,dufam ze nam budete vediet poradit.Prajem Vam pekny den. Narcis

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže ísť o afty alebo aj o kvasinkovú infekciu, soor. Ten vyžaduje liečbu diflucanom. Je potrebné to riešiť s lekárom.

  • afty a mononukleoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka. Chcem Vas poprosit o radu. Mam 2 otazky. 1.) syncek prekonal mononukleozu.Zistili mu to az po case. Brali mu krvicku robili vytery mal toho vtedy viacej ale toto mi pani doktorka vobec nevysvetlila. Vraj je uz po tom a nic sa s tym nerobi. Mohli by ste mi napisat co to je mononukleoza, ako sa lieci a ci neliecenie moze mat nejake nasledky? 2.) Syncek pred tyzdnom zacal pokasliavat a pustil sa mu soplik.Dala som mu kvapky do nosa otrivin a stoptusin na kasel. Pomaly to ustupilo ale zacali ho boliet zubky a jazyk. Urobili sa mu na nom biele fliacky, su naozaj dost bolestive. Maly nam malo papa, urcite koli tomu. Davala som mu repikovy cajik.Moc to nepomohlo.Lekarka ma dovolenku, tak neviem cim by som mu este pomohla. Dnes je pondelok a v piatok a sobotu mal teploty.37,8-38,4. Vcera a dnes uz nie. Co by to mohlo byt,spustilo sa to vsetko tak naraz. Su tie afty nebezpecne? Mozu signalizovat aj nieco ine? Neviem ci mame navstivit zastupujuceho lekara (moc si ho mamicky nechvalia), a pohotovost zneuzivat nechcem. Este k tym fliackom v puske, niekedy sa mi zda ze tie biele flaky slabnu a vidiet pod nimi take ranky.Place aj v noci,takze to urcite boli. Otazka je pomerne dlha, ospravedlnujem sa, a dufam ze nam dokazete aj takto nadialku poradit. Velmi pekne vopred dakujem. Je super ze sa mame s kym poradit! Narcis

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ľutujem, že moja odpove´d mešká, ale nie je to poradňa pre takéto akútne prípady. predpokladám, že sa jednalo o vírusové ochorenie na ktoré nasadla infekcia kvsinkou, z toho tie biele povláčiky. Lieči sa to primeranou dávkou diflucanu, na afty hlavne tekutá a kašovitá strava a vitamíny, tiež probiotika. Ochorenie odzneje aj bez liečby, pokiaľ sa niečím neskomplikuje. Soor je potrebné liečiť vždy.
    Infekčná mononukleosa je infekčné ochorenie, spôsobené virusom, postihujúce lymfatické uzliny a pečeň. Ak odznelo, tak už žiadnu liečbu ani nevyžaduje. Zabudli ste napísať ako staré je dieťa, takže odpovede sú len teoretické.

  • herpes na ústočkach?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, môjmu 22 m synčekovi sa v kútiku ústočiek objavil herpes. Nik v domácnosti ho v tej dobe nemal, mne aj manželovi sa občas objaví (tak 1x do roka). Je pravda že býva dosť často nachladnutý a pri prerezávaní zúbkov mal 3x afty. (neviem či to s tým súvisi). Čítala som že by bolo potrebné urobiť synčekovi prešetrenie T-imunity. Môžete mi o tom povedať niečo bližšie?
    Vopred ďakujem za Váš názor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Najprv je potrebné diagnostikovať, či sa jedná o herpes alebo o boľavý kútik či medové chrasty. Mali by ste navštíviť lekára. Ak je to herpes a opakoval by sa, je imunologické vyšetrenie na mieste.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: