Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • angina

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den ,nasa stvormesacna dcerka ma anginu a chcem sa spytat kedy po chorobe s nou mozem zacat chodit von.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    pokial nebude veľká zima , sychravo, tak odporúčam prechádzky už dvdsaťštyri hodín po skončení teplôt.

Podobné otázky

  • zápal hrdla

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Trápi ma bolesť hrdla a hlavy a mám zvýšenú teplotu. Lekár mi povedal že mám znova zapálené hrdlo a chcel mi dať antibiotiká lenže tie som brala ani nie pred mesiacom a tak som ich odmietla. Vypísal ma na 3 dni a keď ma to do vtedy neprejde mám ísť na kontrolu a vtedy mi dá tie antibiotiká. Chcem sa opýtať či je liečba antibiotikami ozaj nutná lebo lekár mi ich predpisuje veľmi často a na internete som sa dočítala že liečba antibiotikami nie je vždy nutná. Ešte sa chcem opýtať predtým som mala vždy zapálené mandle myslela som že operáciou sa to upraví a nebudem chorá lenže teraz mám znovu stále zapálené hrdlo ako by som tomu mala predísť a zlepšiť si imunitu? Mám 16 rokov.
    Za radu a odpoveď ďakujem
    S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja dávam antibiotká len po zistení, či sa naozaj jedná o bakteriálny zápal hrdla, vtedy sú antibiotiká nie len na mieste ale hlavne veľmi potrebné! Bakteriálny zápal má svoje príznaky, okrem bolesti hrdla je to hlavne horúčka. Nemusí byť u každého.
    Bolesti hrdla bývajú veľmi intenzívne aj pri vírusovom zápale hrdla, kde antibiotika podávať nie je správne alebo pri alergii.
    Najčastejším vyvolávateľom angíny je streptokok, tam vždy zaberie peniclín aj keď sa táto angína opakuje, čo býva veľmi časté.

  • zmrzlina

    , Autor: andula1

    Dobry den pani doktorka,chcem sa spytat ci moze dostat 3 rocne dieta zapal hrdla zo zmrzliny a ak ano za kolko dni sa to prejavi pretoze mame ist na dovolenku.... Lebo dnes moj manzel dal 3 rocnemu synovi 100ml nanuk twister tak sa bojim aby sa mu nezapalilo hrdlo,alebo to je povera ze po zmrzline-nanukoch moze byt zapalene hrdlo a maju v tom prsty iba vyrusi ci bakterie.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú deti, ktoré môžu zjesť kopce zmrzliny a nemajú zaálené hrdlo. Sú deti, ktorým keď pri bolesti hrdla dáte zmrzlinu tak ustúpia. A sú deti, ktoré keď spapjú malé množstvo zmrzliny, "zaparia" si hrdlo a hneď sa tam uplatnia vírusy alebo baktérie a angína je tu. Presne časový interval určiť neviem, ale pravdepodobne by sa to prejavilo do dvoch dní, ak by to súviselo s konzumáciou zmrzliny.

  • Dobrý deň

    , Autor: alamu

    Dobrý deň pani doktorka.Min týždeň sa nám stala podla mna zvláštna vec-boli sme na nákup-dcéra bola celý čas v aute oblečená-zimna bunda,čiapka,ponožky,tepláky..z auta nevystupila-a napriek tomu mala známky podchladenia-modrasté ruky,pery do fialova a drkotala zubami-volali sme pediatričke-udržovali ju v teple-naša dr nám príčinu podchladenia nepovedala.Aj dnes som si všimla že má mramorovú pokožku na nohách,a stále je spavá(momentálne je doma je chorá angina+hlasivky,včera sme dobralli ATB-suprax.dalej užíva už len Calciový sirup).začínam mať obavy-može mať problemy s termo reguláciou??Ci je to niečo zo srdiečkom??

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nerozumiem celkom chronologii prejavov. Ak sa to prvé odohralo pred začiatkom ochorenia, mohlo to znamenať práve jeho nástup. Terajšie príznaky, aj spavosť zas môžu súvisieť s rekonvalescenciou po chorobe. Ale to sú naozaj len moje teoretické predpoklady. Určite je treba celý stav konzultovať s lekárom.

  • Angína- antibiotiká máme už 4 dni

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môj druhý syn má antibiotiká už 4 dni, mal angínu a už po dvoch dňoch mu bolo super..:)) ale keď som bola na kontrole, p.Dr. mi povedala, že ich musíme brať 10dní. No neopýtala som sa, či je možné s mojím synom ísť von aspoň na hodinu, keď už vyzerá úplne zdravo, nemá ani hrdielko červené, no samozrejme, že antibiotiká budeme brať dľa rady lekára. Malý má 9mesiacov.
    Ďakujem za opoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja sa držím zásady, že ak sa dieta cíti dobre, počasie je primerané, tak může íst na prechádzku 24 hodín po skončení teplot. Samozrejme na prechádzku nie do kolektívu ani na nejaké aktivity. Samozrejme antibiotika treba dobrat celých desat dní.

  • Pľúcne chlamýdie typu A

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Žijeme so starými rodičmi v jednej domácnosti. Mám 2 deti - 7a2 ročné. Babka má pľúcne chlamýdie typu A, kašľala asi mesiac, ale keďže brala všetko možné i nemožné od kašľu, tak kašeľ pred pár dňami ustal. Včera bola u dr. pre výsledky krvi, potvrdené sú tam chlamýdie A. P. dr. sa vyjadrila, že potrebuje lieky, lebo chlam. sú aktívne, ale keď jej babka povedala, že pár dní nekašle, tak p. dr. jej lieky nedala (len na základe babkineho vyjadrenia, že pár dní nekašle).
    Dnes som bola s dcérou na odber krvi (kvôli operácii oka), povedala som to našej dr. a tá ostala zhrozená, že pokiaľ sú chlam. A, tak ich treba liečiť atb, zbytočne sa vystevujeme ďalší 5 členovia rodiny nákaze. Upozornila, že zvlášť pri malých deťoch, ak by to dostali, tak to môže viesť k chronickému ochoreniu.Ďosť som si toho naštudovala aj na nete, takže viem o aké ochorenie ide, i aké môže mať následky.
    Chcem sa teda spýtať, ku ktorému názoru by ste sa priklonili vy? Treba brať tie atb alebo nie? Babka okrem toho berie lieky na imunitu (Imunor), nakoľko bola celú zimu chorľavá a od októbra vybrala 5 druhov atb ( viackrát angína, ale liečená bez výterov, zápal ucha, priedušky). Výtery nosa a hrdla má momentálne negatívne. Sťažuje sa, že nevládze, bolia ju kĺby. Ale to má 67 rokov, tak to pripisuje veku. Ďakujem a prajem pekný deň i pekné sviatky.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chlamydie môžu spôsobovať aj zvýšenú únavu aj bolesti kĺbov u babky. Ten vek , ak bola doposiaľ zdravá toho príčinou byť nemusí. Chlamydie nie sú typu A ale pravdepodobne sú pozitívne prilátky IgA. Nie je to však paušálne dôvod liečiť, ak klinické známky ochorenia už nie sú . Závisí aj na tom, aká bola ich hladina, či sa brali prvý raz alebo už to bola druhá vzorka / ak nie, mala by sa druhá vzorka o dva až tri týždne skontrolovať a podľa hladiny by sa antibiotika nasadili/ Okrem toho ak už braala opakovane antibiotiká, pravdepodobne brala aj nejaké, ktoré sú na tieoto infekcie účinné, treba ich však brať nqajmnej dva týždne. Ak vaše deti príznaky ochorenia na chlamýdie nemajú, myslím, že nie je potrebné ich vyšetrovať ani liečiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: