Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • probiotika BioGaia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Chcem sa opýtať,či môžem podávať dvojmesačnému synovi kvapky BioGaia.Má problémy s nadúvaním.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžete podávať probiotiká, ak by boli koliky výraznejšie môžete skúsiť aj Espumisan či Sab simplex kvapky na prifukovanie, feniklový čaj a cvičenie.

Podobné otázky

  • Biela stolica

    , Autor: Jana21

    Dobrý deň, vo štvrtok ráno môj trojročný syn 2x zvracal, celý deň bol ospalý, horúčku nemal, na to sa v ten istý den objavila svetla až bielo sivá stolica (formovana) 2x, taka istá bola aj dnes 2x. Synček pri kakani plače. Jedlo neodmieta, papa. V stredu mali v škôlke na obed nejakú omáčku s jogurtom. Ocne bielka niesu žlté, na bolesť bruška sa nesťažuje. Znepokojuje ma len ta biela stolica. Podávam mu probiotika BioGaia a pije Nutrilon, ktorý som na teraz vylúčila. Môže ísť o problém so zlcnikom, pečeňou alebo ide len o črevnú virozu, podráždený zaludok? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to en dôsledok stravy, ktorá bola pravdepdobne svetlá a nejedol možo mäso. Z jedného príznaku sa žiadne závery urobiť nedajú. Sledujte dieťa, strava má byť ľahká a podľa stavu treba vhľadať lekára.

  • jogurty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa opytat na jedalny listok pre 9 mesacnu dcerku.
    Dcerka je kojen. Davam jej zeleninku, ovocie, ryzu, od 8.mesiaca aj chlebik, papka masko kuracie, kralicie a aj trosku hovadzie, na rano dostava aj kasicku robenu s mojim mlieckom,taktiez ma zaradene zltko raz do tyzdna. tiez by ma zaujimal vas nazor na jogurty.Preco ich kojenym detom nedavame.Musim sa priznat ze mojej dcerke ich niekedy ponuknem.
    A este jedna vec ma velmi trapi a to su jej neustale sopliky. V januari vybrala 7dnove antibiotika a v aprili brala znova antibiotika pretoze jej sopliky nastekali do priedusiek a strasne ju dusilo.Spolu s antibiotikami som podavala probiotika Biogaia. Sopliky jej odsavam. Vecer sa jej strasne poti hlavicka. Musim ju niekolkokrat za noc prekladat pretoze ma pod hlavickou mokre mapy. Taktiez ma zadery na prstoch, kupila som jej vitamity s radou skupiny B.Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nedávam ich kojeným deťom preto, že ak mamička vtomto veku kojí, je to výborné a nie je potrebné dieťa zaťažovať bielkovinou kravského mlieka, dieťa jednoducho iné mlieko nepotrebuje a každá dávka tohoto mlieka môže vyvolať alergiu. Naozaj to nie je potrebné!
    K antibiotikam kvôli soplíkom sa nevyjdrujem dieťa som nevyšetrila, takže ani nemôžem.
    Potenie býva v tomto veku časté, súvisí to s typom dieťatka, je dôležité zabezpečiť, aby spotené nezachládlo. po určitom čase to ustúpi.
    Záderky tiež neviem bez vyšetrenia zhodnotiť. Vitaminmi skupiny B nič nepokazíte.

  • Probiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Rocna dcera ma znizenu imunitu,byva casto chora s vysokymi teplotami,uziva cebion ma aj dostatok cerstveho ovocia.Lekarka jej odporucila probiotika Biogaia,je ale dost drahy,neexistuje lacnejsia verzia?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Existuje pravdepodobne. Okrem biogaia uznávam najvia Infant dophillus, tie ié nemusia byť také kvalitné.

  • tuberklostatika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vazena pani doktorka,
    moj 4mesacny syn zacal uzivat Benemicin pre komplikacie po ockovani BCG vakcinou. Kedze sa obavam neziaducich ucinkov, prosim Vas o radu. Je vhodne uzivanie Bio Gaia ako prevencia GIT tazkosti? Existuju nejake hepatoprotektiva pre take male deti? Syna stale iba dojcim. Za odpoved dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dojčenie je hlavné hepatoprotektivum. Nič iné nepotrebuje. Probiotika BioGaia mu môžete v tomto veku dávať.

  • zlá stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Synček bude mať v piatok 19.mesiacov. pred mesiacom sme prešli zo Sunaru na klasické čerstve mlieko(nie trvanlivé) z obchodu. podávali sme ho 4 dni. na piaty deň mal 7 krát riedku stolicu, ale bol čulý, ako vzdydalsie dni mal len 2-3 krát, ale stale riedku a zapachajucu...na siesty den dostal teplotu 38,4..mal ju dva dni, dali sme paralen. Doktorka predpisala malemu probiotika BioGaia.2xdenne...mlieko sme ihned vynechali a zacali s dietou, stolica je už stvrty tyzden stale rovnaka, vysledky mocu su v poriadku a v stolici bol škrob-neviem, co to znamena pre mojho synceka. Doktorka nas odporucila na gastroenterologicke vysetrenie do trencina..avsak najskorsi termin je v juni-to ma moj syncek dietovat az do juna? denne zjedol aj dva tri jogurty, vypil vela mlieka, zje syry, pudingy, krupicovu kasu..a teraz mame byt dalsi mesiac bez mliecnych vyrobkov?Čím mu to mám nahradit? Zo začiatku bol velmi nervozny a nepokojny, ked nemal mliecko..teraz uz je relativne v pohode a zvyka si bez mlieka..inak je čuly, nema ziadne ine problemy, dobre spáva, spapa vsetko, co mu dam. Co mozeme ocakavat od gastro.vysetrenia?Co sposobuje takuto dlhodobu "nenormálnu" stolicu?Ďakujem velmi za odpoved.Martina

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to byť alergia na kravské mlieko / ale tá by sa prejavila aj pri Sunare/ alebo neznášanlivosť mliečneho cukru / ale tá by sa tiež prejavila aj pri materskom mlieku či Sunare/. Ja si myslím, že ste mu pokazila zažívanie predčasným zaradením bežného kravského mlieka. Ako uvádzate na výživu bez mlieka amliečnych výrobkov si celkom zvykol, tak vám neostáva nič iné / ak nechce experimentovať a znovu riešiť problémy so stolicou/, ako počkať do júna. Ak má vyváženú stravu s dostatkom mäsa, ovocia, zeleniny, strukovín a cereálií, je všetko v poriadku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: