Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • pomoc

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa Vás opýtať čo mám robiť- moja dcérka má 6 týždnov. Mala som málo mlieka tak som ju od 4 týždňa prikrmovala Nutrilonom HA(manžel ma psoriázu). Mlieko mi minulý týždeň úplne odišlo- bola som chorá brala som paralen a jeden sáčok ERDOMEDU-pri ktorom je napísané že pre používanie počas dojčenia musia byť závažné dôvody no keďže som nekojila lebo som nemala mlieko tak som si dala jeden sáčok. Teraz po týždni sa mi mlieko vrátilo tak sa chcem opýtať či môžem kojiť? a či nebude vadiť že som brala ERDOMED? Dnes pri odsávaní som mala 60 ml mlieka za celý deň. A ešte by som sa chcela opýtať ako zvýšiť to množstvo mlieka keďže dcérka už pije 120 ml každé 3hodinky?
    Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Týždeň po Erdomede môžete kojiť bez problémov. Laktáciu môžete skúsiť zvýšiť tým, že si upravíte životosprávu - pestrá strava, dostatok tekutín, oddychu a spánku. V lekárni existujú prípravky na podporu laktácie. A samozrejme najlepším stimulom pre laktáciu je časté prikladanie bábätka na prsník, lebo sanie stimuluje tvorbu mlieka

Podobné otázky

  • Kyslý zápach stolice

    , Autor: Nikol2211

    Dobry deň prajem, chcela by som sa informovať či
    ste sa stretli u 2r dieťaťa s kyslym zapachom stolice. Papa všetko, bruško ho neboli. Stolicu má hnedú, r-raz riešeniu, raz tvrdú. Mlieko nepije žiadne. Mohlo by to byt zo sladenia detského čaju? Pripadne som sa Dočítala o cukrovke, celiakii, lepku a intolerancii na laktozu. A ešte otázočka, mame od doktorky lístok na gastro, neviete ako prebieha takéto vyšetrenie u 2 ročného dieťaťa? Ďakujem veľmi pekne za pomoc. Vážim si to

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo máte lístok na gastro keď podľa vášho popisu mu nič nie je.
    Zápach stolice závisí od skladby stravy a samozrejme mikrobiomu v čreve. odporúčam podávať probiotika.

  • Pomočovanie

    , Autor: paris

    Dobrý deň, rada by som poprosila o radu. Synček 3.5 roka už takmer rok bez plienky a stále sa mu stane že sa cez deň pocikava, ja som mala pocit že to robí napriek, proste obdobie vzdoru, skúšala som nechať aj mokre šaty a jemu to nevadilo...samozrejme že chválime keď sa podarí ale som z toho smutná že mu ujde ...a posledne dva dni sa mi stalo že vyšlo aj hovienko, doteraz sa mu nestalo ani raz, s kakanim nemala vôbec problém, ale včera aj dnes som našla maly kúsok, možno že si pukol a vyšlo ale začínam mať obavy ... Dodám že nechodí do škôlky, je so mnou doma a keďže robím z domu chodía k nám na výpomoc staré mamy alebo tety.
    Vedeli by ste mi poradiť ako mu pomôcť s týmto problemom alebo čo nám synček týmto naznačuje? Keď sa ho spýtam povie mi že bola to nehoda alebo že necítil že piška ???? som z toho smutná veľmi lebo neviem čo zmeniť aby sme toho zbaví, kedze od septembra by sme chceli ísť do škôlky a nechcem aby si z neho robili posmech. Ďakujem za pomoc a rady

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku už deti ovládajú cikanie aj defekáciu a problémy nastávajú skôr sekundárne, ak majú nejaký problém a chcú to dať najavo.
    Vo vašom prípade by som problém riešila s lekárom dieťaťa. Iste treba vyšetriť aj možnosti ovládania zvieračov, ktoré zabraňujú pomočovaniu a pokakávaniu, teda či sú dobre ovládateľné vôľou.
    Možno bude treba aj konzultáciu u psychológa. To všetko však vie vyriešiť len lekár, ktorý dieťa pozná.

  • Zapcha

    , Autor: Naty202

    Dobry den, mam mesačnu dcerku a mame problem so stolicou. Chcela by som sa spytat ako by som jej pomohla lebo ona chudatko tlači len ma tvrdu stolicu. Pomaham jej rektalnou rurkou ale bojim sa aby si na nu nezvykla. Ja nekojim len pouzivame umele mliecko nutlilon colik na zapchu. Pred tyzdnom asi kakala sama a uz par dni zase nemoze kakat sama a pomaham jej. Pocas dna jej davam aj prevarenu vodu aby nepila stale mliecko. Prosim Vas o radu ako jej s tou stolicou pomôct.
    Dakujem za pochopenie :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vodu jej netreba dávať vôbec!!!!!!!!!§
    Deti v tomto veku nemajú stolicu každý deň a nie je to vôbec problém, pokiaľ nevracajú prúdom, odchádzajú im vetry a nemajú enormné bolesti brucha prípadne krv v stolici resp. v plienke.
    Rektálnu rúrku ani iné pomocne prostriedky na vyvolanie stolice neodporúčam používať, presne preto, že si dieťa na to zvykne a nebude kakať spontánne. Môžete podávať probiotika.

  • Bolesti bruška po kojení

    , Autor: Ivka19

    Dobrý deň.
    Môjho 2 mesačného syna bolieva bruško po každom kojení. Začalo to keď mal 2 týždne a od vtedy každý deň asi 20 minút po kojení začne plač. Treba mu kakať, no nedokáže to sám. Ešte ani raz sa nevykakal sám bez pomoci. Treba mu dvíhať nôžky a posledné dni nepomôže nič len rúrka. Potom sa vykaka tak že to z neho vyletí. Stále ma kŕče, pučí sa a mrnčí. Neviem ako mu pomôcť, skúšali sme aj espumisan aj Sab Simplex no nič mu nepomohlo. Viete mi prosím poradiť čo to môže byť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to prejav bábätka v tomto veku, súvisí to s dozrievaním zažívacieho systému Odorúčam podvať nemiesto uvedených. coliprev, napomáha tráveniu moiečneho cukru.

  • Problém s jedením

    , Autor: Verčitko237

    Dobrý večer
    Máme syna 6r,ktorý má dlhodobý problém s jedením.zacalo to keď mal 1r3m,postupne selektoval a selektoval jedla.s vekom sa to zhoršuje.ako mu vypadol 1.zub je to už úplná katastrofa.pediatricku som viackrát upozorňovala že Máme problém s jedením.kedze výškovo a vyhovo je v rámci tabuliek, nebýva chorý ci unavený, tak to odmietla riešiť.nic voľnopredajné-pikovit,pedia kid ,B12,pivovarske kvasnice,b komplex,rybí olej 0bodov.synovi pomáha peritol na predpis,ale len pokiaľ ho užíva po dobrati sme tam kde sme boli.syn navštevuje kvôli tomu aj pedopsychiatra.absolutne žiadna stratégia nefunguje.problemom je ze odmieta co i len niečo ochutnať. V apríli sme skončili už v nemocnici,na infúzii.pediatricka to po rokoch nášho trápenia začala riešit bo nám schudol a bol extrémne biely.viackrat sa mu brala krv,krvný obraz v poriadku,ani chudokrvny nie je.naposledy mu zistili alergiu na kravsku bielkovinu,gastro máme až na konci septembra.je to už neúnosné,psychicky to uz nezvládam.pokial to nie je niečo z toho mala co zje,je radšej hladný.dlhodobo mu vadí varená strava,všetko tekutej konzistencie.uprednostnuje len všetko suché.neskutocne sa o neho bojím.podla lekárov to nie je akútny stav. pedopsychiater mu teraz predpísal antidepresiva-sertralin bo syn má aj elektivny mutizmus.kedze má aj mutizmus,psychoterapia neúspešná.vitaminy sa mu snažím dopĺňať aspoň umelo.pravidelne užíva aj probiotika.uz sme zufali.prosim,čo môžme vyskúšať?čím to môže byť?co by mu mohlo pomôcť?peritol tiež nemôže vkuse užívať a antidepresiva neviem nakoľko môžu pomôcť prekonať strach odpor ,že by aspoň nieco ochutnal.prosim poraďte,už sme zufali a v koncoch.syn má niečo cez 120cm a 22,6kg.ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Výnimočne sa takéto problémy vyskytujú. Istotne to súvisí s psychikou dieťaťa.
    V tomto štádiu by som riešila problém takto: podávať ďalej peritol, má aj účinok na psychiku a nie je problém ho úžívať dlhodobo. Podávala by som len jedlá, ktoré dieťa akceptuje a v takej forme v akej ich prijíma. Dôležité je, aby jedlo obsahovalo ovocie, zeleninu, mäso, obilninu. V akej forme to je ochotný konzumovať, tak mu to podávajte. Ako doplnok stravy by som podávala nutridrink, podľa toho akú chuť by akceptoval, možno by sa dal aj predpísať, pravdepodobne na odporučenie psychiatra. V každom prípade je potrebná dobrá psychoatrická starostlivsoť a veľmi individuálny prístup aj z vašej strany, rodičov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: