Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Anemia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat , ako dlho trva liecba anemie u novorodencov. Dcera bola od narodenia anemicka, od druheho mesiaca brala maltofer (2 krat denne 5 kvapiek)a pyridoxin. Ked mala 5 mesiacov urobili jej kontrolu, vysledky boli v poriadku, takze sme liecbu ukoncili. Momentalne ma takmer 8 mesiacov a velmi slabo pribera.Uz mi viaceri povedali, ze vyzera biedne. Ma 73cm a 7560g (porodna vaha 3300g). Za poslednych 6 tyzdnov pribrala len 480g. Papa doobeda ovocie s keksikom(cca 70g), na obed ma masovozeleninovy prikrm, tie jej chutia, zje tak 150-170g. No a vecer jej robievam kase, ale tie jej moc nechutia (spapa par lyziciek). Inak vyzera podla mna v pohode, sedi, este nestvornozkuje, ale stavia sa na styri a kyva sa, plazi sa. Je mozne, ze je znova anemicka? Bolo by vhodne jej znova skontrolovat krv? Citala som, ze zelezo je v tomto veku dolezite pre vyvoj mozgu, tak mam trochu obavy.
    Dakujem,
    Tana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie každé dieťa priberá tabuľkovo. Je dôležité, aby priberala a nechudla alebo nestála na hmotnosti. Je dôležité, aby v mäsovozelennových príkrmoch mala hovädzie alebo telacie mäso, ktoré sú najbohatšie na železo. Ak však máte pocit, že neprospieva, tak by bolo dobré skontrolovať nielen krvný obraz a železo, ale aj základné biochemické parametre. Dieťa v jej veku by malo mať stravu 5x denne a dostatočne pestrú.

Podobné otázky

  • Anemia a rachitis aktivna

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka, velmi pekne Vas prosim o Vas nazor na nas problem.Moj syncek sa narodil v 41 tyzdni 3820g/56cm, adaptacia nekomplikovana, ikerus nemal.
    Ked mal syncek 3 mesiace zistili mu nedostatok zeleza, rovnako nas p. doktorka pediatricka odporucila na neurologiu s podozrenim na hypertonus. Sucasne nam naordinovala Aktiferrin 2x10kv, vitamin C 50 mg denne, pyridoxin 2x1/4 a acidum folicum 1x1/2 obden. Od 15 dna sme uzivali 2 kvapky Vigantolu denne do mliecka odstriekaneho na lyzicke a od 1 mesiaca 1x1kv mesacne Kanavit.Kedze mal syncek problem s tvrdou stolicou znizila mu p. doktorka davky Aktiferrinu na 2x5kv.Do 5 mesiaca bol plne kojeny potom nam odporucila p. doktorka zacat s prikrmovat.
    Na neurologii nam stanovili diagnozu: Vrodena hypertonia, Makrosomne dieta, kraniotabes s normALP, Ca, P, Rachitis susp. a zvysili davky Vigantolu 3kv denne, zaroven nas odporucili na sono hlavicky a metabolicke vysetrenie.
    Sono mozgu: Hranicne subarachnoidalne priestory/mozne znaky rachitidy/ ostatny nalez v norme.
    Metabolicke vysetrenie: Moc1-r:Vyrazne nizky odp. P, inak v norme, diagnoza: Aktivna rachitida, a naordinovali nam P-roztok 3x5ml, Vigantol 3kv denne.Kontrola 10.6.
    V 5 mesiaci sme boli na kontrolu u neurolgicky, ktora mi oznamila, ze sa to nezlepsuje kraniotabes ma stale a urcila diagnozu vrodela hypertonia, hranicne vzpriamovanie, rachitis aktivna a kontrolu o 2 mesiace.
    Moje otazky na Vas:
    Ako je to mozne, ze sa kraniotabes nezlepsuje, ked sme zvysili davky Vigantolu a berieme P-roztok?
    Ako mam podavat P-roztok, aby bol co najucinnejsi, syncek ho vypije iba v ovocnej stavicke, je to spravne?
    Nemoze mat uzivanie Aktifferinu vplyv na nedostatok P, nemohlo sa stat ze Fe z Aktifferinu nejako viaze P a preto ho ma syncek nedostatok?
    Ako casto by sa mal urobit rozbor krvicky ked uzivame Aktiferrin ?
    Moze sa dlhodobo v nasom pripade uz 3 mesiace uzivat Pyridoxin, vit C a acidum folikum?
    Prosim poradte mi, velmi sa o synceka bojim a nechcem nic podcenit. Dakujem velmi.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Existuje aj vitamin D resistentná rachitida, sú na to potrebné podrobné vyšetrenia. Taktiež sa rachitida nemusí hned upraviť, je otrebné aj zistiť, či sa vitamin D dobre vstrebáva.
    P roztok môže vypiť aj v ovocnej šťave.
    Aktiferina P roztok by ste nemali podávať naraz.
    Rozbor krvi jeho frekvencia je daná úrovňou anémie, účinkom aktiferinu na zlepšovanie krvného obrazu. Nie je stanovené presné vyšetrovanie.
    Ac.folicum, pyridoxin a c vitamin sa vo vašom prípade musia užívať, nijako nebránia vstrebávaniu ostatných liekov.
    Vaše dieťatko je sledované, chce to trpezlivosť, pravidlené kontroly a držanie sa rád llekárov.

  • anémia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcela by som sa spytat na moznosti liecby anemie u deti, co ju moze spobobit, ake su moznosti prevencie a tiez problemy, ktore sa mozu s touto diagnozou objavit. Mam 9 mes. dcerku, ktorej 7 mes. zistili anemiu, od vtedy berie kvapky maltofer, tabletky pyridoxin a acidum folicum, stale je kojena a pridavame na obed zeleninovomasove prikrmy, vecer kasu, v priebehu dna ovocne prikrmy a samozrejme medzi tym je kojena aj pred spanim a v noci.

    dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Liečba anémie vašej dcérky je presne taká aká sa odporúča. Anémiu v tomto veku spôsobuje nedostatok železa, pretože dieťatko už spracovalo zásoby z novorodenckého obdobia a ešte nezískalo jeho dostatok zo stravy. Práve preto okolo šiesteho mesiaca zavádzame nemliečne príkrmy, hlavne mäso. Chudokrvnosť môže súvisieť s mnohými ťažkosťami dieťatka, pretože v konečnom dôsledku nedostatok železa znamená aj neostatok kyslíka ku všetkým tkanivám a dôsledkom ôže byť od zvýšenej únavy, nechutenstva, porúch spánku aj časté ochorenie dieťatka na infekcie dýchaích ciest.

  • anemia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer, pani doktorka, rocnu dcerku testovali, ci nie je anemicka. Povedali mi len hodnotu 11.9 a ze je to v poriadku. Aka je norma/? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Závisí to čiastočne aj od laboratória ale všeobecne sa považuje za normu 105 hemoglobin, takže vo vašom laboratoriu asi 10,5. To však nie je jediná hodnota, ktorou sa hodnotí krvný obraz, takže odpovedám len na otázku hodnoty, pravdepodobne hemoglobinu. ,

  • anémia?

    , Autor: angela

    Dobrý den.Moj Ročný syn má hodnotu Hemoglobínu v krvi 116,pri narodení mal Hb-91.Využívali sme jedno balenie Maltoferu kvapky s pyridoxinom,vďaka čomu sa mu krvný obraz zlepšil až na túto hodnotu a teraz už nič na krvný obraz nebereme.Syn má 8500g,pri narodení mal 3000g.Rada by som vedela,či ide ešte o anémiu a či je v poriadku,že už na zvýšenie krvného obrazu nič neužívame.Synček je drobnejší-môže to byt kôli anémii? Dakujem za odpoveď.Katrena

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na stanovenie toho, či má alebo nemá niečo užívať by som potrebovala viac informácii z laboratórnych vyšetrení. Podľa hodnoty hemoglobinu zjavnú chudokrvnosť nemá.
    Drobnejší je skôr z dôvodov genetickcýh ako pre anémiu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: