Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • lepok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,prosim vas,mozem u 6.mesac.kojeneho dietata zaviest do stravy lepok vo forme obilnin.kase.Zeleninu uz papame 2tyzdne,narodila sa 16.3.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Malé prídavky lepku vo forme nejakých originálnych Hami či Nestlé keksov u kojeného 6. mesačného dieťaťa sa do stravy pridať dajú - do ovocia či čaju, ale prídavky kaší by som nechala až na ukončený 7. mesiac.

Podobné otázky

  • Cestoviny

    , Autor: allex

    Dobry den,
    chcela by som sa spytat, ci dcerke (ukonceny 6.mesiac) mozem davat cestoviny a ake?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžete jej dať krupicu ako závarku do mäsovozelninového príkrmu, môžete jej dať obilninovú kašu. Tak dostane do stravy lepok a základ obilninu. Určite neodporúčam rôzne pohánkové, prosové a podobné výrobky v tomto veku. Cestovinu by som zaviedla až po roku, pretože všetko, čo dostať v obchode obsahuje soľ a deťom do roka stravu nesolíme. Po zavedení vajca / najprv žĺtok po ôsmom mesiaci, potom v desiatom ak dobre žĺtok znáša aj bielok. Ak to bude akceptovať, nemá nežiaducu reakciu, môžete robiť doma halušky z hladkej alebo krupicovej múky, pár kvapiek oleja, bez soli a zavarené v nesolenej vriacej vode.

  • Prikrm pre deti

    , Autor: franulka

    Dobrý deň, mám 6 a pol mesačnú dcérku. Už v pohode papame prikrmy zeleninove, papame už aj ovocie. Chcem postupne začať zavádzať lepok, mohla by som napr. do ovocia podrvit piškótu? Resp. Od kedy je vhodná? A kedy by som mohla dat aj jogurt, samozrejme zatiaľ biely

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Piškótu isto a po roku: Dieťa by v romro veku malo mať určite aj mäso, to dávame skôr ako lepok. Lepok zavádzame tak, že buď pred dovaením mäsosozeleninového príkrmu dáte uvariť malé množstvo detskej krupice, ktorú ste predtým na chvíľu namočili do vody, aby zmäkla alebo kúpite bez mliečnu krupicovú alebo trojszrnnú kašu babylove a do hotového príkrmu primiešate cca dve kávové lyžičky.
    Biely jogurt po deviatom mesiaci.
    Keksík po siedmom mesiaci môžete dať, ale ten, ktorý je určený bábätkám: hipp hero....

  • Stolica babatka

    , Autor:

    Dobry den, chcela by som sa spytat, mam 5 mesacneho synceka, zacali sme davat vyzivky, zeleninu (mrkvu zemiacik) ale len obcas a niekedy nekaka aj 9 dni, a ked kaka ma strasne tvrdu stolicu ledva to vytlaci, vypila som acidko a na druhy den sa krasne vykakal bez bolesti, a tak to bolo aj dalsie 4 dni, no od vtedy nekaka uz 7 den, prdka casto ani brusko nema tvrde je kojeny mm a ako som spominala obcas spapa vyzivu alebo zeleninu mrkvu zemiacik. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kojené aj umelo živené deti často nekakjú niekoľko dní, pretože všetko z mlieka spotrebujú a produkty metabolizmu vycikajú, takže nemajú veľa zbytkov.
    Bez,mliečne príkrmy zavádzame po piatom mesiaci, u kojených detí často až po šiestom. Keď začneme s príkrmami treba už systematicky s nimi pokrčovať každý deň. Začíname mäsosozelninovým na obed, pridávame potom do neho lepok / vo forme krupice, zavarenej do príkrmu alebo bezmliečnej obilninovej kaše zamiešanej do príkrmu/, odporúčam až po šiestom mesiaci podávať ovocie a aj kojeným deťom do siedmeho mesiaca zaradiť aj mliečnu obilninovú kašu, ideálne bez príchutí. Problémy s vyprázdňovaním môžu nastať po zaradení bezmliečnych príkrmov. Preto neodporúčam dávať denne mrkvu, ponúknite dieťaťu prevarenú ochladenú vodu, nenútť ale ponúknuť, za 24 hodín nemá vypiť viac ako 200 ml. Ak budú problémy s vyprázdňovaním pokračovať, odporúčam podávať probiotiká, poraďte sa v lekárni, ktoré vyberiete.

  • bolesti brucha

    , Autor: sveva

    Dobrý deň.
    Moja dcéra má 9,5 roka , 137 cm a 32 kg. Stále sa mi sťažuje na bolesti brucha, väčšinou je to v okolí žalúdka, ale zvykne ju bolieť aj celé brucho na dotyk. Občas má riedku stolicu akoby ju prehnalo. Ako malá hovorí "často sa pogrcka do pusy" , tiež sa jej často štikúta a trošku jej cítiť zápach z pusy. Vždy je to po inom jedle. Už máme vyšetrenia stolice, KO, biochémiu, lepok a všetky výsledky má v poriadku. Akurát jej vyšli zlé výsledky na mlieko. To máme vysadené z jedálničku už pol roka, (mladšia dcéra mala zlé výsledky na BKM) aj v škole im varia samostatne. No bolesti bruška sa stále opakujú. Už sme sa objednali na gastro. Neviete mi poradiť ako jej utíšiť bolesti, kým sa dostaneme na to gastro a čo môže to môže byť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bolesti vruch amôžu mať rôzne dôvody. U detí je najčastejším dôvodom parazitóza, prítomnosť parazitov v zažívacom trakte. Určí sa to vyšetrením stolice a sterov z análneho otvoru. Všetko by vám mali sprotredkovať a poučiť vás vo vašej detskej ambulancii. Taktiež je možné vyšetriť stolicu na prítomnosť helicobaktera pylori, jeho prítomnosť môže byť tiež dôdvodm ťažkostí vašej dcéry. Ďalším dôvodom a dosť pravdepodobným, je gastroesofageálny reflux. Zatiaľ odporúčam podávať jedlo v malých porciách,častejšie. pred spaním nepiť veľa tekutín. Niekedy sa príčina bolestí brucha nezistí , bývajú často psychogénne podmienené.

  • Prikrmy

    , Autor: kikis

    Dobrý deň, chcem vás poprosiť o radu, mojej 6mesacnej dcére zavadzam lepok, len kase akékoľvek mi odmieta, čo mi viete ešte poradiť. Pečivo obsahuje soľ, kvasnice pred tým mám rešpekt ☺.
    S pozdravom
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Veľmi správne sa pýtate. Lepok môže zaviesť tak, že do mäsovo zeleninového príkrmu, ktorým ste mali bezmliečne príkrmy začať, dáte buď predom namočenú do malého množstva vody krupicu / asi dve kávové lyžičky/ a potom zavarenú na konci varenia do príkrmu alebo do hotového príkrmu bez mliečneho, teda mäúsosozelninového, zamiešate bezmliečnu kašu / babylove gries, 3 korn, alebo nestlé osemzrnnú/.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: