Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • trhlinky na konečníku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som Vás poprosiť o radu, mám 8 -ročnú dcéru, v júni bola liečená Augmentinom, niekoľko dní po doužívaní ATB sa jej objavili trhlinky na vonkajších genitáliách a následne vaginálna infekcia - bola preliečená týždeň lokálne macmirorom, trhlinky sa opäť zopakovali hlavne na konečníku- následne sme dávali Infadolan, teraz mesiac natierame hrádzu a okolie konečníka 2 x denne Batrafenom. Zas sa jej vrátila vaginálna infekcia + má kožu v oblasti konečníka a hrádze začervenanú. Stolica na parazity bola negatívna, taktiež aj zlep. Niekoľkokrát som jej v okolí konečníka v poslednej dobe našla aj mimo stolice (aj keď nejedla mak) čierne útvary veľkosti makového zrnka. Vopred ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je potrebné nechať vyšetriť stolicu na parazity u dobrého parazitologa, niekedy sa prikloníme aj k tomu, že parazity liečime" naslepo". Tie malé útvary ale neboli parazity, pravdepoddobne to bolo niečo z jedla, napríklad aj po banáne to býva.
    Problém s vaginálnou infekciou aj rhlinkou konečníka je potrebné riešiť s detským gynekologom ev. detským chirurgom.

Podobné otázky

  • kakanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    moja dvojrocna dcera ma tvrdu stolicu, ale nedari sa nam ju zmakcit. Ma ju taku od zaciatku prikrmovania. Snazim sa vynechavat ryzu, banan.. naopak, snazim sa pridavat jedlo obsahujuce vlakninu, vela tekutin. Denne davam jogurt s probiot. kulturou. Moj manzel ma rovnake problemy a on tvrdi, ze jogurt mu prave robi stolicu tuhu. Je to mozne, moze toto sposobit jogurt? Co este mozem pridavat do stravy, resp. uberat? Priebezne davam aj probiotika, ale ani tie nejako nezaberaju. Moze to byt aj fiziologicky problem? (ak su trhlinky na konecniku a dieta stolicu z dovodu bolesti pri kakani zadrzuje, i ked, kaka kazdy den, moze toto byt dovodom na stvrdnutie stolice?)
    Dakujem za vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Toto je častý problém, hlavne v období učenia dieťaťa na dodržiavanie hygieny. Je potrebné hygienické návyky učiť nenásilne a až vtedy, keď vidíme, že dieťa adekvátne reaguje a spolupracuje.
    Príčinou týchto problémov môže byť aj trhlinka na ritke, ale vtedy deti väčšinou stolicu aj zadržiavajú, takže sa vyprázdňujú tak raz za štyri až viac dní.
    Odporúčam priotickú floru denne aspoň tri mesiace. V strave vylúčiť banány, varenú mrkvu, ražu, čokoládu, kakao, sladkosti, tvrdé syry. Hodne tekutín, hlavne vodu, nie sladký čaj!
    Pri pretrvávaní problému sa poraďte s lekárom. Čém neskôr sa poruchy vprázdňovania začnú riešiť, tým dlhšie liečba trvá a je o to ťažšia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: