Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • spanok na brusku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat na vas nazor na spanie na brusku a riziko s tym spojene. Mam tretie dieta, ma sedem mesiacov a oblubuje spanok na brusku. Doteraz som ho ukladala (aj starsie deti) vylucne na chrbatik, no teraz sa sam pretoci a zaspi na brusku, co ma troska znepokojuje a v noci ho stale otacam (od cca polnoci spi pri mne). Bud ho to rozrusi a zacne plakat, alebo sa po chvili aj tak obrati spät na brusko. Predpokladam, ze v tomto veku to je v poriadku, no aj tak nemozem pokojne spavat, lebo si nie som ista, ci sme uz za tou pomyselnou rizikovou hranicou.Maly je velmi temperamentne, silne, zvedave babetko, v noci sa budi kazde dve hodiny na dojcenie (cize ziadny pokojny medvedik), zaspava s cumlikom, postel je siroka a bez vankusov. Musim sa obavat?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak spí s cumlíkom ste pokojná rodina, nefajčí sa v domácnosti, nepredpokladám, že ak sa sám uloží na bruško, hrozil by nejaký problém. jeden však nikdy nevie. Ak chcete pokojne spávať, skúste si cez buona note požičať podložku nany, ktorá siganlizuje apnoické pauzy, teda hrozbu udusenia.

Podobné otázky

  • spanok na brusku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den , mam taky problem . Moj 10 mesacny syn sa stale v spanku prevracia na brusko ,mame aj nocne lozenie zo spanku . neviem si radi .. stale ho obraciam ,ale ja ho otocim a on za par minut sa znova otoci na brusko a nozicky ma pod brukom. este by som a chcela spytat na prikrivanie dietata paplonikom. a uz ked sa pytam tak moj syn mi strasne malo papa , ma 10 mesiacou a 9 kg , je od 5 mesiaca nedojceny, varim mu masko zo zeleninou , najviac mu chutia zatial dine , cukiny baklazan ,, ale nezie vela .. kase ako ryzovu alebo krupicu nechce .. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V jeho veku už musíte rešpektovať ako chce spať. Deti nemusia spapať veľa, hlavne ich netreba nútiť. Jeho hmotnosť na daný vek je primeraná.

  • spanok na brusku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    moja dcerka ma 19 mesiacov a asi pred 2-3 dnami sa zacalal v postielke velmi prevracat z bruska na chrbat,je velmi neposedna,ale len v noci,vela mrnci.Ked spinka poobede 2-3 hodinky,tak spi spokojne.Stravu som jej nijako nemenila,pred spanim vypije mlieko.Neviem,ci jej nieco moze byt?Mozem ju nechat spat aj na brusku ak chce?Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku už nechávame spinkať dieťatko v polohe, ktorú si samo vyberie, teda aj na brušku. Nepokojný spánok je niekedy prechodný, len sledujte, či nie je v miestnosti veľmi teplo, pred spaním vyvetrať, ale zase nesmie byť ani chladno a prievan. Záleží aj na tom, či dieťa nezažíva v poslednom čase neobvyklé situácie, zmena prostredia, varovanie u niekoho a podobne. To všetko môže mať vplyv na spánok.

  • hlavicka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Moja dcerka sa narodila v 37. tyzdni - porod spontanny, avsak s odtokom plodovej vody s vacsim mnozstvom krvi. Dcerka sa jej pravdepodobne nahltala, pretoze mala neustale v stolici krv. Preto bola prevezena do Martina na pozorovanie. Momentalne ma 4 mesiace, krv viditelna v stolici uz nie je ale neustale ma sledovany krvny obraz. Ked sme boli naposledy na kontrole v Martine /predvolanie/, pani doktorka zhodnotila, ze je vsetko v poriadku len hlavicku ma vzadu prelezanu /dorovna skosenu/. Odporucila nam ju polohovat castejsie na bokoch a brusku. Tu nastal problem. Dcerku sa snazim polozit na bok, ale ona sa dovtedy vrti a place, kym sa nevyrovna naspat na chrbatik a potom uz spokojne zaspinka. Ked spi, znova sa ju pokusam dat na bok - to ju vacsinou preberie a mame po spanku. Ako sa da tomu este pomoct? Nejakym cvicenim? Vraj uz vela casu nemame - je pravda, ze sa to da upravit len do 6 mesiacov? nechcela by som, aby jej tak hlavicka ostala - rovna! Druhy problem je, ze nechce byt na brusku! Akonahle ju tak polozim spusti srdcervuci plac. Nepomahaju ani ziadne hracky, ani pesnicky - nicim ju neviem zaujat. Nepoznate z praxe nejake overene triky? V jej veku by sa mala uz sama otacat z chrbatika na brusko - co asi nepojde, ked na nom nerada lezi! Neotacanie môze suviest s jej predcasnym narodenim ? - trosku neskorsi vyvin?
    Viem je toho vela, ale za kazdu akukolvek odpoved Vam vopred dakuje!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako je tá hlavička veľmi zležaná, ak mala dostatok vitaminu D a nemala hlavičku mäkkú, takáto forma hlavičky je niekedy rodová a vekom a vlasmi sa to stratí.
    Niektoré deti nechcú byť na brušku a spánok na brušku ani na boku nedoporučujem vôbec. Na bruško ju dávajte keď sa s ňou hráte, ukazujte jej niečo a nenechajte ju tam dlhšie ako pár minút, pretočte ju ešte predtým, kým sa jej to začne nepáčiť. Ak je teplo, nechávajte ju občas na chvíšu holú, začne sa sam a natáčať na bok a potom sa je podarí sa aj prevaliť. Možno by bolo vhodné vyšetrenie u rehabilitačného lekára a potom aj nejaké cvičenie s rehabilitačnou detskou sestrou.

  • spánok na brušku a polohovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 2a pol mesačného syna. Počula som o neodporúčaní spania dieťaťa na brušku v súvislosti so syndrómom náhleho úmrtia dieťaťa. V noci môj synček spáva polohovaný na boku, ale cez deň, keď sa mu chce spať, často sa uloží na spánok, až keď ho dám na bruško. Vtedy mi pekne prespí aj 3 hodiny, je spokojný a nemrví sa. Chcem sa spýtať, či je táto poloha naozaj taká riskantná a v čom spočívajú tie riziká? Keď spí malý na brušku, vždy sa pohybujem v jeho prítomnosti a dozerám naňho. Čo by ste mi teda odporúčali? Mám ešte jednu otázku: do akého času mám synčeka polohovať striedavo na jednom a druhom boku? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má v tomto veku spať na chrbte, neviem kto, prečo a ako vám doporučil polohovať na bruchu. Je tam totiž možnosť, že sa dieťa prevalí na bruško.
    Poloha na brušku nie je doporučovaná z hľadiska náhleho úmrtia ako už viete, ale nedoporučujú to ani ortopédi a detský psychológovia. Dieťa nevie hlavičku dostatočne držať tak, aby mohlo sledovať okolie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: