Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • sladkosti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka, chcela by som sa spýtať či je vhodné dávať 2,5 ročnému dieťatu sladkosti ak ich neustále vypytuje. Abnormálne vypytuje sladkosti. Mami čokoládu. mami cukríky. mami keksík, počúvam 23 krát za deň. jednu sladkosť za deň za odmenu, že pekne spapal obed mu dám. Ale on vypykuje sústavne. neviem či je to normálne u všetkých detí. alebo mu niečo chýba,(niečo v strave) si to kompenzuje? Neviem čo je norma čo sa týka sladkostí a čo je už extrém. Situáciu mám zhoršenú tým, že nebývame sami. Bývame u svokrovcov a svokra, chce byť tá naj super babka, ktorá všetko dovolí. Takže môj synátor je naučený, že babka nikdy drankaniu o sladkosť nepovedala nie. vždy mu ju tá. Tak ani ja sama nemám koľkokrát prehlad, koľko toho sladkého za deň pojedol, keďže svokra mi všetko ani nezradí. Snažila som sa jej dohovariť, že mi ide o zdravie malého a že ja som v prvom rade rodič, za to zodpovedná no márne, snaha byť naj super babka, ktorá všetko dovolí je silnejšia. Povie mi, čo som mala robiť keď zas vypytoval sladké. Všimla som si, že ak som mu dala namiesto sladkosti dajakú "akože náhradu" vianočku, makovník, jablko, banán, croisant, tak sa mu to ani len nerátalo, nenahradilo mu to sladkosť, čokoládu a vypytoval zas, stále aj 23 krát za deň. čo s týmto? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mám teraz skúsenosť s mojim o niečo mladším vnukom, Naozaj mu nedávame žiadne sladkosti, starí rodičia z oboch strán plne rešpektujeme prianie jeho matky. píšem to preto, že naozaj vidím, že je to dobré malým deťom sladkosti nedávať, krásne papá, všetko ako dostane a sladkosti mu vôbec samozrejme nechábajú. je to tak určite u všetkých detí, myslím, že do troch rokov nie je dôvod dávať sladkosti, ani čokoládu ani keksíky, ani sladké nápoje. Rozpisujem to preto, aby ste to eventuálne nechali prečítať aj svokre. Dieťa si žiada to, na čo ho naučíme, Kým o tom nevie, nemá dôvod to žiadať. je to naozaj v záujme zdravia dieťaťa a jehosprávneho vývoja. Nie je to žiadna porucha, že si to žiada. je to výsledok toho, že vie, že je to dobré.V zásade zlozvyk. To, že naše deti majú kopec sladkostí so všetkými nepriaznivými následkami je v zásade dôsledok nášho až veľmi dobrého života.

Podobné otázky

  • Unavený

    , Autor: Denaa

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či môže prerezavanie zúbkov súvisieť s tým, že synček je unavený. Dva týždne v pohode vládze a potom týždeň zas nevládze ani poriadne chodiť. A chce aby sme ho držali lebo stále padá, inokedy nás nechce aby sme ho držali a nechce byť ani na rukách a teraz zas potrebuje pomôcť. Ma 13m tekutín má dosť. Keď som to hovorila lekárke povedala mi že mám kúpiť babyimun proti únave, už sme ho vybrali teraz máme betaglucan. Ovocie a sladkostí odmieta. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Uvedené lieky sú výživové doplnky, nepoužívam ich v liečbe.
    Ak má dieťa v tomto veku ťažkosti, je potrebné sledovať hmotnosť a spraviť základné krvné vyšetrenia. V tomto veku bývajú deti chudokrvné.

  • Vývin

    , Autor: avril2512

    Dobrý deň p.doktorka, rada by som sa dozvedela váš názor na môjho 2r 4m synčeka.Nedavno sme boli na preventívnej prehliadke u obvodnej po roku . Sťažovala som sa že synček ťažko jedáva a aj keď niečo spapa len pri rozprávke čo je žiaľ veľká chýba (moja). Sladkosti vôbec ani do úst, skôr zeleninové polievky.Pani doktorka skonštatovala že je na svoj vek nízky aj hmotnosťou.Odobrala mu krv a všetky výsledky v norme,ale nezdá sa jej psychická stránka. Má podozrenie na autizmus kvôli tomu že nerozpava a nemal očný kontakt.Patko doma ťažšie reaguje na meno väčšinou až na cca piate oslovenie.Na wc ho nosíme my, sám sa nepýta.Pri pozeraní knižiek vie ukázať na predmety. Napodobňovať zvieratá. Vie povedať mama,baba,tata,tatík, hasič, bager, kreslím,atď.Ale vety vôbec.Vie priradit farby. Sklada si rád kocky,má rád auta,rád má spoločnosť deti. Výbuchy zlosti minimálne i keď vie byť aj tvrdohlavý. Očný kontakt s nami s rodinou a priateľmi má.Spi bez problémov.Myslite si že sa dá tak skoro diagnostikovať autizmus alebo môže to byť aj niečím iným.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je treba spraviť taký test, ktorý paní doktorka pravdepodobne má, volá sa Mchat. Tam sa podľa skóre ukáže, ako postupovať ďalej. Podľa vašich informácií by však už mal jeho vývin zhodnotiť skúsený psychológ, aj keď vôbec netvrdím, že je vývin celkom zaostalý alebo , že javí známky autizmu. To sa takto ani určiť nedá.

  • Jednostranný jedálniček

    , Autor: evelynne

    Dobrý deň,
    syn ma 3 a pol roka a vždy to bol nejedák. Absolútne odmieta hocaké ovocie v akejkoľvek podobe a posledné 3 mesiace aj zeleninu. Predtým mi papával zeleninu aspoň vo varenom/dusenom stave na obed a večeru, ale odvtedy ako keby uťalo a chce jesť len cestoviny s mäsom/červenou šošovicou, suchý chleba a na večeru krupicovú kašu. Takýto jedálniček má už asi 3 mesiace a som už zúfala z neho. Keď mu zamaskujem nejakú zeleninu do taniera, hneď mi na to príde a piští. Z ovocia mi zje len citrónovú šťavu na lyžičke (dám mu asi 4-6 denne)a ešte mu dávam dve lyžičky tekvicového oleja (ten mu chutí). Má rád aj piškóty alebo špaldové jablkové keksy, všetky ostatné sladkosti odmieta, čo je čudné ale na druhej strane som rada a neponúkam mu to. V škôlke zje 2-3 lyžičky obeda aj to len keď je ryža s mäsom alebo nejaké cestoviny, iné nezje. Hodnoty železa ma mierne pod stanoveným limitom, dr. nám povedala, že to je OK a nemusí brať železo ako doplnok. Chcem sa spýtať, či by nebolo vhodné mu podávať nejaké doplnky výživy, lebo takýto jedálniček mu určite nepokryje dostatočný príjem vitamínov a minerálov. Mohli by ste mi poradiť aké? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti niekedy naozaj jedia stále to isté, pokiaľ to obsahuje všetky živiny, nie je potrebné to riešiť. Na druhej strane vieme, že deti cca do troch rokov odmietajú nové druhy jedál, hovoríme tomu neofóbia.
    Citrónovú šťavu by som obmedzila na maximálne dve lyžičky denne. Skúste mu ponúknuť čistú ovocnú šťavu aj z iného ovocia.
    Teraz v zime mu nezabudnite podávať vitamín D dve kvapky denne, zapiť mliekom. Môžete podávať aj komplex vitamínov v kvalitnom preparáte z lekárne, ideálne cebion 2x multi len neviem, či ho momentálne majú.

  • Problém zo stolicou

    , Autor: Nemám prezývku

    Dobrý deň chcem sa spítať mám syna ktorý má 3 a pol roka a už 6 deň čo mi nechce kakat veľmi sa bojím aby sa niečo nestalo ešte nikdy mi takto nezadržiaval stolicu nepomáhajú ani čípky aj je kľudný pobehuje hra sa, iba v jednom je problém že mi nechce od narodenia papať ovocie iba výživy ináč papa pekne zeleninu mäsko a všetko ostatné polievočku proste všetko nevyberá si ešte dokonca ani sladkosti nemá rád iba horalku a dosť nechápem kde je problém je pravda ze bol teraz chorý a bral antibiotika prosím paradte ak viete ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či ste nie vo fáze odplienkovania. vtedy tieto ťažkosti bývajú.
    Po antibiotikách treba dlhodobo najmenej tri týždne podávať probiotika.
    V takýchto prípadoch riešim situáciu vyšetrením dieťatka a pohovorom s rodičmi, netreba pred dieťaťom o jeho probléme s kakaním hovoriť, vie o tom, a často schválne problém ďalej hrotí, nekaká, lebo vie, že tým získalva pozornosť. Býva to často aj po narodení súrodenca alebo inej zmene v rodine. Určite treba upraviť stravu, nedávať varenú mrkvu, varenú ryžu, mak kakoo, čokoládu, tvrdé syry. Podávať dostatok tekutín, prevažne čistú vodu alebo čerstvú šťavu. Ak sa to týmto postupom neupraví behom týždňa dvoch, je na mieste vyhľadať lekára, naordinuje aj medikamentoznu liečbu.

  • Hlienove sliny

    , Autor:

    Dobrý deň, pani doktorka, prosím vás, môj 15 mesačný synček má také lepkavé ťahavé akoby hlienove sliny, všimla som si to už tak od jeho pol roka...keď som to hovorila nášmu pediatrovi, povedal, že husté slinky môže mať, ak malo pije. Ale on ich má také, či pije viac, či menej....nemôže to mať napríklad, ak sa mu tlačia zúbky? Alebo aké iné príčiny by to mohlo mať? Nechcem, aby to vyzeralo, že ho príliš sledujem, ale proste to vidím, keď mu visia z úst alebo keď mu cumel' vyťahujem. Aj keď mu ich utieram...ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    I súbkami to určite nesúvisí.
    Váš pediater má pravdu, že by to mohlo byť vtedy, keď menej pije ale to by mal aj suchšie sliznice v dutine ústnej a mal by aj sliniek oveľa menej. Nie tak zreteľne lepkavé.
    Nepapá veľa sladkého a potom naozaj vlastne akoby má málo sliniek ovplyvnených konzumáciou sladkostí.
    V zásade platí, že ak mu inak nič nie je, pusinka ho nebolí, dobre papá aj ciká, nie je to žiaden príznak ochorenia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: