Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Fimóza

    , Autor: dadusena

    Dobrý deň, pani doktorka.
    Chcem sa opýtať; môjmu 5- ročnému synovi nedá sa úplne pretiahnuť predkožka, asi len do polovice žaluďa. Problémy pri močení nemá. Je potrebné to začať riešiť- operačne ? Do akého veku sa to spontánne upraví, bez chirurgického zásahu. Môžem niečo v tomto urobiť aj ja? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predkožka sa zväčša uvolní rastom penisu, ale v období nástupu do školy to už býva úplne uvolnené. Odporúčam poradiť sa s lekárom a skontrolovať urologom alebo detským chirurgom.

Podobné otázky

  • krv v moci po fimoze

    , Autor: niqa

    Dobry den, mam 13 mesacneho syna ktory je 10 dni po operacii predkozky/fimoza/ a dnes som si vsimla v plienocke krv...na pipiku nema stopy po krvi ani opuchnuty nie..tak asi to bude krv s mocom...je to bezny jav ci treba skocit k detskej lekarke?
    dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Otázkou je, či je to naozaj krv. Ak je to taký oranžový prúžok na plienke, je to skůr nedostatočné pitie.
    V každom prípade podozrenie na krv v moči je závažný údaj a je potrebné navštívit lekára , dieta aj moč vyšetrit.

  • Fimóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    ptala jsem se někdy začátkem února na dotaz ohledně fimózy a zatím nebyl zodpovězený, chtěla bych se zeptat, jestli jste ho dostala nebo se někde ztratil. Děkuji za odpověď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mám niekolko nezopdovedaných otázok, ktorým sa budem dnes venovať. Ak by ste nenašli odpove´d do zajtra, položte otázku znova. Bola vysoká chorobnosť na prácu v tejto poradni mi neostával čas ani sila.

  • fimoza

    , Autor: magru

    Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat konkrétně ohledně fimozy. Máme chlapečka, 3 roky a 3 měsíce. Od malička mu přetahujeme na doporučení lékařky pindíka. Vše bylo bez problémů, šel krásně přetáhnout, ale za poslední rok (manžel při koupání nepřetahoval a já jsem celé druhé těhotenství nekoupala) se to zhoršilo natolik, že zůstala jen dírka na čurání. Byli jsme u urologa a ten napsal následující závěr: phimosis, testis migrans bil., dop. deglutinaci nebo cirkumcizi. Z tohoto závěru a z toho, co říkal, jsem pochopila, že až při případné operaci zjistí, jestli je nutné odlepení nebo obřízka. Na slovenských diskuzích jsem zjistila, že pomáhají koupele ve slézu. Poctivě už měsíc koupeme a pomaličku, bez násilí zkoušíme přetahovat. Skutečně je vidět velký pokrok, už skoro 1/3 žaludu je vidět. Nevím, jestli postupujeme dobře, mám strach, když je to fimoza, že třeba někdy přetáhneme a nepůjde to vrátit zpátky. Může se to stát? Postupujeme dobře? Chtěla bych se vyhnout operaci. Ale zase si říkám, že když už to jednou šlo bez problémů, tak snad to znovu půjde. Děkuji za odpověď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vzhľadom na to, že už predtým bol pindík vporiadku, teda predkožka uvolnená / aj keď je to mojim malým chlapčekom vôbec od narodenia neodporúčam robiť, často dochádza k ragádm, nikedy aj infekcii a hlavne znova k prilepeniu ako sa to stalo aj vám/ tak predpokladám, že sa to správnym postupom môže znova upraviť, teda kúpeľ, jemné uvolňovanie a ja tiež / ale fakt že v nižšom veku ale s dobrým účinkom / odporúčam dvakrát denne masáže predkožky prstami s kortikoidovou masťou, je treba vám to ukázať, ako sa to robí. Kontrolu na urologii však odporúčam z dôvodov diagnostikovania testes migrans.

  • fimóza ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň apni doktorka,chcem sa opýtať-mám 26 mesačného synčeka-a zdá sa,že máme problém s fimózou.
    Neviem,usudzujem.Doteraz ako som čítala+ tiež nás upozornila naša pediatrička- do 2 rokov sa nemá manipulovať s predkožkou-teda sťahovať ju,až po 2 rokoch.Tak sme teda začali-mám však pocit,akoby to nešlo,akoby tá dieročka na konci bola príliš maličká,siliť to nechcem,neviem ako ďalej.Synček problémy s močením nemá,infekcie sme doteraz nemali.Teraz neviem ,pokúšať sa o to pomaly ďalej,nie tak často,alebo ísť hneď k urológovi ?
    čítala som článok od p.Dr.Štefančíka a ten sa vyjadril:"rýchlosť uvoľnenia je individuálna -nikdy ju netreba urýchľovať !",môžem sa toho držať ?

    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak dieťa nemá prblémy, netlačí pri močení, nebalonkuje, nemá infekty močových ciest, nie je potrebné nič riešiť, rastom penisu sa predkožka uvolní.V nejasných prípadoch odporúčam vyšetrenie u detského urologa.

  • Fimóza, parafimóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 4 ročného synčeka, chodievali sme od malička na rizikovú poradňu nakoľko bol predčasne narodený, takže sme chodili aj na urologickú ambulanciu s hypospádiou.
    Našťastie sa to pekne upravilo, nezhoršilo sa to, má len trošku rozštiepenú močovú rúrku a predkožku. Problémy nemal žiadne cikal pekne, prúdom - oblúčikom. Takže sa pani doktorka rozhodla riešiť len etetickú stránku a rozštiepenú predkožku mu vlastne obrezali. Robili mu to v narkóze, neviem presne akou metódou, vpichovali mu to nad zadoček - že niečo ako epidurálka. Teraz si to doma preplachujeme v repíku a natierame skorocelovou matičkou ako sa dá tak sa mu to snažim sťahovať, ale vraví, že ho to bolí, tak neviem, ako veľmi mu to mám sťahovať? Neublížim mu, keď vraví že ho to bolí? Ale zasa by som sa nerada vracala do nemocnice aby mu tam zase museli niečo robiť.
    A ďalšia vec: po vpichu sa mu nad riťkou urobil hneď ako som mu dala dolu náplasť taký fliačik ako ekzém, možno to tam mal nejaké sparené a on si to rozškrabkal. Doteraz si to tam zavše rozškriabe, môže to byť reakcia na tú narkózu alebo tú náplasť?
    Včera mal taký fliačik aj na chrbátiku aj na rúčke. Neviem, či si namýšľam, ale predtým ako sme boli v nemocnici(boli sme tam 3 dni), sme taký problém nemali. Má to nejaký súvis? Alebo je to z nejakého jedla? Neviem, či sa mám báť a ísť na kožné alebo vyčkať.
    Veľmi pekne Vás prosím o odpoveď. ĎAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to asi reakcie na náplati, skúste ictamo pro lokálne dvakrát denne.
    Predkožku reťahujte každý deň pozorne, toľko koľko ide, postupne by to malo byť bez ťažkostí a naoučí sa to aj sám.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: