Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • uska

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer chcela by som sa opytat co a ci je normalne ze ma dietakto za oboma uskami nie presne za uskom ale skor na kosti taku hrcku na oboch stranach doktorka povedala ze je to normalne.. dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokial sa hrčka nezväčšuje, dieťa netrpí na opakované zápaly ušiek, s horúčkami, dobre počuje a nemá iné ťažksoti, tak hrčky neznamenajú žiadne ochorenie.

Podobné otázky

  • Vyrážky na kolenách

    , Autor: sfrenky

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť , dcérke sa na jednom kolene vytvorili také akoby malé.pupence na jednom kolene viac a na druhom len asi tri, nie je to nič hrozné ma to cca už asi až dva týždne a nesvrbí to nešíri sa to ďalej , inak by som to riešila s pediatrom , zdá sa mi , že niektoré pupencenky sa už aj zmenšili a vytvorila sa chrasticka, a niektoré zmizli, môže to byť nejaká reakcia na potraviny alebo na prášok ? Ale Od januára bola malá asi už 3x chorá , 1x chrípka, 2x nachladnutie troska zvýšená teplota a teraz asi cca týždeň - poslednýkrát som ja dostala covid a mala sa mi prejavila do týždňa , tie pupence na kolenach som si všimla ako prvé a potom prišlo nachladnutie a teplota tentokrát mala priebeh covidu mierny oproti prvému vtedy mala.velmi vysoké.horucky . Môže to byť aj nejaky priznak covidu ďakujem :) poprípade čo by som nato mohla dať? Skúšala som detský krém na riťku podoby sudocremu ,Weleda a zdá sa mi že celkom jej pomohol. Ale potom som jej už nič nedávala lebo sa mi začalo zdat, že jej to potom aj zcervenalo tak som jej nič už nekremovala a má to v rovnakom stave ďakujem za informáciu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na diaľku to neviem bez toho, aby som to videla zhodnotiť. pravdepodobne to nie je ani alergia ani to nesúvisí s ochorením, ani to nie je ekzém.
    Navrhujem príležitostne to skontrolovať s vašou lekárkou. Mohli by to byť moluská

  • Zadržiavanie stolice

    , Autor: Luciateo

    Dobrý deň.Môj syn bude mať budúci mesiac 4 roky. Už vyše rok a pol bojujeme s kakaním. Viem, že tento problém vzniká napr. pri odplienkovaní alebo nástupe do škôlky, no začalo to už pred tým. Mám pocit, že teraz to je zatiaľ najhoršie ako zatiaľ bolo.Stolicu drží až do poslednej chvíle kým mu doslova nevyletí von. Stolicu má riedku, pretože mu dávam sirup na zriadenie stolice.Bez toho si to ani neviem predstaviť. Skúšala som rôzne prírodné "poháňače" ako sušené slivky, slivkovú šťavu atď. no bezvýsledne. Keď už "vyletí" prvé hovienko tak už vytlačí aj sám a bez plaču v kľude no nie vždy sa mi zdá, že sa vyprázdnil úplne. Veľmi nerád sa o tom rozpráva, odpovie mi len že je to škaredé a na otázku kto ti to povedal, povie že ocino, starká alebo ja. Povie, že sa to nepatrí a že to bolí. No neviem mu vysvetliť, že bolesť má len pri držaní. Je veľmi tvrdohlavý a väčšinou urobí len to čo sám chce. Rozprávala som mu rôzne rozprávky o hovienkach, dávala som mu aj odmenu, tlieskala alebo nerobila absolútne nič, ale nič nezaberá. Kaká tak raz za týždeň a to len vďaka tomu sirupu. Teraz naposledy kakal až po 11 dňoch. Nerozumiem ako to dokáže, lebo aj vcelku dobre papá a bolesťami bruška chvalabohu netrpí. Samozrejme až keď ideme na "vec" tak plače. Veľmi ma to trápi a už neviem ako ďalej. Som z toho vyčerpaná, ale samozrejme na prvom mieste je on a nechcem do neho neustále liať ten sirup a bojovať na nočníku.
    Budem Vám veľmi vďačná za každú radu a vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je to už dlhodobá zápcha. Dieťa má kakať raz za jeden až dva dni.
    Treba sa poradiť s lekárom. Ja mám niekoľko princípov, ktoré radím dodržiavať.
    Pred dieťaťom s nikým v rodine ani telefonicky o vyprázdňovaní nehovoriť
    podávať dostatok tekutín
    podávať dlhodobo probiotiká
    držať proti zápchový diétu, teda žiadna varená ryža, varená mrkva, mak, kakao, čokoláda tvrdé syry
    Podívať pravidlene a dlhodobo prípravky na kakanie, teraz ideálne forlax
    S dieťatkom len keď ste s ním sama hovoriť o tom, že všetci ľudia kakajú, lebo je to potrebné, nie je to hanba. V tomto veku sa ešte niekedy stretávame aj s tým, že dieťa chce kakať do plienky. Môžete začať aj takto, len aby kakal pravidelne.

  • Spanok a plac

    , Autor: Dúška

    Dobry den chcem sa opytat, syn sa mi budi uz druhy den po uspati vecer po 2 hodinach, s velkym placom , na rukach sa mi prehyba , musim s nim chodit a tak uspat aj hodinu co sa s nim musim prechadzat lebo ked ho idem polozit alebo si sadnem akoby to citil a zacne zas plakat. Vedeli by ste mi povedat co to moze byt? Nocny des to nieje to poznam.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako je starý.
    Treba ho vziať do náručia a počkať, kým sa upokojí. Ak by to trvalo dlhšie, treba vyhľadať lekára, niekedy to je preto, lebo ho bolia ušká.

  • Bolesti bruška po kojení

    , Autor: Ivka19

    Dobrý deň.
    Môjho 2 mesačného syna bolieva bruško po každom kojení. Začalo to keď mal 2 týždne a od vtedy každý deň asi 20 minút po kojení začne plač. Treba mu kakať, no nedokáže to sám. Ešte ani raz sa nevykakal sám bez pomoci. Treba mu dvíhať nôžky a posledné dni nepomôže nič len rúrka. Potom sa vykaka tak že to z neho vyletí. Stále ma kŕče, pučí sa a mrnčí. Neviem ako mu pomôcť, skúšali sme aj espumisan aj Sab Simplex no nič mu nepomohlo. Viete mi prosím poradiť čo to môže byť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to prejav bábätka v tomto veku, súvisí to s dozrievaním zažívacieho systému Odorúčam podvať nemiesto uvedených. coliprev, napomáha tráveniu moiečneho cukru.

  • Biela stolica

    , Autor: Jana21

    Dobrý deň, vo štvrtok ráno môj trojročný syn 2x zvracal, celý deň bol ospalý, horúčku nemal, na to sa v ten istý den objavila svetla až bielo sivá stolica (formovana) 2x, taka istá bola aj dnes 2x. Synček pri kakani plače. Jedlo neodmieta, papa. V stredu mali v škôlke na obed nejakú omáčku s jogurtom. Ocne bielka niesu žlté, na bolesť bruška sa nesťažuje. Znepokojuje ma len ta biela stolica. Podávam mu probiotika BioGaia a pije Nutrilon, ktorý som na teraz vylúčila. Môže ísť o problém so zlcnikom, pečeňou alebo ide len o črevnú virozu, podráždený zaludok? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to en dôsledok stravy, ktorá bola pravdepdobne svetlá a nejedol možo mäso. Z jedného príznaku sa žiadne závery urobiť nedajú. Sledujte dieťa, strava má byť ľahká a podľa stavu treba vhľadať lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: