Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • pad

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer moja malama 1rok vcera spadla najprv stala potom si sadla a zosedu spadlana hlavicku v chodbe pred bytom plakla asik 2min,potom sa hrala nevracala,nemalahorucku nebola ospala vecer isla spat a dnes normalne nespozorovala som ziadnu zmenu chcela by som sa opytat mala by som navstivit doktorku?moze mat nejake nasledky z toho padu? dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takýtompád by nemal nechať žiadne následky, veď je známe, že deti padajú. Hlavne ak nepozorujete žiadnu zmenu v správaní. Teraz už prešiel určitý čas a problémy by sa pravdepodobne už prejavili. Faktom je, že po závažnejšom páde je potrebné vyhľadať vyšetrenie ihneď, neskôr už zase môže byť neskoro.

Podobné otázky

  • Kyslý zápach stolice

    , Autor: Nikol2211

    Dobry deň prajem, chcela by som sa informovať či
    ste sa stretli u 2r dieťaťa s kyslym zapachom stolice. Papa všetko, bruško ho neboli. Stolicu má hnedú, r-raz riešeniu, raz tvrdú. Mlieko nepije žiadne. Mohlo by to byt zo sladenia detského čaju? Pripadne som sa Dočítala o cukrovke, celiakii, lepku a intolerancii na laktozu. A ešte otázočka, mame od doktorky lístok na gastro, neviete ako prebieha takéto vyšetrenie u 2 ročného dieťaťa? Ďakujem veľmi pekne za pomoc. Vážim si to

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo máte lístok na gastro keď podľa vášho popisu mu nič nie je.
    Zápach stolice závisí od skladby stravy a samozrejme mikrobiomu v čreve. odporúčam podávať probiotika.

  • Vyrážky na kolenách

    , Autor: sfrenky

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť , dcérke sa na jednom kolene vytvorili také akoby malé.pupence na jednom kolene viac a na druhom len asi tri, nie je to nič hrozné ma to cca už asi až dva týždne a nesvrbí to nešíri sa to ďalej , inak by som to riešila s pediatrom , zdá sa mi , že niektoré pupencenky sa už aj zmenšili a vytvorila sa chrasticka, a niektoré zmizli, môže to byť nejaká reakcia na potraviny alebo na prášok ? Ale Od januára bola malá asi už 3x chorá , 1x chrípka, 2x nachladnutie troska zvýšená teplota a teraz asi cca týždeň - poslednýkrát som ja dostala covid a mala sa mi prejavila do týždňa , tie pupence na kolenach som si všimla ako prvé a potom prišlo nachladnutie a teplota tentokrát mala priebeh covidu mierny oproti prvému vtedy mala.velmi vysoké.horucky . Môže to byť aj nejaky priznak covidu ďakujem :) poprípade čo by som nato mohla dať? Skúšala som detský krém na riťku podoby sudocremu ,Weleda a zdá sa mi že celkom jej pomohol. Ale potom som jej už nič nedávala lebo sa mi začalo zdat, že jej to potom aj zcervenalo tak som jej nič už nekremovala a má to v rovnakom stave ďakujem za informáciu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na diaľku to neviem bez toho, aby som to videla zhodnotiť. pravdepodobne to nie je ani alergia ani to nesúvisí s ochorením, ani to nie je ekzém.
    Navrhujem príležitostne to skontrolovať s vašou lekárkou. Mohli by to byť moluská

  • Pomočovanie

    , Autor: paris

    Dobrý deň, rada by som poprosila o radu. Synček 3.5 roka už takmer rok bez plienky a stále sa mu stane že sa cez deň pocikava, ja som mala pocit že to robí napriek, proste obdobie vzdoru, skúšala som nechať aj mokre šaty a jemu to nevadilo...samozrejme že chválime keď sa podarí ale som z toho smutná že mu ujde ...a posledne dva dni sa mi stalo že vyšlo aj hovienko, doteraz sa mu nestalo ani raz, s kakanim nemala vôbec problém, ale včera aj dnes som našla maly kúsok, možno že si pukol a vyšlo ale začínam mať obavy ... Dodám že nechodí do škôlky, je so mnou doma a keďže robím z domu chodía k nám na výpomoc staré mamy alebo tety.
    Vedeli by ste mi poradiť ako mu pomôcť s týmto problemom alebo čo nám synček týmto naznačuje? Keď sa ho spýtam povie mi že bola to nehoda alebo že necítil že piška ???? som z toho smutná veľmi lebo neviem čo zmeniť aby sme toho zbaví, kedze od septembra by sme chceli ísť do škôlky a nechcem aby si z neho robili posmech. Ďakujem za pomoc a rady

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku už deti ovládajú cikanie aj defekáciu a problémy nastávajú skôr sekundárne, ak majú nejaký problém a chcú to dať najavo.
    Vo vašom prípade by som problém riešila s lekárom dieťaťa. Iste treba vyšetriť aj možnosti ovládania zvieračov, ktoré zabraňujú pomočovaniu a pokakávaniu, teda či sú dobre ovládateľné vôľou.
    Možno bude treba aj konzultáciu u psychológa. To všetko však vie vyriešiť len lekár, ktorý dieťa pozná.

  • Zapcha

    , Autor: Naty202

    Dobry den, mam mesačnu dcerku a mame problem so stolicou. Chcela by som sa spytat ako by som jej pomohla lebo ona chudatko tlači len ma tvrdu stolicu. Pomaham jej rektalnou rurkou ale bojim sa aby si na nu nezvykla. Ja nekojim len pouzivame umele mliecko nutlilon colik na zapchu. Pred tyzdnom asi kakala sama a uz par dni zase nemoze kakat sama a pomaham jej. Pocas dna jej davam aj prevarenu vodu aby nepila stale mliecko. Prosim Vas o radu ako jej s tou stolicou pomôct.
    Dakujem za pochopenie :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vodu jej netreba dávať vôbec!!!!!!!!!§
    Deti v tomto veku nemajú stolicu každý deň a nie je to vôbec problém, pokiaľ nevracajú prúdom, odchádzajú im vetry a nemajú enormné bolesti brucha prípadne krv v stolici resp. v plienke.
    Rektálnu rúrku ani iné pomocne prostriedky na vyvolanie stolice neodporúčam používať, presne preto, že si dieťa na to zvykne a nebude kakať spontánne. Môžete podávať probiotika.

  • Kŕmenie dieťaťa rovnakou lyžičkou akou je dospelý

    , Autor: Hanolina

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o Vás názor, poprípade ak by ste mi vedeli poradiť odborný článok, ktorý by som k danej sete mohla použiť.
    S bývalým partnerom máme 3 ročnú dcérku a odkedy malá papa, snaží sa jej dávať buď veci, ktoré predtým oslintal alebo ju kŕmiť rovnakou lyžičkou ako jedol on sám a podobné situacie. Opakovane mu vysvetľujem, že to nemôže robiť, ale odmieta to pochopiť. Mohla by som Vás preto poprosiť o Váš názor a aj odborný článok, ktorý by vysvetľoval prečo je to nevhodné.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    O odbornom článku neviem.
    Logika a zásady hygieny ba aj slušného správania a správneho stolovania nás učia, že dieťa / a každý pri stole/ má svoj príbor.
    Každý z nás má v dutine ústnej svoj mikrobiom. AK žijeme s niekým dlhodobo v spoločnej domácnosti, sme si jeden na druhého mikrobiom síce zvyknutí ale to neznamená, že môžeme jesť tou istou lyžičkou. Nič viac neviem k tomuto problému povedať

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: