Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nechutenstvo

    , Autor: martinag

    dobrý deň pani doktorka, potrebovala by som poradiť, mám syna 2,5 roka a má 83 cm a 9800 g. Je drobunký a chudunký od narodenia a veľmi slabo papáva od narodenia. Máva obdobia, kedy mu jesť trošku chutí, vtedy má aj stolicku normálne raz za deň. Ale keď má obdobie, že nič neje, má stolicu tak raz za 3 dni. Priblížiť sa k ideálu aby jedol 5 krát za deň akoby malo dieťa v takomto veku sa nám doteraz nepodarilo, je to nereálne pri takejto jeho nechuti na jedlo.Často mám pocit, že on ani nemá pocit hladu. Nejesť vydrží aj 8 hodín a ani si na jedlo nespomenie, ani si nevypýta, a keď ideme spolu papať, vždy naberiem jemu aj sebe, spolu pri ňom jem aj ja, tak, že on nechce, ani neotvorí ústa, a to 8 hodín nejedol, a ani nejaví známky hladu. (napr dnes ráno pol jogurtu, desiata o 10:30 2 hryzy banánu, obed 1 lyžička polievky, večeru nechcel odmietal). Asi takto pre ilustráciu. Takže mi je nereálne priblýžiť sa k ideálu aby jedol 5 krát za deň, keď odmieta, niekedy ho aj napne pri pohlade na tanier. Neviem si už rady, ja neviem, prečo tak slabo papá a neprospieva. Proste tá váha 9800g na 2,5 ročné dieťa odráža jeho slabé papanie. Gastroenterologicky bolo všetko v poriadku, kardiologicky tiež a nefrologicky tiež všetko ok. Peritol má moc nepomohol, nikdy ho do jedla nenútim, užíva probiotiká. Aj jeho tety, babka a ostatná rodina, vidia, že málo papá, ponúknu ho niečim, nevezme si, nechce, pritom moja neterka, (jeho sesternica), keď sa spolu hrajú, ona keď je hladná, otvorí chladničku, povie mama chcem jesť, a dáme im obom jesť. Ona papá a on jasné nechce a pozerá sa ako ona papá. Ako zlepšiť jeho hmotnosť, a vôbec chuť na jedlo? Vyjadreniu, že tak mu to málo stačí, ťažko uveriť, pri tak nízkej váhe. Prosím o radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dieťa je naozaj na svoj vek drobné a má nízku hmotnosť. Píšete, že vyšetrenia u odborníkov sú v poriadku. Ako jediné vidím ešte vyšetrenie u psychologa. Nepíšete ako s dieťaťom žijete, či ste kompletná rodina alebo nie, ako na neho vplýva okolie. Na druhej strane poznám aj takto drobné deti, ktoré sú inak úplne zdravé a ukončila som mnohé vyšetrenia, ktoré som pri neprospievaní samozrejme začala realizovať, ke´d mi napríklad aj starí rodičia povedali: "Ale pani doktorka, veď jeho otec bol taký istý!" Pri parametroch hmotnosti a výšky zohráva veľkú rolu aj genetika, ako aj psychika dieťaťa. V týchto dvoch oblastiach by som pátrala po príčine vášho problému.

Podobné otázky

  • Plesen a deti

    , Autor: Nikuxxx

    Dobry den,pred casom som sa vas pytala ci mohlo odstranovanie plesne pri detoch im sposobit nejake zdravotne tazkosti.Mladsia dcerka (5r) asi 2-3 dni na to zacala kaslat vlhkym kaslom,pridal sa aj zeleny soplik. Dnes zacala vykasliavat hlieny,u dr sme zatial neboli,nakolko to nie je intenzivne a pomaly to ustupuje. Mohlo to byt sposobene tym odstranovanim plesni a mam navstivit napriek tomu doktora? Nakolko mali v skolke vysoku chorobnost,ratam,ze mohla chytit nieco tam..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak príznaky infekcie dýchacích ciest v primeranom časi 10-14 dní odoznejú, tak nešlo o pliesňovú infekciu. neviem ako dlho plieseň v priestore bol. Ak by pretrvávala zvýšená únava, kašeľ, nechutenstvo, objavila by sa aj teplota, treba lekára navštíviť

  • Dlhotrvajúca teplota

    , Autor: Ancus323

    Dobrý deň , moja 4 ročná dcérka bola na prelome januára a februára chorá. Klasicka chrípka, vysoke teploty soplik a kašeľ. Všetko preslo po čase sa nám vrátil soplik začala som jej merať teplotu stále má okolo 36,9 až 37,2. Chodí normálne do skolky, hra sa ako keby nič. Kebyže jej nemeriam teplotu ani neviem že ju má. Mám to nejako riešiť? Môže to byť aj zo stresu v rodine? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zo stresu to pravdepodobne nie je. Ak nemá žiadne príznaky ochorenia, teplotu by ste bez merania ani nezistili, teda neprejavuje sa únavou, bolesťou, nechutenstvom. mrzutosťou, ako hovoril klasik pediatrie na Slovensku profesor Getlík: treba odhodiť teplomer. Neodhadzujte ho ale ani nemerajte teplotu. Môže to byť v rámci rekonvalescencie po opakovaných ochoreniach ale aj nastavenie na vyššiu teplotu.

  • vyter z hrdla

    , Autor: vavik

    Dobry den,

    chcela by som sa spytat, ak 3-rocnemu dietatu vo vytere nosa nasli corynebacterium pseudodiptheriticum a aj streptococcus pneumoniae hoci crp test bol negativny, ci je potrebne podavat antibiotika. Co sposobuje ta corinobakteria? citala som nieco o zaskrte. Dieta malo silne sopliky, silny piskavy kasel, spasticku bronchitidu a jeho 11 mesacny brat s rovnakymi problemami plus horuckami mal toho pnemokoka tiez vo vytere. Pani doktorka tvrdi, ze pneumokoky v nose sa neriesia, lebo su deti ockovane. Je to naozaj tak, nemusim si to vsimat? A moze byt to 11 mesacne dieta o 2 tyzdne preockovane tretou vakcinou proti pneumokokom? nie je to kontraindikacia? Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem o ako star dieťa sa jedná. 11 mesačné, ak je zdravé, posledné očkovanie proti pneumokokom bolo najmenej pred pol rokom, tak samozrejme môže byť preočkované. Ak je jeho súrodenec to trojročné dieťa s pneumokokom vo výtere, tak to určite nie je dôvod mladšie dieťa neočkovať.
    Corynebacterium ale diphteriae spôsobuje záškrt. Okrem toho, ak je dieťa očkované riad,e proti záškrtu má protilátky. Uvedená baktéria záškrt nespôsobuje. Bekatérie ýžiú všade okolo nás aj v nása uvedené nálezy z výterov nič neznamenajú pre rozhodutie o liečbe, nie je potrebné podávať antiviotiká, samozrejme, pokiaľ dieťa nemá známky bakteriálnej infekcie: horúčky, nechutenstvo, schvátenosť, vysoké crp. Pneumokoky netreba liečiť v tomto prípade nie preto, že dieťa je očkované / je očkované len proti trinástim, alebo jedenástim druhom baktérie/ ale preto, že pneumokok môže byť bežnou súčasťou osídlenia jedinca a nerob mu žiadne problémy.

  • Bábätko nechce papať

    , Autor: bronula

    Dobrý deň prajem pani Dr.

    Obraciam sa k Vám o radu. Moj malinky má 3 mesiace, sme od začiatku na umelom mliečku kvoli mojim zdravotným problémom. Do teraz však chvalabohu neboli žiadne problémy a malému mliečko chutilo. lenže už zhruba týždeň zke papa, na začiatku papá kludne, ale potom sa začne zrazu zlostiť , mrví sa, nervačí a dokonca niekedy spustí aj plač, potom začne divne cucať dudlík na flaši akoby ani nevedel cucať. no proste des, som z toho zúfala a neviem či ja robím zle niečo. Už som vyskúšala cumle 3 ma roznými prietokmi, mením polohy pri krmení, dávam odgrgnúť. a toto papanie sa dokoca zhoršuje doteraz mi zjedol aj 140, 160ml a posledné dva dni som rada ak mi pri jednom jedení zje 60ml. predtým sa aj jedlo zvikol pítať každé tri hodiny a teraz nič, amoby ani hladný nebol.

    neviem vôbec čomu môžem pripísať takú náhlu zmenu , dodávam, že malý má pravdepodobne reflux, píšem pravdeodobne len preto, lebo naša obvodná nás nikdy na vyšetrenie neposlala, len na základe mojich popisov mi predpísala antirefluxné mliečko.

    Ďakujem za každú radu.

    Prajem krásny deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Lekárka vás ani nemala prečo niekam poslať, reflux je bežný takmer u každého dieťaťa ,nie je to ochorenie, treba len primeraný režim, zvýšenú polohu pri uložení / hlavička vyššie ako nožky/ a niekedy pomôže aj to antirefluxové mlieko.
    Ak dieťatko menej papá, treba sledovať hlavne či má dostatok mokrých plienok / mal by mať 5 až 8 za 24 hodín/, či je spokojný a treba ho ísť prevážiť , potom sledovať ako a koľko pije a o týždeň ho ísť znova prevážiť. Prechodné nechutenstvo je možné, možno sa bráni voči nejakej infekcii / ktorá sa napríklad vyskytla v rodine/ alebo má iný problém. Je potrebné sledovať uvedené parametre a ak nebude ríjem stravy lepší, treba konzultovať lekára.

  • zapachajuci pot

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka,
    dcerka ma 5r, posledne 2m trpi nechutenstvom, schudla cca 2kg za 2m. ma dlhodobo zvacsene krcne mandle a stale akokeby bola zachripnuta. je unavenejsia a viac sa pri namahe zadycha. dnes som si vsimla, ze pod pazuchou zapacha silnym potom ako dospely. zijeme v zahranici, bola u orl lekara povedal, ze aj ked su mandle velke nie je potrebne vyberat, aj ked sem-tam zakasle, alebo zachripne. pokial nie su horucky alebo silne anginy. na sk je robili krvny obraz a ten mala okrem mierne zvysenych trombocitov v poriadku. neviem, ci to spolu suvisi, mava traviace tazkosti v podobe palenia zahy, alebo casteho ckania. narodila sa v case, ked sa uz robil screaning na cysticku fibrozu, napriek tomu sa bojim, aby to nebolo nieco vazne. doteraz prospievala celkom dobre. bojim sa, aby to nebolo nieco vazne. moze sa cyst fibroza pri screaningu u novorodenca prehliadnut? teda mam namysli, ci sa moze stat, ze ukaze negativne a opak je pravdou. dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V medicíne je všetko môžné a môže sa stať, že sa cystická fibróza v skríningu neodhalí. Neviem prečo pomýšľate práve na toto ochorenie, máte ho v rodine? Je naozaj nezvyčajné, aby dieťa v tomto veku schudlo tak ako to popisujete. V každom prípade by som dieťa podrobne vyšetreila, nie len krvný obraz ale aj iné parametre. Závisí aj na tom, aké má iné príznaky: kašeľ, zvracanie, hnačka, zápcha a podoabne. Iste by som vyšetrila aj možnú celiakiu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: