Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Dovolenka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    dcerka (4,5 r.) pojde v lete po prvý raz k moru (Bulharsko) a preto by som sa rada opytala ake zakladne lieky by som mala vziat do lekarnicky aby sme mali aspon aku taku prvu pomoc v pripade potreby. Ma vyznam ju dat este zaockovat proti hepatitide typu A ked cestuje uz o mesiac?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to výborný nápad juzaočkovať proti žltačke typu A, táto cesta by mohla byť zdrojom ochorenia.
    Je potrebné vedieť, že dieťa nemá byť na slnku pri mori , v lete v čase od desiatej-jedenástej, do štvrtej až piatej odpoludnia.
    Lekárničku vybavte teplomerom, liekmi proti teplote, liekymi na hnačku, doplnenie minerálov / kulíšek, elektrolyt humena/, smecta. Ušné kvapky, očné kvapky a mastičku, výplach očí oku flash, lokálne niečo na nezvládnutie oalovania alebo uštipnutie hmyzom či medúzou / psilobalsam, lokoid.

Podobné otázky

  • dovolenka pri mori

    , Autor: vikazvv

    Dobry den p.Mudr,
    chcela som sa poradit ci je vhodne ist s trojrocnym dietatom na dovolenku k moru?...dcera ma atopicky ekzem...Ake more by bolo pre nu najvhodnejsie???...ako je to potom so stravou a cestovanim???...je lepsie cestovat lietadlom,alebo autom???...dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku je cestovanie k moru s dieťatkomvhodné, opakovane pozorujeme že atopický ekzém sa pri mori veľmi zlepší. Ako liečebný pobyt je jeden z najvhodnejších pobyt pri Jadranskom mori v Chorvátsku. Ak má však pobyt mať liečebné účinky, je vhodné byť pri mori dva, ideálne tri týždne. Chorvátsko je pomerne blízko, cesta autom tam nie je pre dieťa veľká záťaž. Závisí samozrejme od typu a temperamentu dieťatka, niektorým býva v tomto veku pri ceste autom nevoľno.

  • dovolenka v Turecku s detmi

    , Autor: homerka

    Dobry den,
    o dovolenkach s detmi som uz citala kadeco a som z toho v rozpakoch. Xy ludi napise, ze je to v pohode bez problemov a potom citam, ze sa to neodporuca do roka.
    My mame tri deti, planujeme ist na dovolenku v polovici juna kvoli tomu, aby tam este neboli extremne horucavy, do Turecka. Vtedy bude mat nasa najmladsia 10 mesiacov, chlapci 6 a 11 rokov. Na dovolenku chceme ist kvoli nim, nakolko dva roky kvoli mojim zdrav.problemom a tehotenstvu nikde neboli. Turecko mi bolo doporucene ako raj pre deti a tiez preto, lebo byvame blizko letiska Sliac a odtial leti len Turecko a Bulharsko.
    Chcela som cestu skratit na minimum, preto sme vybrali taky hotel, ktory je 10 minut od letiska. Cela cesta bude teda trvat cca 3,5 hodiny.
    Moja predstava je taka, ze mala tam nebude nic ich jest, pit bude balene dojcenske vody a moje mliecko. Nanajvys bude jest ich ovocie v supke ako napr.banan.
    Cez obed - teda od tej cca 11tej - 15tej, 16tej nebude vobec vonku, bude spat na izbe alebo sa hrat na krytom ihrisku. Takto sme to robili aj so synom, ked mal dva roky. Budeme dodrziavat pitny rezim, samozrejme vyberieme v lekarni vhodne kremy na opalovanie. so sebou samozrejme vezmeme aj lieky - na teplotu, usne, ocne kvapky a nejake dalsie, ktore nam doporucia.

    No zaujima ma vas odborny nazor na to - ak toto dodrzime, odporucili by ste to ci aj tak radsej nie?
    Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Možno by ste mohli ísť radšej v septembri, dieťa bude mať rok. V každom prípade dieťatku dávajte len stravu, ktorú donesiete z domu alebo tam kúpite, ale určenú pre kojencov, vo fľaštičkách, všade majú nestlé. Ovocie, aj ke´d má šupu, ako napr. mel=on, by som jedla len také, ktoré celé kúpite, umyjete a budete sami krájať, nie nakrájané v hoteli a podobne,. Pobyt by mal trvať najmenej 14 dní, ideálne tri týždne, krátky pobyt znamená ani nedokončenú aklimatizáciu dieťaťa a už zase mení prostredie.

  • cestovanie a dovolenka s babatkom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, dcerka bude mat 23. maja 6 mesiacov a chceli by sme s rodinou ist na vylet autom - cestovanie znasa v pohode, planujeme aj hygienicke prestavky, len sa chcem opytat, ci mozme ist napr. do Chorvatska, ked ma za sebou len dve povinne ockovania a co si mame pre nu pribalit do lekarnicky. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pozriete sa, po správnej príprave dieťa cestu do Chorvatska aj v tomto veku zvládne, je potrebné si zobrať určité lieky, cestu naplánovať a podobne. V každom rípade je to pre dieťa záťaž, samo nemá z takejto dovolenky žiaden úžitok a nejlepšie by mu bolo doma. Môže ju zvládnuť bez väčších zdravotných problémov ale môže aj ochorieť Môj názor je, že by ste cestovať nemali ušetríte za tohtoročnú dovolenku, o to dlhšiu si môžete dovoliť na budúci rok.

  • dovolenka autom

    , Autor: edusko

    Dobrý deň.
    Pani doktorka chcela by som vedieť Váš názor na dovolenku do Grécka autom so 16 mesačným synom. už niekoľkokrát sme boli na mieste, kde sa chystáme...ale to sme mali len staršiu 11 ročnú dcéru. Úprimne povedané, veľmi sa toho obávam, ale už dva roky sme neboli na dovolenke a dcéra je alergička, ktorej more pomáha. To miesto nám učarovalo a sme celkom dobrá partia rodiniek s deťmi (akurát všetky ostatné deti už mali aspoň 8 rokov), preto zvažujeme, či sa pripojiť alebo ešte počkať. Nakoľko som čítala vaše odporúčania dovolenka by trvala 20 dní. Cestovali by sme v noci s pravidelnými prestávkami. (Cesta nám vždy trvala okolo 16 hodín)
    Neviem, či by bolo vhodné pre syna variť alebo kúpiť komerčne predávané jedlá pre jeho vek. Vodu by som určite kupovala a ovocie umývala v nej. Syna stále dojčím. Izba je klimatizovaná, a neviem akú teplotu by bolo vhodné nastaviť. Obávam sa akýchkoľvek komplikácii....a Váš názor je pre mňa dôležitý.
    Mám strach z hnačky príp. iných detských chorôb. Ďakujem Vám a prajem veľa úspechov.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tá 16 hdinová cesta autom je pre organizmus dieťaťa veľká záťaž, ale ak potom budete na jednom mieste dlhšie, vedel by sa znova zotaviť. Stravu by som riešila kombinovane, mäsosozelninové príkrmy na obed / pretože dospelí a väčšie deti zväčša neobedujú pri mori až sa večeria, ale malé dieťa musí mať čo najviac neporúšený svoj režim /kašu, jogurty / sú tamvýborné/ kúpite aj tam. Podobne ako ovocie, zeleninu, vodu. Grécko je veľmi čistá krajina, chodím tam s dieťaťom od jeho roka / podobne s vnukom / a nikdy sme nemali zažívacie ťažkosti. Pre istotu si však zoberte lieky na rehydratáciu / kulíšek, elektrolyt humena/.
    Čo sa týka teploty, nie je vhodné, aby klimatizovaná miestnosť bola chladnejšia viac než o štyris tupne ako vonku, je potrebné vychladiť vtedy, keď tam nie ste a potom len udržať teplotu. Lepšie je cez noc klimatizáciu veľmi nezapínať aby naopak nebola zime.
    Cestovanie s dieťaťom ôže vždy priniesť komplikácie, ale pobyt pri mori zase dieťaťu veľmi prospeje, ak sa to robí všetko pokojne a s mierou. Zvážte, či by ste aspon výnimočne nemohli absolvovať vy a váš syn cestu lietadlom.

  • Dovolenka pri mori v novembri

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den
    chcela by som sa opytat ci je vhodne aby sme isli s dietom ktore bude mat v novembri 15 mesiacov na dovolenku (na Kanarske ostrovy). Moze mu ten teplotny rozdiel sposobit problemy? Tam by malo byt priblizne 25 - 30 stupnov.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa v tomto veku už lepšie znesie aj zmeny podnebia, teda aj teploty. Faktom je, že prvých sedem dní sa len aklimatizuje, takže odporúčam pobyt najmenej na 14 dní, ideálne 21.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: