Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • mmr

    , Autor: andula1

    Dobry den. Je mozne si vybrat medzi vakcinami priorix a trivivac? Su obe hradene statom? Syn ma zlu reakciu na zltko a ak bude mat nahodou alergiu ci je mozne ho ockovat radsej trivivacom ako priorixom. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že nie, pretože v súčastnosti je na očkovanie mmr v našom štáte určená vakcína priorix. Pokial však dieta nemalo anafylaktickú reakciu na vaječný bielok, nemáte sa čoho obávat.

Podobné otázky

  • Sťahovanie predkožky

    , Autor: kanti

    Dobrý deň p. doktorka,
    chcela by som vedieť Váš názor na sťahovanie predkožky, resp. stiahnutie predkožky. Dnes som bola s mojím synčekom, 15 mesiacov, na očkovaní MMR a pri tej príležitosti mu pediatrička násilne stiahla predkožku. Dovtedy som mu ju sťahovala po kúpaní ja. Vedela som, že to tých drobcov musí bolieť, avšak to čo zažívam so synom, som veru nečakala. Plače, až vrieska pri každom cikaní (bezpečne viem, kedy močí), chodí po špičkách, no úplná hystéria a ja plačem spolu s ním. Je tento postup správny?Doktorka mi kázala umyť v repíku a natrieť odhalený penis, čiže žaluď, očnou framykoinovou masťou. Ako sa na túto problematiku pozeráte vy, názory odborníkov sa rôznia. Jedni hovoria sťahovať, ale mám pocit, že čoraz viac prevláda názor, nechať to tak. Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Do pätnástich mesiacov predkožku neodporúčam sťahovať, samozrejme až na výnimky, kedy je to podrebné kvôli infekciám močových ciest alebo zápalom v okolí žaluďa a pod predkožkou.
    Uvedenú praktiku ako uvádzate vo vašej skúsenosti nikdy nepoužívam.
    S preťahovaním predkožky začínam tiež na 15 mesačnej prehliadke, skontrolujem, či sa predkožka uvoľňuje, ak áno ukážem rodičom ako ju majú každý deň pri kúpaní postupne uvolňovať a ak sa vôbec neuvoľňuje, používam mastičku s kortikoidom na masáže predkožky a postupné uvoľnenie, zväča s dobrým efektom. Ak sa predkožka neuvoľní, konzultujem detského urológa, ktorý nájde vhodné rieenie tak, aby do začiatku kolskej dochádzky bol tento problém vyriešený.

  • Uzlinky

    , Autor: zojatko

    Velmi pekne dakujem za vase vyjadrenie, ste ma upokojili trosku. No nakoniec sme aj tak boli u lekarky. Urobila jej vyter z nosa, hrdla, vysledky budu az o tyzden. No chcem sa este spytat, tie uzlinky kt. mala malicke, sa postupne pomalicky zvacsuju, su viditelne aj na pohlad. Uz sama neviem, co je normalna reakcia, je bez teploty,papa pekne, je uplne ok (az na tie uzlinky) ... ak sa budu zvacsovat nadalej, je normalne cakat na vysledky z vyterou , alebo je lepsie ist k lekarovi. Moj osobny nazor je , ze ono sa jej to zacalo zvacsovat tyzden po ockovani MMR vakcinou, moze to byt neziaduce reakcia? ... ak by to bolo tak, uzlinky sa postupne vratia do normalu, ale je potrebne ich liecit , resp. hladat pricinu, aby sa mohli liecit. Davam na ne octanovu mast, ale nemam pocit, ze by sa tym nejako zmensovali. Stale mam strach, aby to nebolo nic vazne. Tyzden cakat na vysledky... lekarka ma tento tyzden dovolenku ..... poradite mi prosim ako dalej ? dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja som na túto otázku už odpovedala ale odpoveď sa asi stratila. Svet počítačov mi navždy ostane záhadou.
    Takže na výsledky máte čas počkať, kým sa lekárka vráti.
    Sledujte dieťa, hlavne napríklad, či nemá bolesti dolných končatín, najmä v noci, či sa jej nerobia vo zvýšenej miere a akoby bez príčiny modriny, či nemá krvácanie z nosa a podobne, napríklad aj vysoké horúčky, v takom prípade ihne*´d konzultujte lekárku. Ak nebude maž žiadne príznaky ochorenia, myslím, že ak by aj vo výteroch vyšli nejaké baktérie, ta by som stav neriešila antibiotikami. Výnimkou je baktéria streprococcus pyogenes, v takom prípade je potrebné riadne preliečiť peniclínom.
    Zväčšenie uzlín môže byť vyvolané očkovaním MMR. Nedá sa to hodnotiť ako nežiadúca reakcia.je to skôr dôkaz toho, že organizmus na podanie antigénov reaguje tvorbou protilátok, ktoré sa tvoria v uzlinách a ich zväčšenie je toho dôkazom. Nedzochádza k tomu u všetkých detí, ale ve´d vieme, že každý organizmus je iný a navšetko reaguje individuálne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: