Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • papanie

    , Autor: martinag

    dobrý deň, mala by som takú otázočku, nakoľko sa jedná o moje prvé dieťa, takže nemám mať odkiaľ také skúsenosti, či sa dá spoľahnúť na to, že koľko jedla si dieťa za deň vypýta toľko mu to na jeho správne prospievanie stačí. Lebo dcéra má 2,5 r a 10 kg, je dosť drobunká a chudučká odnarodenia. Od narodenia je strašne slabá jedáčka. Keby som 6 hodín od toho čo naposledy jedla za ňou neprišla s jedlom, tak si ani nevypýta. Ju vždy bolo potreba doslova núkať, inak by si na jedlo nespomenula aj 8 hodín s plnou spokojnosťou. Pritom už pekne vypráva, vie pomenovať rôzne potraviny, takže logicky by si mala vypýtať aj jesť keď je hladná. No ona si nikdy ešte jesť nevypýtala (ani po 8 hodinách od posledného jedenia nie). Vždy som mala pociť, že v stravovaní bola pozadu oproti ostatn deťoch, prechod z mliečnej stravy na tuhú stravu bol zlý, kým to ostatné deti v roku, roku a pol zvládli, ona nie, dlho sme jej pučili stravu, napr so slížikou v polievke ju napýnalo až vracala, väčšie kúsky napr zeleniny v polievke neprehltla, vyplula. učenie sa jesť lyžičkou začala až po 2 roku,( skôr to odmietala), aj teraz nachce papať rukou lyžičkou, ak chcem, aby aspoň dačo zjedla, musím ju nakŕmiť. Tak teraz neviem, či ju mám prestať kŕmiť, s tým, že však ty budeš raz hádam hladná naješ sa aj sama. Moja mama mi radila metódu hlad na ňu neboj naje sa aj sama, keď bude vyhladovaná. Celkovo s jedením a pýtaním si jesť bola, aj je málo samostatná. Moja otázka znie, či sa dá na to spoľahnúť, že množstvo jedla, ktoré si dieťa samo za deň vypýta bude plne postašovať na jeho sprvánne prospievanie. Čiže nechať už tú reguláciu množstva vypýtaného si jedla a množstva zjedeného jedla jeho rukou na ňom. Niekedy si totiž pri tej jej nesamostatnosti ohladne stravovania myslým, že by v takom prípade aj schudla a horšie prospievala. ďakujem zo odbornú radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Celkom na nej , aby jedla len ke´d sama chce by som to nenechávala, skôr množstvo jedla si dieťa určí samo. Dieťaťu v tomto veku je potrebné pravidelne ponúkať 5xdenne stravu, nenútiť ho, ale pri stole za určitých podmienok má dostať jedlo. Vôbec nevidím nič výnimočné v tom, že dieťa v tomto veku ešte krmíte. Môžete mu dať druhú lyžičku, nech sa snaží tiež prispieť k zdarnému priebehu jedenia, ale určite ho krmte.
    Určite sa v tomto veku ndá spolahnúť na to, že dieťa si samo reguluje správny čas jedenia a že sa napapá samio!

Podobné otázky

  • Papanie

    , Autor: Evanja

    Dobrý deň, synček sa narodil 4.7. s váhou 3140g a dĺžkou 48cm. Rodila som sekciou, laktacia sa rozbehla až po týždni a to číslo len odsávaním, nakoľko malý mal zltacku a odmietal papať. Dnes má už 6290g a 61cm. Priberá pekne len čo má trápi je jeho kŕmenie. Od začiatku bol s tým veľký boj. Potom sa to ustalilo, zvykol vypiť od 120-150ml (buď môjho alebo um) 7x za deň. Teraz papá na etapy vypije 60ml musím počkať aj pól hodinku a dať mu zas. V stredu sme boli ockovat proti rotavirusu, môže to byt z toho? Ešte by som sa chcela (len informačne) opýtať, koľko by synček mal vypiť ml v priebehu 24h? Ďakujem, pekný deň prajem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po rotarixovom očkovaní odmietanie papania nepozorujeme.
    Niekedy pozorujeme, že dieťatko menej papá, alebo papá tak na etapy ako udávate. Býva to prechodné, treba stále sledovať počet mokrých plienok. AK ich je dostatok, tak nie je dôvod na obavy. Mal by za deň vypiť 750 až 900 ml mlieka.

  • Rada

    , Autor: mirka2305

    Dobrý deň syn má 14m a dnes mi dva x zvracal a má zvýšenú teplotu 38,5 v konečníku.Volala som aj z dr len som si všetko nezapamatala čo mu mam podávať myslím papanie.Mohli by ste mi poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite prevažne tekutiny, minerálku vhodnú pre deti, môže aj šierny slaý čaj, ak nemá hnačku tak aj osladený. Stravu nenafukujúcu, nemastnú, ľahkú. Do jedla vôbec nenútiť. Vynechala by som aj mlieko, mliečne výrobky, aj ovocie. Môťe tzv hladovú polievku. Nasträhate bežnú zeleninu polievkovú, aj zemiak, uvaríte v mierne slanej vode a podávate bez akéhokoľvek tuku je tá polievka. Môže suché tyčinky grisiny, varenú ryžu, varenú mrkvu.

  • Vseobecna otazka

    , Autor: Matadodok

    Dobry den mam dcerku ktora mala pred 2 tyzdnami 9 mesiacov ma 8800 gramov ..a cca 73 cm namerala pediatricka len mne sa to nezda ked som doma merala tak mala cca 70 a pol nie je to malo ?porodne mala 2810 a 49 cm...lebo mi pride velmi malinka oproti rovesnikom ..a este nehovori mama ani tata len si blaboce to svoje nie je neskoro ze to este nevie ?..vie sama sedkat stvornozkovat a stan pokusa sa uz robit krociky okolo gaucu ..vie urobit tap tap zakyvat ako robi rybka konik ...sem tam vie zatlacat do otvorov ked jej podrzim na otvore ukazat aka je silna ci to nie je malo alebo by mala vediet este nieco viac ?....a papanie niekedy jej mixnem a niekedy vie spapat aj vacsie kusky niekedy ma problem nie je problem ze jej to este mixujem? aby ndmala problem ked bude vacsia ...lebo ked vidim ako sa trapi tak jej to radsej zmixujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Trocha humoru: videli ste dospelého človeka zdravého jesť mixovanú stravu? iste nie. jasne, že sa naučí normálne papať. Treba podávať jedlo v takej forme, ako si dieťa vyžaduje, aby sa dobre napapalo. Niekedy už v tomto veku papajú len popučené, iné aj po roku mixované.
    Niektoré deti aj v roku len slabikujú a ešte nemajú žiadne slovo s významom. Vývin reči je veľmi individuálny.
    Dieťatko je pravdepodobne drobnejšie, aj sa drobnejšie narodilo. Preto sledujeme dĺžku pravidelne, aby sme vo chvíli, keď sa ukáže, že dieťatko málo rastie rozhodlo o správnom postupe.

  • Kedy

    , Autor:

    Kedy je ten spravny cas odlozit cumel, flasu s cumlom na mlieko a flasu so slamkou na ostatne, zohnat nocnik a ucit pit z pohara a krmit sa prosim vas?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to prísne individuálne.
    Je samozrejmé, že cumeľ, fľašu s cumľom fľašu so slamkou je naozaj vhodné zrušiť najneskôr v batoľacom veku!!!!! Niekedy deti už cez deň cumeľ nemajú ale nevedia bez neho zaspinkať, aj toto by som dieťatku okolo druhého roka veku vysvetlila a cumeľ odstránila. Dieťa je v tomto veku schopné vysvetlenie pochopiť.
    Piť z pohárika sa môže učiť od deviateho mesiaca veku. Keď začíname bez mliečne príkrmy, tak už kŕmime lyžičkou, teda od piateho mesiaca. Niekedy je dobré už vtedy dať dieťatku do ručičiky druhú lyžičku, aby videlo čo to je a na čo to slúži. Samozrejme samostatné papanie je tiež individuálne, niekedy začína ručičkami, nie lyžičkou a príborom. Dieťa treba viesť ale nechať mu aj dostatočný priestor na jeho vlastné rozhodnutie a kreativitu.
    S návykom na nočník je to ťažšie, dieťa musí v určitom zmysle dozrieť, aby ovládalo vonkajší zvierač a tým vedelo stolicu a močenie regulovať a hlásiť. Je to dlhodobý proces často, nič netreba urýchľovať a postupovať veľmi opatrne, niekedy aj dlhšie obdobie.

  • Stále nervózne 3 a pol mesačné bábo

    , Autor:

    Dobrý večer p.doktorka. Vopred ďakujem,že budete venovať môjmu príspevku pozornosť, prípadne aj odpoviete. U našej Dr.by som moc nepochodila,tvrdí,že nič iné,ako starosti a vrásky na čele sme po narodení dieťatka nemali očakávať, no mňa trápi nasledovné...Synček má teda 3 a pol mesiaca, nie je to žiadne drobátko, narodil sa s váhou 3600g,z pôrodnice sme odchádzali s váhou 3360g.Sme od začiatku na UM, nevytvorilo sa mi mlieko(problém s prolaktínom).Prvý mesiac bol pohodové bábo,ale to je asi každé, keď je také maličké.Neskôr sme si prešli dojčenskou kolikou,a myslím,že to už máme za sebou, no ako by si počas toho vytvoril permanentnú potrebu sa "jedovať" na všetko,čo mu nie je komfortné. Je veľmi nervózny, rodičia a svokrovci sa smejú,že to má už v génoch,nakoľko sme s manželom boli takí ístí do pol roka. Mmntálne ho strašne znervózni, keď si nemôže ožužlať hračku,nedarí sa mu ju dostatočne dať do úst, začal sa aktívne pokúšať o pretáčanie z chrbátika na bruško,a že sa mu to aj darí,ale keď nie, tak keď by mohol,tak by sa,s prepáčením,aj o zem hodil od jedu. Začal sa,pri ležaní na chrbátiku, zdvíhať na plecia a nohy,a zdvíha zadoček a bruško,a pri tom sa nervačí tiež,alebo len tak vysotí bruško do jedného či druhého boku,a tiež sa pri tom pučí. Môže mať opäť bolesti bruška? My sme dávali (ešte aj dávame),Espumisan a probiotiká. Kedysi sme brali aj Maltofer, lebo mal slabší krvný obraz,no ako začali koliky,tak Dr.kázala vysadiť,a odvtedy už nekázala dať späť,aj keď som sa na to pýtala. Vraj už netreba. Zmenou je,že sme veľkosť cumla č.1 na fľaske vymenili za veľ.č.2. A posledné dva dni sa mi po kŕmení,v priemere 2krát do dňa,hneď rozčertí,čo nikdy nerobil,a vyzerá to,že ako by mal málo. Môže ten silnejší tok spôsobovať, že je ešte nenasýtený? Pije teraz 160 ml,5xdenne. Je to veľké bábo, na poslednej poradni, 2.5.mal už 7140g, 63 cm, preto som opatrná pri zvyšovaní dávky na papanie. Dokonca som sa dnes šokovala,keď som sa s ním vážila na našej váhe,a ono to orientačne vyzerá,že má už 8 kg.Pane na nebi,môže vôbec za taký krátky čas toľko pribrať?Stolicu máva v podstate pravidelnú,aspoň 1xdenne,ale statočný náklad :-) No včera večer,ako pustil taký amok,z ničoho nič, tak priťahoval nôžky k sebe,ako keď mával boľavé bruško, ani cvičením ani masážou sa nedokázal vyprázdniť, tak som použila rúrku,keď tak stále plakal. Potom sa upokojil. NO dnes znovu,po predposlednom jedení, vypil celú dávku,tak silný plač a trvalo to celý večer,až pri vyzlečení a kúpaní sa upokojil. Inak spí celú noc, posledný týždeň si vytvoril taký nočný režim, že zaspinká po kúpaní a jedení o cca 20tej ,a vstáva až o 7mej,niekedy aj neskôr. Doobeda si opäť vyžaduje aspoň hoďku búvať, no je to už také problémové, pred tým plače a musím ho chvíľu fakt aktívne uspávať,najmä na fitlopte to zaberá. To isté aj v kočíku, ak tam vôbec má zaspať, tak ho musíme aspoň 10 min. natriasať, než zavrie očká a zaspí. Docela už v tom kočíku nechce byť, keď aj nebúva, nebaví ho ani sa pozerať z neho, plače v ňom.Zaberie potom jedine nosič. Je stále taký nervný, chcel by byť len na rukách (to sme si ho naučili,keď mal tie koliky a my sme ho tíšili najviac na rukách), no už aj tam štrajkuje. Najviac ma teraz trápia tie večerné silné plače. Vodu aj prijme, no potom vyplúva. A veľmi sa potí, nie len pri silnom plači,ale aj pri tom jeho permanentnom mrvení a jedovaní. Je veľmi aktívny a zvedavý, ja viem, to je prirodzené, len občas pôsobí ako taký maličký schizofrenik, keď sa vie aj krásne smiať a brblať, a v zápätí sa rozplače a potom sa zas smejká. Niekedy sa obávam, či je po neurologickej stránke všetko ok, ale to sú len hlúpe myšlienky, keď už fakt nechápeme, čo s ním je. Pani doktorka, je vôbec nejaká veková hranica, kedy detičky prestanú byť také nervózne? Ďakujem naozaj za čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vo veku 3,5 mesiaca mu netreba dávať židnu vodu!!!!!
    Keďže má už viac ako 7 kg, môže za deň vypiť aj 840 až 900 mlmlieka, takže pokojne mu toľko dajte, hladné dieťa je nepokojné dieťa. V tomto veku nemôžete dodržiavať žiadnu redukčnú diétu, dieťa proste musí dostať papanie!
    Dieťa nie je nervák, v žiadnom prípade, je to proste živé, čulé dieťa, netreba ho prestimulovať / teda stálemu niečo ukazovať, cvičiť s ním a podobne/ na druhej strane sa u treba venovať, prihovárať ale niekedy ho nechať aj nech si pokojne leží, sleduje hračku / farebnú, červeenú v blízosti, ale nemusí a a ni by nemala byť vždy hlučná, so zvukom hudbou a podobne/. V.bec by nemal videiť televíziu, a už vôbec nie tú detskú, na ktorú sa niektoré deti stále pozerajú!!!!!
    Skákanie a uspávanie na fit lopte nepovažujem za správne, cíti to natriasanie, potom zaspí hlbokým spánkom a keď sa dostane do fáze plytkého spánku / deti tieto dve fázy striedajú častejšie/ a necíti natriasanie, tak sa zobudí. Nosiť dieťatko, tulkať ho, maznať sa s ním je veľmi správne. Sú deti, ktoré chcú dokonca aj v noci mať matku nablízku.
    Rektálnu rúrku na pomoc pri vyprázdňovní neužívajte, pretože tým oddialite čas, kedy sa dieťatko bude vedieť samo pekne vyprázdniť, je to pre neho práca, pretože sa musí naučiť uvolniť vonkajší zvierač konečníka.
    To, že je dieťatko nervózne tak hodnotíte vy, ono je to pavdepodobne náročné dieťatko , takto reaguje na rôzne podnety / nehovoriac o tom, že sami rodičia potvrdili, že aj vy s manželom ste boli náročné deti/. zachovajte pokoj, kľud trpezlivosť, dieťatko veľa noste na rukách, prihovárajte sa mu ale nesnažte sa naozaj ho stáe nejako zabávať, len aby neplakalo.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: