Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Informácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň

    Ja sa chcem uvás informovať o BioGaia probiotika. Kupila som ich asi okolo 13.30h a zabudla som ich vo vrecku v bunde. A spomenula som si na nich až okolo 21.30h. Prosím Vás o radu môžem ich davať malej alebo jej už môžu nejak poškodiť že neboli v chladničke. Potom som ich hned dala do chladničky.
    Dakujem Vám vopred za rýchlu odpoved.
    Janka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    myslím, že sa nemohlo ni stať, nie sú žiadne horúčavy. Podľa môjho názoru ich môžete používať.

Podobné otázky

  • Štítna žľaza

    , Autor: Steluska

    Dobrý večer možno to tu nepatrí ale možno mi poradíte alebo aspoň váš názor poprosím mám 20 rokov mám jedno dieťa ..od 5 rokov mi diagnizovali štítnu žľazu ...na kontrole som bola asi pred 7

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či máte nejaké ťažkosti. Podľa toho sa poraďte s vašim obvodným lekárom, či je potrebné sledovanie u endokrinológa. Lekár by mal mať vašu dokumentáciu, kde je isto aj informácia o vašom ochorení na štítnu žľazu.

  • 3D rozprávky

    , Autor: agataa

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa Vás spýtať na Váš názor. mám 3,5 ročnú dcérku a boli sme s ňou v kine na 3D rozprávku. Dcérke sa to páčilo, vydržala celú rozprávku 74minút a na časté kontrolné otázky či ju neboli očká alebo hlávka reagovala negatívne. O vhodnosti veku na 3D rozprávky sme sa informovali aj v kine a bolo nám povedané, že je to bez obmedzenia, žiaľ až neskôr sa ku mne dostala informácia, že vhodným vekom je až 6 rokov, pretože do vtedy sa zrak vyvíja. chcem sa spýtať či aj jedná návšteva 3D kina môže byť nebezpečná.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedna nvšteva nemohla byť nebezpečná, ale určite by som takúto návštevu neopakovala. Sama som bola s vnukom ani nie v 3D kine a najviac ho od predstavenia / 10 minút sme vydržali/ odradil strašný hluk a neprirodzený zvuk v kinoslále. Problematika médiá a deti je rozsiahla a je podľa mňa dôležité sa jej venovať aj v odborných kruhoch. Do dvoch rokov určite neodporúčam sledovanie televízie a hlavne žiadne sledovanie hier a rozrávok na i ped a podobne.

  • Vlastný biorytmus?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, je mozné, ze si dieta okolo 3 mesiaca zacína budovat svoj vlastný rezim jedenia, spania a bdenia? Doteraz moj syn fungoval v 3-hod. intervaloch dojcenia (viac-menej sa tento rezim, vrátane hodín, kedy jedol, nastavil uz v porodnici, kedze po sekcii bol najprv dokrmovaný); v posledných dnoch sa mi vsak zdá, akokeby si chcel posuút posledný cas jedenia o hodinu skor (na 20.00 hod) a v noci si uz placom nepýta jest, len sa po cca 3,5 hodine zacne mrvit, obvykle mu dám cumlík a spí este dalsiu hodinu, hodinu a pol (niekedy viac inokedy menej pokojne). I ked, neviem, ci to mrvenie nie je jeho nový sposob, ako si pýtat jest - ked si ho vsak dám na prsník, len si párkrát cucne, príp. neviem, ci ho aj netrápi brusku - tazko sa mi v tom orientuje, kedze skutocne vobec neplace, ale spí. Trápi ma tiez, ze po takomto krútení sa, ak je to intenzívnejsie, je celý prepotený. Ako postupovat? A ako, kolko, by mal v tomto veku spávat pocas dna? Viem, ze je to velmi individuálne, ale aspon nejaký rámcová informácia by pomohla.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po treťom emsiaci vlastne prchádza na režim, že nespí každé celé medzikojenie ale len každé druhé. Samozrejme môže si pospinkať pár minút aj v tom medzikojení, kedy je viac bdelý, ale postupne sa to stratí, jedno medzikojenie bude hore, jedno bude spnikať. Niekedy však na prechádzke v kočiariku zaspí kedykoľvek.
    V noci samozrejme môže pociťovať rôzne signály zo zažívacieho traktu / plyny, vzduch, takže by si odgrgol a podobne, niekedy sa zamrví aj pri močení alebo kakaní/. Sú to normálne prejavy dieťaťa v tomto veku. Ak vám vyhovuje, že ho cumlíkom upokojíte na určitý čas, pokračujte v tom. Ak dobre priberá, nie je potrebné ho kojiť aj v noci každé tri či štyri hodiny. Ak ho namiesto cumlíka priložíte, cucne si, lebo mu ide o to, cumľať, sať a nie je hladný. Takže ako vidíte žiadne pevné pravidlá ie sú. Riaďte sa tým, ako to vy cítite, že je to dobré pre vaše dieťa.

  • Vigantol a predávkovanie

    , Autor: sunset

    Dobrý deň pani doktorka, mám 6 mesačnú dcérku, ktorej naša doktorka nakázala užívať kvapky Vigantol 3 kv. denne a cez víkend 4 kv. denne. Vzhľadom na to, že je kŕmená UM a vystavovaná slniečku cca na 20 min. mi to príde, že je to veľa. Nehrozí jej predávkovanie? Predtým ako maličká užívala 2 kv. aj si pekne džavotala, výskala. Teraz zostala tichúčko, nereaguje na spev, na rozprávanie, len sa na nás pozerá. Mám obavy, či nedošlo k predávkovaniu. Taktiež sa mi dvíhala pekne do sedu, keď som ju chytila za ručičky a teraz prestala. Prosím poradíte mi? Naša pani doktorka mi tvrdí, že má mäkkú hlavičku, že preto jej zvýšila vit.D, ale vôbec nemá preležaniny, čo by jej tá mäkká hlavička spôsobila. Mám obavy, nechcem ubližovať a zničiť zdravie dieťatku, ktoré sa mi narodilo zdravé. Nemali by sme radšej navštíviť neurológa? Lebo sa mi zdá práca našej doktorky odflaknutá. Vďaka za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak má poddajné záhlavie je zvýšenie dávky vitaminu D primerané. K ostatným informáciám sa neviem vyjadriť, musela by som dieťatko vidieť. Ak nastáva regresia / spiatočníctvo / vo vývoji je neurologické vyšetrenie na mieste.

  • celiakia verzus neceliakia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, už som sa Vás viac krát pýtala na diagnostiku celiakie, alebo neceliakie, a snažím sa zistiť možnosti, zadala som do Genetonu v BA takúto otázku:
    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či dokážete, niektorým z Vašich
    DNA testov zistiť aj chorobu Celiakiu. (nakoľko diagnostika celiakie
    alebo neceliakie je veľmi komplikovaná, niekedy nestačí odber krvi na
    protilátky, tkanivovej tranzglutaminázy, ale musí sa to potvrdiť aj
    veľmi invazívnym nepríjemným vyšetrením biopsie z tenkého čreva, u
    dospelého sa to robí za plného vedomia a u detí sa to robí v celkovej
    anestéze - takže u detí je tu ešte ďalší záťažový faktor na organizmus
    pri diagnostike celiakie aj spomýnaná anestéza). Odhalí celiakiu
    nejaká DNA analýza, alebo vedia zistiť ambulancie klinickej genetiky
    (na Slovesku ich máme niekoľko), celiakiu nejakým takýmto neinvazívnym
    testom?
    Dostala som veľmi zaujímavú odpoveď:
    Dobry den, my sa diagnostike celiakie nevenujeme, ale celiakia sa vyskytuje u ludi, ktorí majú vo svojom genóme konkrétne alely HLA-DQ systému:
    Imunogenetické znaky –
    HLA-DQ2 (90%),
    HLA-DQ8 (8-10%)
    Non HLA-DQ8/DQ2 celiakia veľmi zriedkavá
    genetický test na stanovenie alel HLA-DQ robia zrejme este stale na Slovenskej zdravotnickej univerzite (SZU),
    ale priznam sa, ze uz dlhsiu dobu tuto temu nesledujem a preto Vas neviem odkazat na konkretneho cloveka.
    Idealne by bolo ak by ste sa informovala u informatora na SZU, snad Vam bude vediet poradit presnejsie ako ja.
    Môžete mi prosím Vás povedať na toto svoj názor? Stálo by to za to takto to skúsiť, je možnosť takéhoto zistenia? Myslíte, že by bolo lekármi všetkými takýto výsledok, ak sa dá takto k diagnostike dostať, či výsledok bude akceptovaný všetkými lekármi? (lebo neviem prečo niektorý gastroenterologovia posielajú potom na biopsiu z tenkého čreva aj 3 x pacienta, neveria prvej vzorke výsledku.)
    Mimochodom Geneton ako miesto odberu pre pacientov, klientov má uvedenú budovu Lekárskej fakulty v Bratislave na Sasinkovej ulici, a viem že robia aj určenie pohlavia plodu z krvi matky od 10 t.t, určujú z krvi pacienta z analýzy DNA diagnózy cistická fibróza, určujú DNA testy otcovstva a mnohé iné........
    Myslíte, že sa pre diagnostiku celiakie neinvazívnym spôsobom uberám správnym smerom, je to takto naozaj reálne ako mi z Genetonu odpísali? Je veľká smola, že ak možnosti sú že sa nevyužívajú naplno. Cenník Genetonu som si tiež pozerala jedna DNA analýza, vyšetrenie na jednu konkrétnu hľadanú chorobu, tam sa pohybovla cca priemerne 80 až 100 E. To nech mi nik nehovorí, že poisťovňa by neuhradila pacientom krotý sa podrobujú u seba zisťovaniu a diagnostike celiakie, neceliakie tých 100 E? To je suma ktorá ich položí na kolená? To je tá likvidačná, nehorázna suma? Alebo sa mýlim a všetko je to len o sprostých zvykoch, že ak sa doteraz robila diagnostika len metódou pytvania tenkého čreva lebo iné možnosti vtedy neboli, tak ak teraz sú aj iné možnosti, len nie sú zapracované, ešte do bežnej praxe lekárov, a reálne zapojiť pri diagnostike takejto diagnózy aj trocha genetikov, ktorý môžu priniesť pre gastroenterologov, nové poznatky, a vedomosti a informácie a postupy? Mne to príde tak, že ak to takto možné je, tak to len nebolo zaužívané, robilo sa to po tarom spôsobe, a možnože nejaká iniciatívna mamička by to chcela ak je to možné tým iným spôsobom, si tých 100 E zaplatiť si sama , tak tým iným spôsobom. A čo mi môžete povedať o tej odpovedi ktorú mi poslal Geneton? Je to prava takto takto reálne možné? Poznáte prosím Vás nejakú kontaktnú osobu z tej Slevenskej zdavotníckej univerzity? A ponanú všetci gastroenterologovia, ktorý sa zaoberajú diagnostikou celiakie toto:
    celiakia sa vyskytuje u ludi, ktorí majú vo svojom genóme konkrétne alely HLA-DQ systému:
    Imunogenetické znaky –
    HLA-DQ2 (90%),
    HLA-DQ8 (8-10%)
    Non HLA-DQ8/DQ2 celiakia veľmi zriedkavá
    Naozaj som mala s gastroenterologičkou kam chdíme so synom veľmi dlhý rozhovor o celiakii, strašne veľa informácii odborných som sa jej pýtala, a toto mi vôbec nespomýnala, toto je informácia, ktorú by mali poznať všetci gastroenterologovia, zaoberajúci sa diagnostikou celiakie, pretože sa to piramo celiakie týka, je to ich odbor. Teraz sa to dozvedám prvýkrát po pol roku riešenia problému celiakie- neceliakie, a dlhých rozhovoroch s gastroenterologičkou. Viem, že som asi položila zas strašne veľa otázok, môžete mi na ne prosím odpvoedať? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    každé ochorenie má svoje príznaky, diagnostické metódy, ktoré vedú k stanoveniu správnej diagnózy a lliečbu. Celiakia je ochorenie s genetickou predispozíciou, ktoré môže byť lokalizovaná na uvedených miestach ako vám ich podali s uvedenj inštitúcie. Diagnostika ochorenia v žiadnom prípade nie je genetická, bola by zavádzajúca, mohla by síce túto genetickú predispozíciu odhaliť, ale dieťa z rôznych dôvodov klinické prejavy ochorenia nemá. Geneticky je celiakia dokonca združená niekedy aj s inými ochoreniamai / napríklad rakovinou prsníka/ a u týchto ľudí sa potom stanovujú aj paramtre gentické ale vždy sa po celiakii pátra vyšetrením krvi a ak sú príznaky tak aj biopsiuou čreva. Diagnóza celiakie sa totiž urobí len a práve tou biopsiou. Už naozaj nie je čo k vašej otázke povedať. Keby genetické vyšetrenie bolo také jednozančné ako sy myslíte, určite by sa robilo. Ale nie je!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: