Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Koloidné striebro

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktorka, v poslednom čase som sa dopočula o koloidnom striebre ako o prírodnom antibiotiku. Máte s ním prosím nejaké skúsenosti? Je bezpečné jeho použitie? Ďakujem.

Podobné otázky

  • Koloidné striebro

    , Autor: 1982zuzka

    Dobrý deň, síce som na tému koloidného striebra našla vašu odpoved z 02/2011, kde píšete, že nemáte o nom žiadne info, predsa len by som sa chcela spýtať, či ste si niečo naštudovali na túto tému (verím, že ste veľmi vyťažená a ťažko sa hlada volný čas ...). Mám 4,5mesačného syna, osobne KS používam či už na nádchu, porezanie, dokonca som si robila s ním obklady na poporodné rany. Každý den ho pijem a som s ním veľmi spokojná. Preto sa chcem spýtať aký je váš nazor na to, ak by som KS začala používať aj pri synovi, napr. ak by mal soplíky a pod. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Samozrejme, že som si o koloidnom striebre našla informácie. Striebro ako také / niektoré jeho zlúčeniny/ sú používané od dávna ako dezinficiens, je to však slabé dezinficiens / dezinfekcia kože nie na vnútorné použitie/ a dnes poznáme na dezinfikovanie oveľa účinnejšie prostriedky, koloidné striebro sa na tieto účely vôbec nehodí, jeho antimikrobiálne aj antivírusové pôsobenie je veľmi slabé a môže sa aj na neho vyvinúť resistencia mikróbov, takže aj keby spočiatku fungovalo, tento účinok časom zanikne. Pokiaľ ide o vnútorné účinky koloidného striebra, tie neboli žiadnou štúdiou nikdy dokázané. Striebro nie je stopový prvok potrebný pre akékoľvek deje v organizme, takže nemôžeme mať jeho nedostatok.. Striebro pôsobí v organizme toxicky, v tele sa hromadí a môže vyvolať neodtrániteľné šedomodré zafarbenie kože, ale aj iné poruchy hlavne nervového systému, pečene a obličiek. Koloidné striebro sa pokial viem u nás dá dostať ako potravinový doplnok, ktorý nevyžaduje potvrdenie liečebného efektu. Nebola však potvrdená ani bezpečnosť preparátov koloidného striebra ako doplnkov výživy. V niektorých krajinách je preto jeho predaj zakázaný. Niekde bol zase pre svoje toxické pôsobenie zaradený medzi liečivá a jeho dovoz zakázaný. Jeho široké užívanie a jeho zázračné vlastnosti sú len dôsledkom reklamy a túžby ľudí po "neškodných" liečebných prostriedkoch, ktorú niektoré firmy veľmi obratne zneužívajú. Zabudla som vlastne odpovedať na vami položenú otázku, odpoveď je: v žiadnom prípade by som u dieťaťa koloidné striebor ako liečebný ani preventívny účinok nepoužívala. Sú len dve možnosti, ak by sa neprejavili nežiadúce účinky užívania zmenou farby kože / ktorá je mimochodom trvalá/, tak je prostriedok ktorý sa vydáva za koloidné striebro čisté placebo a striebro sa tam vôbec nevyskytuje, ak sa nežiadúce účinky prejavia, tak neviem, kto to bude riešiť a ako.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: