Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • caro

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,

    chcela by som sa spytat ci mozem podavat svojmu synovi CARO Nestlé kavovinový napoj do mlieka NEOCATE ADVANCE, mame alergiu na mlieko.Ak ano, ako casto ho mozno podavat.

    vdaka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako je dieťa staré. Ak má takú alergiu, že potrebuje neocate advance, tak môže mať aj inú potravinovú alergiu a neviem presne čo caro obsahuje, tak by som neexperimentovala.

Podobné otázky

  • nespokojne a nekludne babo

    , Autor: misha

    Dobry den p.doktorka mam problem s 5.mesacnou dcerou od narodenia,kojeena bola 2,5mesiaca aj vtedy to uz bola nekludna a nespokojna po krmeni,medzi krmeniami a aj teraz ako sme na nutrilone ha,jej spravanie je taketo,napapa sa odgrgne si,polozim ju hrat sa a po chvuli mrnci aby som ju zdvihla a odgrgla si a tak to ide aj dve hodiny di dalsieho krmenia,problem je aj v uspavani aj by.buvala ale stale sa budi na tie.grgy,uspavanie mi trva aj hodinu a zaspu na desat minut ,na rukach lebo stale grga.uz fakt navledzem takto cely den a noc.nemozem s nou chodit na prechadzky v kociku co stale place a stale ju musim z neho vyberat.doma iba trosku vie pohrat sa a posediet v klude inak place az tak pisti.ani do sspolocnosti ani do obchodu nemozem s nou ist. Pije 130_150ml 6x za 24hodin.moja dr. Ani lekari v nemocnici mi nevedia povedat preco je taka.pri narodeni mala nwjaku inf.ale nezistili aku a podavali jej atb.odvtedy ma problemy s crevami,slabe vetry,meteorizmus,nadmerne grganie,od narodenia davame espumisan kde nevidim vysledok,vyskusali sme vsetky kvapky,biogaju davame tiez,tak velmi by som chcela mat spokojne a kludne babi akokolvek sa snazim a nic...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Naozaj takto na diaľku neviem určiť, prečo je bábätko takéto a bohužiaľ asi ani pomôcť. V tomto veku by už mala začať dostávať bezmliečne príkrmy, zmena stravy na pevnejšiu by jej možno mohla pomôcť. Faktom je, že dieťatko je také pokojné alebo nepokojné, aká je maminka. Samozrejme, že nepokoj dieťatka vyvoláva nepokoj maminy a potom je to začarovaný kruh. Ak sú detičky takto enormne nepokojné bez zjavnej príčiny treba hľadať príčinu v celkovej situácii v rodine: ako bývate, či máte partnera, manžela, ktorý vás zabezpečuje. Či nežijete v hlučnom alebo zafajčenom prostredí. Všetko na dieťatko vplýva.

  • dovolenka autom

    , Autor: edusko

    Dobrý deň.
    Pani doktorka chcela by som vedieť Váš názor na dovolenku do Grécka autom so 16 mesačným synom. už niekoľkokrát sme boli na mieste, kde sa chystáme...ale to sme mali len staršiu 11 ročnú dcéru. Úprimne povedané, veľmi sa toho obávam, ale už dva roky sme neboli na dovolenke a dcéra je alergička, ktorej more pomáha. To miesto nám učarovalo a sme celkom dobrá partia rodiniek s deťmi (akurát všetky ostatné deti už mali aspoň 8 rokov), preto zvažujeme, či sa pripojiť alebo ešte počkať. Nakoľko som čítala vaše odporúčania dovolenka by trvala 20 dní. Cestovali by sme v noci s pravidelnými prestávkami. (Cesta nám vždy trvala okolo 16 hodín)
    Neviem, či by bolo vhodné pre syna variť alebo kúpiť komerčne predávané jedlá pre jeho vek. Vodu by som určite kupovala a ovocie umývala v nej. Syna stále dojčím. Izba je klimatizovaná, a neviem akú teplotu by bolo vhodné nastaviť. Obávam sa akýchkoľvek komplikácii....a Váš názor je pre mňa dôležitý.
    Mám strach z hnačky príp. iných detských chorôb. Ďakujem Vám a prajem veľa úspechov.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tá 16 hdinová cesta autom je pre organizmus dieťaťa veľká záťaž, ale ak potom budete na jednom mieste dlhšie, vedel by sa znova zotaviť. Stravu by som riešila kombinovane, mäsosozelninové príkrmy na obed / pretože dospelí a väčšie deti zväčša neobedujú pri mori až sa večeria, ale malé dieťa musí mať čo najviac neporúšený svoj režim /kašu, jogurty / sú tamvýborné/ kúpite aj tam. Podobne ako ovocie, zeleninu, vodu. Grécko je veľmi čistá krajina, chodím tam s dieťaťom od jeho roka / podobne s vnukom / a nikdy sme nemali zažívacie ťažkosti. Pre istotu si však zoberte lieky na rehydratáciu / kulíšek, elektrolyt humena/.
    Čo sa týka teploty, nie je vhodné, aby klimatizovaná miestnosť bola chladnejšia viac než o štyris tupne ako vonku, je potrebné vychladiť vtedy, keď tam nie ste a potom len udržať teplotu. Lepšie je cez noc klimatizáciu veľmi nezapínať aby naopak nebola zime.
    Cestovanie s dieťaťom ôže vždy priniesť komplikácie, ale pobyt pri mori zase dieťaťu veľmi prospeje, ak sa to robí všetko pokojne a s mierou. Zvážte, či by ste aspon výnimočne nemohli absolvovať vy a váš syn cestu lietadlom.

  • nespavé dieťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som mamičkou 9-týždňovej slečny. Narodila sa s porodnou váhou 3950g/56 cm.Doteraz sme nemali žiaden problem, až na bolesti bruska, ktore pomali ustupili. Je plne dojčená, občas počas horúčav jej podam čajík. Papa dobre a podla poslednej poradne u pediatra aj dobre prospieva. Začína dvíhať hlavičku a vobec je to silne zdrave bábo. Posledne 3-4 dni vsak mame problem so spanim. Ked ju uspim, položím do postielky o 10 - 30 minut je hore. O 2-3 hodiny to skusam znova... Nadojčím ju, prebalim, uspim, položím do postielky a zas je po case hore. A tak sa to opakuje niekolkokrat do dna, potom zacne byt dieta nervozne a placlive a ja som zas nervozna z nej. Pocas dojcenia sledujem, ze je nepokojna... stale sa obsiva, rozhadzuje rucicikami, kopka nozickami, natahuje bradavku. Kludne papa len zo zaciatku. Posledne 2 dni, som jej po vecernom kupani, namiesto dojcenia, podala UM, tak spinkala 3 hodiny... v noci som dojcila a zas to iste... s tym rozdielom ze namiesto 10 minut, spi necelu hodinu. Zeby ju moje mliecko dostatocne nenasytilo? Už si s manzelom nevieme rady... mna, ta jej nespavost hrozne vycerpava, doma nemozem nic urobit. Nepride mi normalne aby 2-mesacne dieta nespalo. Poradnu u pediatra mame na buduci tyzden. Viete mi prosim Vas poradit? Nenavstivit pediatra skor, alebo len mame doma nespave dieta, ktore nepotrebuje vela spinkat a jednoducho z toho vyrastie? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prvá vec je, zhodnotiť, čí nepijete čiernu kávu, ak áno ihne&´d s &ńou prestať.
    Bábo je nepokojné, vy ste nepokojná tiež a je to začarovaný kruh, ktorý sa ešte vašim nekľudom zhoršuje.
    Odporúčam nepodávať umeleé mlieko, kojiť, kedy si bábo zapýta, medzitým, ak spinká, oddycovať a spať tiež. &môže sa jednať o laktačnú krízu, ktorá sa po pár d&ńoch upraví. &ak budet podávať umeleé mlieko a riešiť problém racionálne až intelektálne nevyriešite ho. &je to problém citový a intuitívny, kojte, spite, tulkajte sa a po pár d&ńoch sa problém vyrieši.

  • nadmorska vyska

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, prosim Vas, do akej nadmorskej vysky moze ist babatko? planujeme ist na Oravu, kde sa da spravit prechadzka s kocarom az do 1300m. prevysenie by malo byt okolo 300m. je mozne ist tak vysoko, ked babatko ma 4 mesiace?

    dakujem za odpoved

  • Dobré ráno

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem sa opýtať či môžem počas tehotenstva piť nápoj CARO.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: