Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zima

    , Autor: dragonfly23

    Dobry den pani doktorka,
    chcela by som sa Vas opytat ci mozem chodit von s 2rocnym dietatom ked je tak okolo nuly aj na bicykli (vpredu na nosici). Ked je pekne slnecno a nefuka vietor, nie je sneh ani lad, tak na hodinku - dve.
    A druha otazka - kolko vlasov moze denne vypadnut detom? Viem ze dospelym tak okolo 100 je v norme. A tiez ako dlho im rastu, ci tak rychlo ako dospelym, lebo som mu ostrihala moc ofinu tak som zvedava za kedy mu dorastie.
    Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto čase a v chlade by som na bicykli nejazdila.
    Na druhú otázku sa odpovedať nedá, preotže je to aj u detí individuálne, padanie vlasov závisí aj od ročného obdobia.

Podobné otázky

  • neskoré pýtanie na nočník

    , Autor: zara

    Dobrý deň,
    moja dva a pol ročná dcérka sa krásne pýtala na nočník už vyše pol roka. Nemávali sme žiadne nehody, plienku som jej dávala len na noc aj to len pre istotu, vždy bola suchá. Zhruba pred dvoma týždňami sa začala ale pýtať neskoro. Vždy si cvrkne do nohavičiek a potom rýchlo kričí cikať a vyciká sa do nočníka. Zo začiatku som sa to snažila nevšímať, ale sa to len zhoršilo. Už som ju za to aj vyhrešila, nepomohlo. Mohli by ste mi prosím poradiť ako to mám riešiť a ako postupovať? K plienkam by som sa nerada vrátila, ale ide zima a bojím sa, aby mi takto vonku neprechladla.
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba najprv vylúčiť základnú príčinu a toumôže byť prechladnutie a také až bolestivé nutkanie na moč, čo môže spôsobiť, že už nevydrží, kým si sadne na nočník. Treba sa poradiť s lekárom, vyšetriť moč, dávať dostatok tekutín, zhodnotiť aj lokálne stav genitálu a ak b problém pretrvával niekedy je potrebné vyšetrenie u detského neurológa. Zväčša je však tento problém dočasný a pri správnych opatreniach čoskoro odozneje.

  • Cervene licka

    , Autor: mirkamikic

    Dobry den pani doktorka,
    moj syn (11mesiacov, 11kg) mava uz asi tri mesiace silno cervene ( az bordove) a horuce lica.. Nebyva to cely den, castejsie to byva vecer. Niekedy je to iba jedno licko, niekedy obe.. Doma mame cca 20 stupnov, nemam pocit, ze by mu bolo teplo, ani zima - nepoti sa nie je studeny.. Nezavisi to ani na tom, ci sme boli vonku v zime (kozu mu natieram)

    Ked som sa pytala nasej pediatricky cim to moze byt, odpovedat mi nevedela, vraj jej sa zda v poriadku (prave mal licka normalnej farby) a tak to nemam riesit.. aj ked to synovi ocividne nevadi, tak sa mi to ale nezda - cim to moze byt sposobene? Ked sa narodil, mal polycytemiu (je to v sprave) bol kvoli tomu aj na infuzii.. Nemoze to byt sposobene tym? Od kedy sme doma z porodnice, krvny obraz mu robeny nebol..

    dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Polycytémia u novorodencov je normálna majú viac červených krviniek. Červené líčka by mali skor súvisiet s poruchou prekrvenia alebo zmenami teploty, alebo je to zápalový proces či ekzém na tvári. Totžo je všetko teoretizovanie, pretože som dieta nevidela. Bez vyšetrenia sa k tomu viac vyjadrit nedá.

  • Obliekanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Chcela by som sa vas opýtať, ked mame niekedy v izbe teplotu 23 stupňov , môže dieťa b
    mať kratke tričko? Alebo ked je v izbe 22 stupňov musim jej dať už dlhý rukav: Ked v izbe mame 22 stupňov a spinka mi s kratkym rukavom a je prikrita po pás spoti sa mi. Preto ju nechcem veľmi obliekať. Nemala by sa mi v izbe prechlasiť. Pod 20 stupňov nemáme.
    Moja dcerka ma 2 roky a sedem mesiacov. A vonku ked ideme tiež mam problemy s obliekanim. Neviem ako ju obliecť aby jej nebola zima.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa by malo mať na sebe dve vrstvy, aj doma tielko / body/ a na tom ľahkú košieľku alebo tričko. Ak jej nevadí krátky rukáv / ak jej je zima bude mať v prvom rade studený zátylok/, môže ho doma mať.
    Ak sa dieťa vonku veľmi nepohybuje, je vhodné, aby malo o jednu vrstvu viac ako vy a bolo v kočiariku prikryté.

  • voda

    , Autor: lenkad

    Dobry den, dcerka bude mat 11 mesiacov a mam asi opacny problem, ako vacsina maminiek..Zda sa mi, ze mala vypije dost vody, niekedy mam pocit, ze sa nalieva, vypije aj 4 dcl za den, nedavam jej nic sladene, len cistu prevarenu vodu, je pravda, ze bolo dost teplo, ale 3 dcl vypije, aj ked je vonku zima..Nie je to vela? Inak je zdrava, ma 79 cm, cca 9 kilov, nie je dojcena od 5 mesiacov

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite to nie je veľa, ak je to čistá voda. Sledujte aj ako močí, zhodnoťte či nemáte v rodine niekoho s cukrvkou od mladého veku. Ak by sa množstvo vypitej vody zvyšovalo, poradte sa s lekárom.

  • Skrývajúce sa vajíčko?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chodím so synom do urolog. poradne, päťročnému synovi sa vťahuje jedno z vajíčok do kanálika, asi tak jedenkrát mesačne, najmä, keď mu je zima, keď sa hanbí.... Neviem pochopiť urológa, nevie mi odpovedať, čo máme s tým robiť. Keď sme v ambulancii, vždy sa mu vtiahne, keď u neho nie sme, je v semenníku. Urológ sa tvári akoby zjedol všetku múdrosť sveta, hovorí, že to tak ostať nemôže, ale keď sa spýtam, či máme ísť na operáciu, tak povie, že nevie, lebo ja tvrdím, že doma sa mu to stane tak jedenkrát mesačne, čo je aj pravda. Mám zmeniť urológa, je potrebná operácia, alebo je to prípustný stav? Na najbližšiu kontrolu ideme až v októbri.Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to tzv. testes migrans a niekedy je naozaj aj pre odborníka ťažké určiť, či je to len tzv. kremasterový reflex, ktorý zdvíha normálne uložené vajíčko alebo sa jedná o putujúce vajíčko, ktoré je treba do svojej polohy dostať. je to dôležité pre správnu funkcu vajíčka. Hlavne , že je to urologom sledované, iste sa v správnej chvíli rozhodn ako treba problém riešiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: