Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nacvik kakania

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,


    mam 2 rocnu dcerku, ktora teraz zacala cikat na nocnik, vycika sa aj na wecku aj vonku. Pekne sa sama pyta a takmer vobec sa nepocikava. Skusali sme nacvik cikania cez leto, ale nejak sa nam nedarilo, zrejme nerozumela co od nej chceme a tak sme to nechali tak, nikdy sme ju nenutili. Teraz sme to skusli znovu a uplne super sama cika. Riadne sme ju vychvalili a ona ma z toho radost.
    Problem je, ze nekaka. Ak jej cely den nedam plienku, tak sa jednoducho nevykaka. Plienku ma len na popoludnajsi a nocny spanok, niekedy ked to nestihne, tak sa fakt cely den nevykaka. Ked mala plienky cely den, tak kakavala kazdy den, nevieme co s tym. Nechceme na nu tlacit, alebo jej vyrobit z toho nejaky stres. Davame jej vela pit, papat vela ovocia a zeleniny, jogurtikov a polievociek, mame o 6 mes starsiu susedu a tak mala rovnaky problem a ak jej susedka neda plienku tak dieta nekaka aj 5 dni. Je to potom skor porod ako kakanie a plac a krik na cely barak, dost sa toho bojim, lebo dcera jej jemna povaha a neviem co teraz.
    Nocnik ma umiestneny na mieste kde si sama vybrala, dosku na wecko si vybrala tiez sama, ma kupene nohavicky, ktore sa jej v obchode pacili. Ak sa 1x za tyzden pocika, lebo je zaneprazdnena hrou, nerobime z toho vedu. Nevieme kde je chyba a co s tym.
    Vopred dakujeme za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chyba nie je vôbec nikde! Dieťa ešte nie je zrelé na defekáciu ( kakanie/ do nočníka, je to pre ňu pohodlnejšie, lepšie, primeranejšie do plienky. neriešte to a dajte jej plienku, aby sa vykakala. Nekomentujte to, nehovorte o tom pred ňou s nikým!!!!!!!!Toto "cvičenie" okolo kakania je často prvou skúškou rodičov, kedy dieťa skúša ako na niečo čo nerobí podľa ich predstáv rodičia zareagujú, niekto povedal, že je to prvé vydieranie rodičov, asi na tom niečo je je treba zachovať chladnú hlavu a tváriť sa, že vás to vôbec nezaujíma ani netrápi. Jednho dňa sa sam vykaká do priparvaného nočníka alebo záchoda.

Podobné otázky

  • nacvik kakania II

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktorka,


    pred 2 dnami som Vam pisala mail, ohladom nacviku kakania u dvojrocneho dievcatka. Zabudla som Vam dopisat, ze dcerka si uvedomuje, ze ide na nu kakanie a aj to pomenuje, oznami nam to a ide do svojho "kakacieho kuta" do svojej izby a zavrie dvere, potom pride a chce, aby sme jej vymenili plienku.
    Uz sme skusili jej dat aj do jej kakacieho kuta nocnik, ale nic.
    Tak nam nieco poradte.

    Dakujeme

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: