Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vankúš

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa opýtať od akého veku je možné a zdravie a vývin neohrozujúce (chrbticu) dávať dieťaťu na spanie pod hlavu vankúš.
    Ďakujem.

Podobné otázky

  • Dusenie v spánku

    , Autor: Anika96

    Dobrý deň pani doktorka, chcem sa spýtať na radu. Malý má za pár dní 2 roky. Od malička sa nám stáva, že mu počas spánku zabehne slinka a začne sa dusiť. Hlavne ak zaspí v aute. A občas sa to stane aj keď sa sám uloží vyššie na vankúš. Je to potrebné riešiť s pediatrom či myslíte, že s toho vyrastie alebo je to len zlou polohou pri spánku? Ďakujem za Váš názor. S pozdravom A.S.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hlavne ak zaspí v aute, nikdy ho doma nenechajte v sedačke spať, mohlo by to byť nebezpečné až fatálne.
    Slinka mu naozaj môže zabehnúť, keĎ zaspinká v nevhodnej polohe alebo mal predtým niečo v ústach. Ak si len zakašle a inak nemá žiadne ťažkosti nie je potrebné podrobné vyšetrenie. Ak y sa to stávalo často, napríklad aj keď spí vo svojej posteli, tak ako je zvyknutý, konzultujte lekára.

  • Dieťa vdychlo toxické vypary

    , Autor: Julia2222

    Dobrý deň,
    Kúpila som synovi (4r) topanky z normálneho obchodu, ale hrozne smrdeli po chemikáliach. Synovi sa však tak strašne páčili, že si ich zobral (ešte nove) k sebe do postele na vankúš. Všimla som si to po 5 hodinách spánku, celých 5 hodín vdychoval tie hrozne smradľave topanky. Môže mu to nejak ublížiť, dostať z toho neskôr rakovinu alebo neviem co iné?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste ich kúpili v obchode nič by sa nemalo stať, nemali by sa predávať žiadne výrobky s toxickými výparmi. AK ste to ale kúpili niekde u číňanov alebo na nejakom trhu, nič nezaručujem. Treba dieťa sledovať prípadne sa poradiť na toxikológii.

  • Vankúš pre dieťa

    , Autor: MamaVeronika

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, v akom veku je vhodné, aby dieťa spalo na vankúši (zo zdravotného hľadiska). A či je skôr vhodný tenký vankúš alebo "klasický" vankúš. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to rôzne, isté je , že do roka dieťa vankúš iste nepotrebuje. Potom niektoré deti radi spinkajú na vankúšiku, ale iste namenšom

  • Zaschnute sliny

    , Autor: mima-8

    Dobry den, kedze sme donedavna spavali na bielych plachtach, neuvedomila som si to, no odkedy syn (7r.) spi na modrej, nachadzam na hornej tretine plachty okolo vankusa pozasychane biele flaky. Nenapadlo mi nic ine, len ze to mozu byt sliny. Neviem, co sliny okrem vody obsahuju, je v poriadku, ze mokry flak neuschne, ale zoschne? Neobsahuju sliny vtedy viac soli alebo nieco take? Znepokojilo ma to. Len dodam, ze syn je sledovany na alergologii, berie kortikosteroidy do nosa a desloratadin , no z koznych testov sa zatial nic nepotvrdilo, mal vybranu nosnu mandlu v 3. r., casto je zahlieneny a od malicka ma poruchy spanku - kratke spankove apnoe, chrapanie na chrbte, skripanie zubami, rozpravanie,....dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sliny samozrejme nie sú voda, obsahujú rôzne látky, napríklad aj enzýmy, takže keď vyschne voda, ktorá je v nich obsiahnutá, ostatný obsah nechá stopu na prestieradle,.

  • Zležaná hlavička

    , Autor: sasa1

    Dobrý deň, mám 17 mesačného syna, ktorý má zležanú hlavu na ľavej strane a na pravej strane má trochu viac vypuklejšie čelo., pri spaní preferuje viac ľavú stranu, ale nebráni sa ani spať na pravej. Asi do 10 mesiaca sme chodili na rehabilitáciu a cvičili sme vojtovku, kvôli neskorému zdvíhaniu hlavy. Boli sme ukončený z rehabilitácie, nakoľko už všetko bolo v poriadku, vraj hlavička bola iba trochu zležaná na jednej strane vzadu. No mne sa teraz zdá, že je to moc a vidieť to, keď sa pozriem na syna spredu a aj zozadu. Som zúfala, teraz som kúpila aj vankúš proti zležaniu hlavy (má v strede taký akoby otvor) a vraj napomáha správnemu tvaru hlavičky a už aj zležanej hlave a dá sa na ňom aj polohovať na pravý aj ľavý bok. Len na všetkých týchto vankúšoch píšu, že je do cca 12 mesiacov, nechápem prečo, lebo mne sa zdá že syn má ešte mäkkú hlavu aj teraz. Teraz asi pred mesiacom sme boli v poradni u pediatra a ten si nič nevšimol, že je v poriadku, nepýtala som sa či vidí vyležanú hlavu. Všimol by si to pediater, keby to bolo také zlé ? Moja otázka je, či mu to ešte pomôže, keď budem používať tento vankúš a ako ho polohovať či striedavo ľavá strana, pravá strana, alebo na chrbáte a aj s tým vankúšom alebo radšej bez neho ? Neviem či robím dobre, keď dávam syna spať na bok ? Teraz nepoužívam žiadny vankúš. Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zležanú hlavičku v tomto veku vidíme pomerne často. Tvar hlavy je tiež dedičný, je to dokonca dané aj príslušnosťou k určitej skupine ľudí/ slovania majú iné hlavy ako škandinávci/.
    Treba vedieť, že metabolizmus kostí je intenzívny po celý život, teda aj keď dieťa prestane väčšinu dňa ležať, hlavička sa inak tvaruje.
    O vankúši, ktorý spomínate nič neviem, takže neviem poradiť, či je v totmo veku ešte vhodné ho používať ale vzhľadom na metabolizmus kostí, neustálu premenu, by mohol stále podporovať zmenu tvaru hlavičky. Myslím, že by ste sa nemali obávať , že hlavička bude zdeformovaná, rastom sa všetko upraví.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: