Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Obliekanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Chcela by som sa vas opýtať, ked mame niekedy v izbe teplotu 23 stupňov , môže dieťa b
    mať kratke tričko? Alebo ked je v izbe 22 stupňov musim jej dať už dlhý rukav: Ked v izbe mame 22 stupňov a spinka mi s kratkym rukavom a je prikrita po pás spoti sa mi. Preto ju nechcem veľmi obliekať. Nemala by sa mi v izbe prechlasiť. Pod 20 stupňov nemáme.
    Moja dcerka ma 2 roky a sedem mesiacov. A vonku ked ideme tiež mam problemy s obliekanim. Neviem ako ju obliecť aby jej nebola zima.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa by malo mať na sebe dve vrstvy, aj doma tielko / body/ a na tom ľahkú košieľku alebo tričko. Ak jej nevadí krátky rukáv / ak jej je zima bude mať v prvom rade studený zátylok/, môže ho doma mať.
    Ak sa dieťa vonku veľmi nepohybuje, je vhodné, aby malo o jednu vrstvu viac ako vy a bolo v kočiariku prikryté.

Podobné otázky

  • obliekanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pozdravujem Vás pani doktorka, chcela by som Vás požiadať o radu súvisiacu s obliekaním dieťatka. Mám 2 a pol mesačnú dcérku, a stále mi robí problém jej obliekanie či už ideme von v kočíku, alebo sme doma. Viem, že bábo má mať o jednu vrstvu viac ako máme my, no nie vždy sa mi dá od toho odraziť. Prosím Vás čo obliecť bábätku pri pomerne vysokých teplotách - aké sú tieto dva posledné dni? A čo v noci? Je lepšie obliekať dupačky, alebo nohavice a ponožky - papučky? A prosím Vás, koľko vodičky by malo bábo počas teplých dní vypiť? Vopred ďakujem za Vás čas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bábo vo veku vášho okrem materského mlieka alebo dojčeneckého mlieka / formula/ nepotrebuje žiadne tekutiny.
    Oblečte najmenej do jednej ľahkej bavlnenenj vrstvy aj počas horúčav / napríklad body / a vždy majte so sebou niečo na zakrytie, stačí plienka alebo tzv. americká dečka, hačkovaná, dierkovaná, bavlnená dečka.

  • plač

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,chcela by som sa spytat ci može moj 4mes.synček po 2hodinach ako spapa 210 ml UM plakať od hladu. Veď deti plačú aj z iných príčin. Niekto mi hovorí, že može, ale podľa mňa mu to musí stačiť, veď mu to nemože tak rýchlo stroviť.Keď ho dám do kočíka tak pekne zaspí na 1,5-2hodinky,čo by sa podľa mňa nestalo kebyže je hladný.Síce obliekanie je sprevádzané plačom. A moja druhá otázka je prečo v dnešnej dobe sa umelo živeným deťom doporučuje začať s príkrmami až od ukončeného 5mesiaca a nie od 4mes. ako voľakedy. Naša pediatrička mi povedala, že mame začať až od ukonč.5mes. Mne to nevadí, len ma to zaujíma prečo až od toho 5mes. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Preto až od ukončeného piateho mesiaca, že vieme, že dovtedy mu stačí mlieko, okrem toho ešte nesedí, takže je problém ho krmiť lyžičkou, nie je dostatočne pripravený jesť a primerane pri tom pohybovať jazykom. Hlavne, snažíme sa aj umelo živených detí výživu prispôsobiť tak, ako keby boli kojené.
    Iste, že deti plačú aj z iných príčin a keď ho viete ukľudniť inak/ napríklad, že idete vonku/ tak nie je dôvod ho znova kŕmiť.

  • Ťažkosti so zaspávaním...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka!
    Chcela by som sa opýtať na dcérku-11.mesiacov, plne kojená, s príkrmami podľa Vašich rád, dobre jej chutí má 9,35kg, len máme problém so zaspávaním.Som už vyčerpaná trvá to dlhšiu s tým že si uvedomujem že malej idú zúbky v noci neplače, ani pri zaspávaní, len je veľmi nepokojná a prevracia sa po posteli už ju berim k sebe lebo v postieľke sama zaspinkať nechce.Čítala som Vaše odpovede na otázky podobného typu len chcem vedieť či to nemôže byť aj nejaký iný problém neurologického charakteru.Musím podotknúť že maličkú nenechávam plakať v postieľke často ju láskam hladkám máme určité rituály- obliekanie do pyžamka v tlmenej miestnosti atd...vetrám, ponúkam vodičku samozrejme mliečko vymením oblečenie, ale aj jej spánok je akoby plytký....Už som sa pýtala na Vašu radu len ma nateraz zaujíma či je potrebné navštíviť pediatra? Veľká vdaka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa vašich informácií si nemyslím, že sa jedná o neurologickú poruchu a ešte by som poradila ak je možné, dať dieťatko spinkať do samostatnej miestnosti. Samozrejme, že ak máte pochybnosti je potrebné sa poradiť s lekárom, ktorý dieťatko pozná.

  • obliekanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, Rada by som sa opytala, ako je to s obliekanim babatka v lete, teda teraz, ked je vonku 30 stupnov. Mam 4 mesacnu dcerku a neviem ako spravne ju obliect, aby jej nebolo velmi teplo. A este jedna otazocka. Co robit v pripade, ak sa pri kupani dietatko napije vody. Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    musí sa samozrejme kúpať v čistej vode , nedávajte tam žiadne prísady ani penu a nič sa nedeje.
    Oblikajte dieťatko dojednej vrstv bavlneneého oblečenia. Vhodné sú dierkované bavlneneé deky na prikrytie, ak dieťa spí.

  • obliekanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam 10mesacneho synceka a celmi sa zlosti pri obliekani, hadze sa do zadu a neda sa obliect, neviete mi poradit nejaku fintu aby to bolo lepsie?Dakujem Vam velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Robia to takmer všetk deti, neviem žiadnu finru, snáď len to, že najviac ich hnevá obliekanie vecí prťahovaním cez hlavu, tak sa snažte dávať mu veci, ktoré cez hlavu nemusíte obliekať ale sa zapínajú. Isté je, že po pár mesiacoch to prejde.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: