Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vyšetrenie CRP

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer p. doktorka, mám na Vás možno trošku nezvyčajnú otázku. Chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie, ako je to s povinnosťou vyšetrenia CRP pred predpísaním ATB u pediatrov. Nakoľko lekárka mojich 2 dcér ich predpisuje príliš často (aj od iných mamičiek som už počula že im ich dala "pre istotu"), napr. chcela dcére (3,5 roka) dať ATB, vraj zapálené hrdlo, no ma to prekvapilo, lebo dcérka len kašlala ale na hrdlo sa nesťažovala, tak nás poslala na krčné a tam lekárka povedala, že hrdlo zapálené nie je. Keď som sa lekárky pýtala, či nerobieva CRP, tak mi odpovedala, že prístroj v amb. nemá a že niekedy môže byť aj zápaľ plúc a CRP nízke...
    Tak som kontaktovala MZ SR, či sú pediatri povinní robiť CRP pred predpísaním ATB (lebo sa o tom hovorilo v správach, že to bude povinné) dostala som nasledovnú odpoveď z MZ SR: "Odborné usmernenie ( OU) Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o štandardnom diagnostickom postupe pri indikácii antibiotík v ambulancii všeobecného lekára pre deti a dorast“ upravuje štandardné diagnostické postupy indikácie antibiotickej terapie pri akútnom febrilnom stave pre ošetrujúcich lekárov, ktorí poskytujú zdravotnú starostlivosť v ambulancii všeobecného lekára pre deti a dorast. OU , v ktorom sa uvádza aj povinnosť CRP vyšetrenia , bolo zverejnené vo Vestníku MZ SR v čiastke 54-55, ročník 57 dňa 20.11.2009, kedy nadobudlo účinnosť." Takže je pediatričká povinná robiť to CRP alebo nie? (V spomínanom prípade dcéra teplotu nemala).
    Asi pred mesiacom vraj v Televíznych novinách hovorili, že od januára 2011 budú musieť pediati robiť CRP....
    Prepáčte prosím trošku zdlhavú otázku, vážim si Váš čas, ktorý venujete tejto poradni, ale fakt ma trápi, že tento rok písala dcére už 6x ATB!!!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stanoviť CRP pred predpísaním antibiotík lekár nie je povinný. CRP nie je žiadna mnemotechnická pomôcka na predpisovanie antibiotík. Aj pri zápale pľúc môže byť nízke CRP a na druhej strane aj pri vysokom CRP nie vždy sú potrebné antibiotiká. Lekár lieči podľa svojich vedomostí, vyšetrenia dieťaťa, spoužitím rôznych diagnostických vyšetrovacích metód a musí vždy liečiť na základe stanovenia diagnózy a predpokladanej príčiny ochorenia. Nemám k tomu viac čo dodať!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: