Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Rybí tuk

    , Autor: dadusena

    Dobrý deň, pani doktorka.
    Počas zimných mesiacov pri nedostatku vit.D je dobré podávať "rybí tuk". Mám 3. ročnú dcéru a v lekárni nám dali "rybí tuk"- produkt MACÍK, ktorý je výlučne z ľanového oleja (3,6,9- omega kys.). Je to adekvátne napr. Vigantolu?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vigantolu nie a ani to nie je rybí tuk, obsahuje len uvedené omegamastné kysleiny. Skúste marin Q alebo teraz sa volá asi eskymo.

Podobné otázky

  • Vitamín D

    , Autor: MamaVeronika

    Dobrý deň, je vhodné, aby 22 mesačné dieťa užívalo vitamín D každý deň (ako prevenciu) ? Používame Devit. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je zdravé v lete netreba. Od novembra do marca vitamin D alebo rybí tuk až do puberty.-

  • Vitamin D3+K2

    , Autor: sisique

    Dobrý den milá pani doktotka, rada by som sa oýtala na užívanie vitamínu D aj iných doplnkov pre môjho 9 ročného synčeka. Rada by som mu ich podávala správne. Je vhodné mu zadovážiť vit.D3+K2? ak áno v akej dávke? môžem mu popritom podávať ešte omega 3 mastné kyseliny a vit. B a C v kvapkách ? poprípade aj imunoglukán v tomto chrípkovom období kvôli imunodeficiencii ktorú ma odmalička? vopred vám krásne dakujem za vašu odpoved a váš čas:) So srdečným pozdravom Silvia

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Imunoglukan teraz ôžete dávať, dôležitejšie však teraz je podávať vitamín D alebo omega 3 mastné kysleiny. Toto treba dávať, prípadne rybí tuk každý rok od novembra do konca marca všetkým deťom do puberty. Ostatné vitamíny treba podívať v prirodzenej forme v správnej a pestrej výžive. Počas ochorenia samozrejme aj vo forme kvalitných preparátovl Imuniglukan pro ochorení treba odávať Imunoglukan acute, imunoglukan reentívne ideálne v marci až máji a potom na jeseň august až október

  • vigantol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý ddeň, mám ročnú dcéru a v poradni mi pani doktorka povedala, že mám naďalej dávať Vigantol 2 kv, a v lete ešte 1 kv. Ešte je to potrebné, a dokedy sa má dávať, neublíži jej to.Myslela som, že je to dôležité, len prvý rok.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vigantol 2 kvapky denne je potrebné dávať do 18 mesiacov bez ohľadu na ročné obdobie. Tento vitamín je veľmi dôležitý pre mnohé procesy v ľudskom tele, pre rastúci organizmus zvlášť. V našich podmienkach je priordzeného vitaminu D málo, preto ho odporúčame všetkým deťom do puberty podávať v zime od novembra do marca. Vo gorme vitaminu D 800 jednotiek denne/ čo sú presne dve kvapky/ alebo ako rybí tuk, v lekárni dostanete niektorý prípravok. Správne dávkovanie a správne podávanie dieťaťu v žiadnom prípade neublíži, práve naopak, pomôže mu to. Pravdou je, že vitamín sa dá aj predávkovať, preto ho treba užívať presne podľa indikácie, vo vyššie spomínanom množstve. Pozor na rôzne preparáty, ponúkane aj reklamou, ktoré môžu vitamin D obsahovať, aby ich dieťa nebralo viac druhov a mohlo sa vitamínom D predávkovať.

  • potenie hlavy pri spani

    , Autor: hilda

    DObry den pani doktorka, cchela by som sa Vas opytat, ci je vporiadku, ked sa skoro trojrocnej dcerke stale v spanku poti hlava.Aj ked nie je v izbe teplo, nie je naobliekana a ni prilis zakryta sa jej v prvych hodinach spanku spoti hlava.Potom cez noc je to uz ok.Potila sa takto, aj ked bola mensia.
    A este by som Vas chcela poprosit, aky druh rybieho oleja odporucate detom na zimu?
    dakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aj to potenie může niekedy súvisiet s nedostatokom vitamínu D, preto v odpovedi na rpvú otázku pripomínam, že od novembra do konca marca by mala užívat vitamín D / vigantol alebo niektorý preparátJameson vitamin D alebo rybí tuk napríklad býval preparát Eskymo, ale treba sa poradit v lekárni. Neodporúčam ani tie rozne vitaminové cukríky/. Taktiež jej vymeňte pod hlavičkou vankúš alebo podložku, aby nespinkala na vlhkej a chladnej podložke, keď sa zvečera spotí.

  • Rybi olej

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer. Rada by som sa spytala ci mozem osem a pol mesacnemu synovi podavat preventivne rybi olej - na trhu je jeden pre deti od 6 mesiacov. Syn je kojeny a uz dokrmujeme - desiata ovocie, obed masko zelenina, vecer kasa. Raz dva krat do tyzdna zltko. Je prosim tento jedalnicek spravny. Dakujem velmi pekne. Zelam prijemne dni a vsetko dobre.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa by malo dostávať viatmin D / Vigantol/ dnne dve kvapky, v takom prípade rybí tuk nie je potrebné podávať. Jedálníček je správny, ale napríklad ja podávam žĺtok až od ôsmeho mesiaca.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: