Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Priberanie babatka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,

    chcela by som Vas poprosit o radu a Vas nazor,

    syncek sa nam narodil 20.10.2009, 3510g, 51cm-porodna vaha isla dole (3360g),

    od zaciatku to islo tazsie (v porodnici sme davali flasu s UM) ale doma sme zabojovali a podarilo sa rozbehnut kojenie (malicky nechcel sat) - teraz kojim 6-7x za den (z toho v noci 1-2x), mokre plienky ma (5-6) a stolicu (2-3x), je zlaty, usmieva sa, pohyblivy, pekne na brusku, nemal koliky ani reflux - ale a to je ten problem - malo pribera 18.11.2008=3900g, 5.12.2008=4300g, 22.12.2008=4550g, 9.1.2009=4800g (dlzka 62cm), 5.2.2009=5000g (dlzka 65cm) Pani doktorka hovori, ze je proste take dlhe chude dieta ze nikdy nebude bucko (my obaja s manzelom sme dost vysoki 174 a 183cm) Inak je spokojny napapa sa odgrgne a spinka pekne (v noci 5-7hod. vkuse) aj cez den pekne - nekrici, niekedy mu dam z oboch prsnikov, nie je teda velky jedak zeby vela hltal - tak neviem - nechcela by som este prikrmovat ani UM. Myslite ze mu moze tento moj postoj ublizit (ja sa snazim pit 2lmineralky denne + 1l caju + mliecne vyrobky, varenu stravu naozaj len to co sa ma) tak velmi by som ho este chcela kojit - ale neviem preco tak malo pribera? Myslite ze bude potrebne prikrmovanie. Ospravedlnujem sa za taku dlhu otazku - velmi som zvedava na vasu odpoved a vopred velmi pekne DAKUJEM.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prieberanie je síce trošku menej ako je obvyklé ale ke´d je zdravý, tak by som zatiaľ neprikrmovalal ale po piatom mesiaci veku by som začala s podávaním bezmliečnch príkrmov, najskôr mäsovozeleninový, potom ryžovú kašu a potom ovocie. Kojte ho veľmi často a pri každom kojení z oboch prsníkov. Hlavne si nerobte starosti a neobávajte sa,to potom pôsobí proti tvorbe mlieka.

Podobné otázky

  • pomalé priberanie bábätka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň. Chcela by som sa opýtať či je priberanie na hmotnosti u mojej dcérky v norme. Jej pôrodná váha bola 3100g a merala 48 cm. V troch mesiacoch však váži len 4820g a meria 60 cm. Priberá v priemere 120g za týždeň. Je plne dojčená. Papká celkom dobre, so spánkom tiež nie sú problémy. V noci prespí 4-5 hodín vkuse, potom sa zobudí, nakojím ju a hneď zaspí na také 3-4 hodinky. Stolicu má 1-2x za deň. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    120 gramov týždenne je v medziach normy, ak sa pekne vyvíja, jedná sa o drobnejšie dieťatko ale všetko je v norme. Snáď by ste mali sledovať počet mokrých plienok, malo by ich byť 5 až6 za deň.

  • priberanie v prvých 3 mesiacoch

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň ! Rada by som sa spýtala na priberanie bábatka. Moja dcérka je dojčená a občas prikrmovaná umelým mliekom. Pribrala za prvé 4 týždne cca 250 g za týždeň. Ked bola len dojčená, bola nespokojná, stále hladala. Ked som ju vážila, tak vypila len 30-50 ml na dávku. Po pridaní umelého mlieka sa ukľudnila. Myslíte, že priberá príliš veľa? Aj starší syn v jej veku priberal tak rýchlo a teraz má normálnu váhu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Priberanie 250 gramov za týždeň nie je veľa v tomto veku. Myslím však, že by ste mohli spraviť viac pre to, aby ste nemuseli prikrmovať vôbec, potom je úplne jedno ako bude priberať, je to vždy v norme, materským mliekom sa nedá prekrmiť. Poraďte sa s niektorou poradkyňou pri kojení alebo vašou lekárkou ako prejsť na plné kojenie a dosiahnuť, aby ste mali viac mlieka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: