Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zvýšená teplota

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,chcela by som vás poprosiť o radu.Mám 17 mesačnú dcérku a už asi 5 dní pozorujem,že vždy vo večerných hodinách sa jej zvýši teplota asi na 37,2až37,3stupňa.Počas dňa je všetko v poriadku teplota nestúpa až večer.Nemá ani žiadne iné príznaky prechladnutia alebo inej choroby.Aj pitný režim sa snažíme dodržiavať.Dcérka počas dňa vypije asi liter tekutín.
    Už so to konzultovala aj s naším pediatrom,ale ten tomu žiadnu vážnosť neprikladá.
    naordinoval dcérke vitamín C,ale žiadne vyšetrenia nerobil.
    Môžete mi prosím napísať váš názor,čo by mohlo spôsobovať zvýšenie teploty?Mám sa znepokojovať?Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto období to môže byť výraz toho, že síce dostala nejakú virozu ale bojuje s ňou. Ak to trvá viac ako týždeň, zvyknem vyšetriť moč, či sa za tým neskrýva infekcia močových ciest.

Podobné otázky

  • Vyrážky na kolenách

    , Autor: sfrenky

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť , dcérke sa na jednom kolene vytvorili také akoby malé.pupence na jednom kolene viac a na druhom len asi tri, nie je to nič hrozné ma to cca už asi až dva týždne a nesvrbí to nešíri sa to ďalej , inak by som to riešila s pediatrom , zdá sa mi , že niektoré pupencenky sa už aj zmenšili a vytvorila sa chrasticka, a niektoré zmizli, môže to byť nejaká reakcia na potraviny alebo na prášok ? Ale Od januára bola malá asi už 3x chorá , 1x chrípka, 2x nachladnutie troska zvýšená teplota a teraz asi cca týždeň - poslednýkrát som ja dostala covid a mala sa mi prejavila do týždňa , tie pupence na kolenach som si všimla ako prvé a potom prišlo nachladnutie a teplota tentokrát mala priebeh covidu mierny oproti prvému vtedy mala.velmi vysoké.horucky . Môže to byť aj nejaky priznak covidu ďakujem :) poprípade čo by som nato mohla dať? Skúšala som detský krém na riťku podoby sudocremu ,Weleda a zdá sa mi že celkom jej pomohol. Ale potom som jej už nič nedávala lebo sa mi začalo zdat, že jej to potom aj zcervenalo tak som jej nič už nekremovala a má to v rovnakom stave ďakujem za informáciu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na diaľku to neviem bez toho, aby som to videla zhodnotiť. pravdepodobne to nie je ani alergia ani to nesúvisí s ochorením, ani to nie je ekzém.
    Navrhujem príležitostne to skontrolovať s vašou lekárkou. Mohli by to byť moluská

  • Zvysena teplota, covid, malo pije

    , Autor: nikaikadominika

    Dobry den pani doktorka,
    Moj 15 mesacny syn prekonal pred cca 2 tyzdnami covid, skoncili sme aj v nemocnici, nakolko mal vysoke horucky a dostal febrilne krce. Ked horucky ustali, pustili nas domov s tym ,ze krvny nalez ukazuje stale nizke biele krvinky.
    Po par dnoch synovi opat stupla teplota a mal do 38,3 (meriam rektalne, stale odratam 0,5 stupna), teraz mava cez den max do 37,4. Uci sa chodit, idu mu horne stolicky, moze byt zvysena teplota aj pre to? Mam obavy uz z akejkolvek teploty po tych febrilnych krcoch. Pediatricka na mna tlaci, ze syn velmi malo pije (1,5-2dcl vody, bohuzial on viac nechce, nasilu vela krat uz do neho tlacim a strasne sa za to hneva, udiera ma, hadze flasu o zem, otaca hlavu na bok, nervozni sa, ked mu nukam tekutiny...uz som skusala aj sladeny caj, ovoc.stavu, nesladeny caj, chce iba vodu a aj to len malo, je to problem? ). Pocikane plienky ma podla mna normalne, ale som uz vystresovana z tej teploty a z toho, ze vraj malo pije (kojim este 2x denne). + zacal opat vymýšľať s jedlom a kojenim, pred cca 3 dnami sa aj vyhadzal na trupe brusku a chrbte, vysev uz zmizol a mam pocit, ze sa mu urobil malinky herpes na pere...
    Berieme 5kv. vit.C, B komplex, probiotika a 2kv. vit.D...
    Prosim vas o radu. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pije dostatočne, vôbec nie je potrebné ho viac prelievať ani nútiť piť, piť čistú vodu je v poriadku..
    Zvýšená teplota býva po chorobe ako príznak rekonvalescencie, ak je čulý, niečo spapá, pohrá sa je to priebeh po covidovej infekcii , musí veľa oddychovať, podávajte vitamíny. Aj vyrážka bola súčasťou vírusovej infekcie, herpes je iná viróza, podávajte vitamíny a lokálne na vyrážky herpesu môžete aplikovať zovirax mastičku

  • Zvýšena teplota a pulzujúca fontanela.

    , Autor: melania18

    Dobry den pani doktorka,
    Moja dcerka 7,5 mesacna ma posledne dva tyzdne cez den a aj vecer stale zvysenu telesnu teplotu okolo 37 az 37,4 stupnov, rano je v norme. Ine priznaky typicke pre nechladenie som si u nej nevsimla a ani zmeny spravanie. (Isli jej 4 zubky naraz, ale pri prvych dvoch subfebrility nemala).
    A tiez v poslednej dobe jej niekdy cez den pulzuje fontanela a niekedy je aj trocha klesnuta ( ked jej dam napit tak to prejede), opakuje sa to aj castejsie cez den.
    Neviem ci tieto dve veci maju spolu nieco spolocne, a robim si preto starosti...
    Kontrolnu navstevu u neurologa mame 19 decembra, chodime tam koli tomu ze dcerka sa narodila v 35 tyzdni a pri poslednej kontrole Dr. zistil na zaklade sona mozgu tuto dg. Bilat.sym.lahko sirsi subduralny priestor, ostatny nalez primerany k veku dietata.
    Viem, ze takto na dialku sa neda urcit diagnoza, ale rada si precitam aj vas nazor na tento problem. Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím si, že sonografický nález na mozgu nesúvisí so zvýšenými teplotami. Takto zvýšené teploty sa ani nepovažujú za chorobný príznak. Ja vo svojej praxi však v takomto prípade skontrolujem moč, teda vyšetrím ju. Fontanela má rôznu úroveň, práve podľa stavu zavodnenia organizmu. Sledujte to, ale hlavne buďte v kľude, pravdepodobne sa nejadná o žiadne ochorenie. V každom prípade je dobré konzultovať lekára.

  • zvýšená teplota

    , Autor: edusko

    Dobrý deň pani doktorka.
    Syn - 15 mesačný bol pred 10 dňami chorý. Nebral antibiotika, mal tri dni vysoké teploty až 40,6 a hnačky. Redšiu stolicu má stále(aj pred chorobou) vraj to spôsobuje Aktiferrin. Potom teploty klesli a už týždeň pretrvávajú počas dňa zvýšené teploty od 37,1-37,4. Zakúpili sme si aj bezdotykový teplomer, ktorým meriame teplotu na čele. Mám obavy prečo tie teploty pretrvávajú....o týždeň máme letieť na dovolenku a ja nemám odvahu, pretože neviem či sú takéto teploty v poriadku. Inak je syn hravý, možno trošku viac spí ale to pripisujem stavu po chorobe...Aký je Váš názor? Môžu tie teploty niečo signalizovať? Ďakujem a prajem Vám veľa úspechov.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zvýšené teploty pretrvávajú pravdepodobne v rámci rekonvalescencie, môže to byť táždeň aj dva. V každom prípade by som vyšetrila moč. Ak bude v poriadku, nie je to príznak ochorenia ale rekonvalescencie / najlepšie je merať v ritke/ a odpočítať 0,5 st./. Treba zvážiť , či je let na dovlenku v rámci rekonvalescencie vhodný.

  • dlhodobo zvýšená teplota

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, pani doktorka, môj 8 ročný syn má už 3 mesiace každý deň zvýšenú teplotu do v rozmedzí od 37,1 do 37,5 niekedy vyskočí na 37,7 prosím o radu, aké vyšetrenia je potrebné absolvovať na zistenie príčiny, prečo pretrváva zvýšená teplota, aj ked sa zda, že je inak zdravý. Naša lekárka povedala, že u detí sa môže stať, že po viroze ostane takto zvýšená teplota. Ale doteraz syn prekonal veľa viroz a vždy bol potom v poriadku, bez teploty. Medzitým sme už vybrali v marci Peniciin (angína,sarlachovybacil) a v apríli Sumamed (angína) a v máji Amoksiklav(sinusitída - zistená z rtg). Napriek tomu, ze uziva ATB, teplota neklesa. Na zaklade odberu krvi nas lekarka poslala k imunoalergologovi, ktory predpisali Ribomunyl na posilnenie imunity, podla klasickej schemy, zacat od juna a uzivat pol roka. doteraz sme dva mesiace (april, maj) uzivali Preventan junior. nechcela by som nieco zanedbat, zvysena teplota signalizuje, ze telo s niecim bojuje, ale s cim? dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je pravdou, že rekonvalescencia po závažnom ochorení býva aj dlhodobo sprevádzaná zvýšenými teplotami. Nie je potrebné to riešiť, len sledovať, keď sa dieťa zotaví / trvá to rôzne dlho/ teploty ustúpia.
    Zvýšená teplota je dôvodom na potrebné vyšetrenie dieťaťa, čo bolo u vás realizované. Pokial sa nič nenájde, je to treba brať tak, že dieťa je nastavené na vyššiu teplotu. Podstatné je, aké pocity má dieťa pri zvýšenej teplote, cíti sa choré, cíti zvýšenie teploty ako problém, dyskonfort, bolí ho niečo, je unavené. trebavedieť odpovede na všetky tieto otázky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: