Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • sedem mesačná dcérka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    vážená pani Doktorka,
    prosila by som Vás o radu ohľadom ovocného príkrmu. dcéra mala šesť mesiacov (plne dojčená), začali sme so zeleninovo-mäsovým príkrmom. zatiaľ jej chutí, chcem už začať pridávať ovocie a kašu na večer. dcéra má reflux, papá každé dve hodiny, niekedy viac, inokedy menej, vždy nepárnu hodinu. o 7.00 a 9.00 kojím, okolo 10.00 si na hodinku pospí. potom papá zeleninovo.mäsový príkrm po 11.00. následne sa pýta kojiť pred 13.00, okolo 14.00 si pospí. chcela by som jej ponúknuť ovocie o 15.00. všade sa však uvádza ovocie doobeda. nie som si istá, čo bude lepšie, či predsunúť ovocie na 9.00 alebo poobede o 15.00.
    dcérka je anemická, kúpila som teraz maltofer na odporúčanie dr. a má málo vitamínov. ale cebion kvôli refluxu nemôže, strašne z neho plakala, na gastre nám ho vysadili. existuje aj iný prípravok, ktorý nedráždi tráviaci trakt? aké potraviny by som jej mala hlavne pripravovať?
    čítala som, že olej nemôžem pridávať,niekto ho však odporúča. aký je váš názor?
    tiež prosím o radu ohľadom cmúľania prštekov. cumlík odmieta. ako ju máme od toho odúčať? všimla som si, že cmúľa najmä pred kakaním a keď je hladná, keď si potrebuje odgrgnúť, ale aj inokedy, ešte som neprišla na dôvod. a nie je to vždy klasické cmúľanie, jednoducho si "pchá" aj dva pršteky do pusy. čítala som, že to môže byť aj príčina nervového pôvodu, resp. úzkostlivej matky, za ktorú sa nepovažujem:)
    keďže má reflux, mala by si vždy odgrgnúť. avšak večer mi zaspí na prsníku tak tvrdo, že si neodgrgne. skúšala som ju držať na rukách, ale stále sa pýtala ľahnúť, bolo to také trápenie. chcela by som sa opýtať, či môžem pre dcérku v tomto smere urobiť viac.
    nemáme problém so spaním, avšak cez deň zaspí len v kočíku. dávam ju aj na balkon. uvažujem však, či je možné ju šetrne naučiť zaspať aj v postieľke a bez prsníka. metody plaču sa mi nepozdávajú. ak to však inak nejde, mám to nechať na dcérku, je šanca, že časom to vyskúša sama? alebo sú nejaké triky, podnety, ktoré by som jej mohla ukázať.
    a ešte otázka nočníka, zrejme predčasná v tomto veku, ale chcela by som vedieť váš názor, či jej mám ukázať nočník, keďže niekedy vidím, keď ide kakať, príp.cikať.
    už tri mesiace sa nám nedarí zbaviť sa šupiniek na hlavičke. olejčekujem to, potom pri kúpaní umyjem a jemne češem kefkou. mám to ošetrovať inak?
    a ešte otázočka, ako mám čistiť "ženské partie" takej malej slečne?
    ďakujem Vám za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ovocie je možné podávať kedykoľvek, ale zvyčajne sa považuje za menšie jedlo a podáva sa dopoludnia.Môžete ho teda podať okolo deviatej ale aj odpoludnia.
    Ak po vitamínových prípravkoch plače, myslím, že nie je vhodné podávať teraz žiadny. Gastroesofageálny reflux rastom a vývojom odzneje a bude možné po orku použiť sirup cebion 2xmulti . Pre dostatočný prívod železa je potrebná konzumácia mäsa, cca 30 až 50 gramov denne.Je vhodné aj mäsko z hydiny použiť aj to červenšie, od kosti, obsahuje viac železa ako napríklad prsia.
    Odporúčam 3 ať č kvapky kvalitného olivového alebo slnečnicového oleja do zeleninovo mäsového príkrmu , pridávame do hotového jedla pred konzumáciou.
    Deti v tomto veku ešte stále objavujú svet aj ústami, preto si pchajú do pusinky pršteky aj celú pästičku. Taktiež to môže byť prostriedok ako vyvolať zvracanie, či odgrgnutie ak má pocit plynatosit či naplnenia prílišného žalúdka. Môže to však byť aj príznak určitej psychickej tenzie, kedy sa snaží vyvolať zvracanie.
    Zaspávanie a ukladanie dieťatka je vec veľmi individuálna, nenechávajte ju vyplakať ale môžete ju uložiť a nechať ju chvíľku v postieľ, eventuálne aj plačkať či mrnčať, ale nie viac ako 5 minút a vždy ju ísť uistiť o vašej blízkosti a láske. Ak to nemá úspech, tak ju uspávajte tak, ako si to vyžaduje.
    Vysadzovanie na nočník je ešte zavčasu, treba počkať, kým bude dobre, stabilne a pevne seideť. potom ak vidíte signál, že nastupuje kakanie alebo aj cikanie/ to sa pozná ťažšie/ môžete ju usadiť na nočník. Bývato okolo deviateho mesiaca.
    Do vlasatej časti na šupinky sa mi v poslednom čase osvedčil krém babysquam od firmy bioderma.
    Genitál dievčatka umývame čistou vodou, niekedy môžeme usadené zbytky krému či maz odstrániť olivovým olejom, pretretím handičkou namočenou v ňom.

Podobné otázky

  • pád

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka, chcela by som sa Vás opýtať či je nutné navštíviť lekára a absolvovať nejaké vyšetrenie, keď moja sedem mesačná dcérka spadla z postele. Nespadla však na zem, ale na tenšiu podušku, čo bola vedľa postele. Po páde hneď začala plakať a z nošteka jej vytieklo trošku krvi. Po chvíli sa utíšila a hrala sa ako obyčajne, aj papala normálne. V priebehu dňa už neplakala, nevracala ani nebola ospalá. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak jej tiekla z nosa krv, určite by som lekára navštívila, možno aj odborníka otorhinolaryngologa.

  • zápcha u 3mesačného plne dojčeného bábätka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň,
    píšem v mene kamarátky, má problém s 12týždňovou dcérkou, ktorá má zápchy, niekedy sa aj 3 - 4 dni nevie vykakať a priotm je iba dojčená, vyskúšala jej dávať piť prevarenú vodu aj kôprový čajík ale nič nepomáha, cvičí malej s nožičkami, masíruje jej bruško.ja jej viac poradiť neviem, moja už sedem mesačná dcérka akéto problémy nikdy nemala.sme v zahraničí a tu v poradni tvrdia že je to úlne normálne, ale malinká plače a očividne sa trápi tak vás prosím o radu.kamarátka ešte k tomu fajčí,tak neviem či to môže byť aj od toho.... veľmi pekne ďakujeme za pomoc, zuzana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Fajčenie pri kojení je ako keby ste videli fotku malého bábätka s cigaretou, to len na okraj a tiež to môže byť príčinou rôznych problémov dieťatka, hlavne, že plače a je nepokojné.
    V tom, že kojené dieťatko nemusí mať stolicu aj niekoľko dní / maximálne pri dobrom stave a žiadnych problémoch som videla 20 dní/ majú lekári pravdu. Ak nezvracia viac ako obyčajne, odchádzajú mu vetry, nemalo krv v stolici, je všetko v poriadku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: