Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Umývanie zúbkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pani doktorka, ako mám umývať zúbky 14 mesačnému synčekovi, keď do kefky maximálne chvíľu pohryzká,potom ňou chce umývať všetko naokolo, mne tiež nedovolí umyť mu ich, ruku mi dáva preč. Kefku pozná už dlho- asi od á mesiacov, umývam si zuby spolu s ním, pozerá na mňa, ale potom chce moju kefku, no jednoducho to nejde. Ako to mám riešiť? Zúbky má zatiaľ pekné, biele, ale nechcem, aby sa mu vytvoril nejaký kaz, keď ich neumývame. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžete zúbky "umyťô tedastiahnuť gázou a potom si ich spolu umývajte kefkou aj keď zatiaľ je to len učenie na tento návyk, než skutočná hygiena. Ale je to správny návyk.

Podobné otázky

  • umývanie zúbkov a fluór

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,od ukončeného roka treba dieťatku čistiť zúbky už zubnou kefkou? A s pastou alebo bez? Moja ďalšia otázka sa týka užívania fluóru (čítala som 1 predchádzajúci príspevok) nedávno som čítala, že od polroka treba deťom podávať fluór, napriek tomu to vy ani niektorí pediatri neodporúčajú. Ako to teda je? Môžem ho svojmu dieťaťu podávať?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ročnému dieťaťu umývame zúbky, teda učíme ho umývať si zúbky, zubnou kefkou bez pasty, neverím, že by ste zabránili, aby ju nepapal.
    Podávanie fluorových tabliet je možné, predpíše vám ich lekár a treba ich užívať podľa doporučenia. U starších detí sa robia výplachy dutiny ústnej fluorovým roztokom alebo rozdrvenými tabletami. Fluor tam pôsobí len lokálne, čo je oveľa účinnejšie.
    Ja osbne svoji vlastným deťom ani pacientom fluor v tabletách nepodávam.

  • umyvanie zubkov u 17mes dietata

    , Autor: Registrovaný používateľ

    prosim Vas o radu ako postupovat pri umyvani zubkov u 17mes dietatq.Tlacia sa mu uz 3stolicky a tak zacinam mat obavy ,kedze si nechce nechat cistit zubky.Snazime sa,aby nas napodobnoval,cistime si pri nom zuby aj my,ale on sa skor len hra so svojou kefkou a ked mu chcem pomoct,je nervozny a odhodi ju,takze viac menej zubky necistime-to hranie a cumlanie kefky sa nerata..Maly uziva aj fluorix kvapky-predpisuju ho detom povinne v _Taliansku.Od akeho veku deticky viac spolupracuju ´pri cisteni zubov?V akom veku ich je dobre priviest 1 krat na preventivnu prehliadku k zubarovi?Daju sa stolicky zaliat,aby sa nekazili?V akom veku to odporucate?Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stoličky sa dajú zaliať , ale mslím, že sa to robí len u trvalých zubov, Takéto hranie pri umývaní je úplne v poriadku, teraz stačí bez zubnej pasty. Ak chcete stiahnite mu povlak zo zubov večer pri kúpaní gázov. Stomatologické preventívne vyetrenie je vhodné vo veku najneskôr troch rokov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: