Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • neurologicke vysetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mam 7 mesačnú dcérku, bola som s nou na neurologickom vyšetrení a doktorka jej diagnostikovala centrálny hypotonický sy s oneskorením vzpriamovania tela. Mohli by ste mi k tomu niečo viac napísať. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Znamená to, že v psychomotorickom vývoji sa objavuje určitá odchýlka vo vzpriamovaní sa / z ležiaceho dieťatka ku chodiacemu/. Neurológ zväčša navrhne v takomto prípade rehabilitáciu ale poučí matku ako je potrebné s dieťatkom cvičiť a pozve si dieťatko na opakované vyšetrenie.

Podobné otázky

  • Dve otázky

    , Autor: tana

    Dobrý deň!...moja dcérka má 6,5mesiaca,8,7kg...začala som si u nej všímať,že máva akési stavy /neviem to hádam ani správne nazvať/, je jedno,či sedí alebo je v náručí,že prehne sa dozadu /ako do luku/niekedy sa hodí dozadu,zakláňa hlavičku mierne a oči jej smerujú smerom hore k stropu..Sú to veľmi krátke trvajúce momentky,no nevyzerá to prirodzene. Keď leží, zdvíha obe ruky ponad hlavu,a hlavičku "schováva" medzi ramená ako keby,vyzerá to ako kŕče či nejaké sťahy. Oči neprevracia,nerozchádzajúsa jej,no ani prirodzené to nie je,že pozerá na strop a tobôž v takých momentoch. Chcem sa spýtať, že čo je to normálne a nemám ju tak úzkostlivo pozorovať,alebo mám ísť lekárovi? A ešte jednu otázku by som si dovolila. .. Každý deň hlavne podvečer jej slzí ľavé očko. Spodné mihalnice jej rastú smerom šikmo hore. .a tým,že má ešte také guľaté líčka,jej ako keby tie mihalničky ešte vytláčajú a na tom ľavom očku má tie mihalnice večne mokré a prípade v oku. Otázka je,že ako môžem jej s týmto pomôcť. Moc Ďakujem za obe odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očko je jednoduchšie: pravdepodobne má upchatý slzný kanálik, je potrebné vyšetrenie u očného lekára.
    Uvedené zvláštne pohyb a stavy jednoznačne potrebujú odborné vyšetrenie u detského neurológa. Je potrebné kontaktovať vášho detského lekára, všetko mu vysvetliť a on zabezpečí neurologické vyšetrenie.

  • Vigantol a predávkovanie

    , Autor: sunset

    Dobrý deň pani doktorka, mám 6 mesačnú dcérku, ktorej naša doktorka nakázala užívať kvapky Vigantol 3 kv. denne a cez víkend 4 kv. denne. Vzhľadom na to, že je kŕmená UM a vystavovaná slniečku cca na 20 min. mi to príde, že je to veľa. Nehrozí jej predávkovanie? Predtým ako maličká užívala 2 kv. aj si pekne džavotala, výskala. Teraz zostala tichúčko, nereaguje na spev, na rozprávanie, len sa na nás pozerá. Mám obavy, či nedošlo k predávkovaniu. Taktiež sa mi dvíhala pekne do sedu, keď som ju chytila za ručičky a teraz prestala. Prosím poradíte mi? Naša pani doktorka mi tvrdí, že má mäkkú hlavičku, že preto jej zvýšila vit.D, ale vôbec nemá preležaniny, čo by jej tá mäkká hlavička spôsobila. Mám obavy, nechcem ubližovať a zničiť zdravie dieťatku, ktoré sa mi narodilo zdravé. Nemali by sme radšej navštíviť neurológa? Lebo sa mi zdá práca našej doktorky odflaknutá. Vďaka za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak má poddajné záhlavie je zvýšenie dávky vitaminu D primerané. K ostatným informáciám sa neviem vyjadriť, musela by som dieťatko vidieť. Ak nastáva regresia / spiatočníctvo / vo vývoji je neurologické vyšetrenie na mieste.

  • ...

    , Autor: jana9

    dobrý deň mam 8 ročného syna ktorý trpí elektívnym mutizmom chodili sme do psychologickej poradne navštívil 10 sedení bezúspešne boli sme aj u psychiatra neurologické vyšetrenie je v poriadku doma rozprava bez problémov v skole nekomunikuje ani s deťmi ani s učiteľkami doma ho musím nahrávať na kazetu aby si ho mohla učiteľka v škole vypočuť ako číta... prosím o radu Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Moja rada je len jedna, je potrebné pre dieta nájst dobrého psychiatra a potom aj psychoterapeuta, ktorý s ním a s celou rodinou bude pracovat.

  • Hyperaktivita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pani doktorka, pred casom som Vam pisala ohladom dcery, ktorej sa predcasne zrastla fontanela. Neurologicke vysetrenie dopadlo dobre.
    Tentokrat nas vsak trapi nieco ine. Nelka bola od narodenia asi do cca 4 mesiaca velmi kludne babatko, ktore malo svoj rezim a pekne spinkala skoro celu noc.
    No potom sa odrazu vsetko zmenilo. Teraz sme ukoncili 8 mesiac, mala vstava v noci aj 5 krat, prevaluje sa, nevie zaspat. Cez den ju uspavam aj hodinu a tak isto aj vecer, ked ide spat. Pred tyzdnom sa jej prerezali ocne zubky, tak som dufala, ze bude chvilu pokoj. Nasa pani dr mi odporucala dat jej stvrtku dithiadenu, ak by bola velmi nervozna, no ten mal na nu uplne opacne ucinky, bola este viacej cula ako normalne. Cez den v kuse lozi, vstava, neobsedi ani sekundu, este aj ked sa krmime, tak sa musi v kuse hybat, kopat. Prebalim ju len s pomocou, lebo mi ujde, alebo sa otaca. Neviem, ci to pripisat tym zubom, alebo tomu, ze som bola v tehotenstve vo velkom strese a ku koncu som jedla vela cukru, uz si kombinujem aj nemozne..
    O tyzden nas caka let do Londyna, neviem si vobec predstavit, ako bude sediet 2 hodiny, pytala som dnes v lekarni nieco na prirodnej baze, co by jej pomohlo zaspat, ale nic mi nevedeli dat.
    Dakujem za odpoved
    S pozdravom Simona

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    S prejavov, ktoré opisujete je jasné, že sa jedná o veľmi živé, pohyblivé dieťatko, je to normálne, netreba to riešiť žiadnymi liekmi.
    Let je pre dieťa zväčša záťaž, určite by som tiež nepodávala žiadne lieky, ale keď bude s vami na sedadle, iste to zvládnete.
    Čo sa týka nočného budenia, v tomto období je bežné, je to obdobie prvej deprivačnej úzkosti, dieťatko má stále strach, aby neprišlo o najbližšiu osobu, ktorou ste samozrejme vy, preto stále kontroluje / aj v noci/ či ste nablízku. Je potrebné to len trpezlivo vydržať, jedného dňa sa znova vyspíte. Ak to súvisí so zúbkami, nekľud je značný, je možné použiť pred spaním homeopatický čípok Viburcol. Mám s ním veľmi dobré skúsenosti.

  • Posadenie sa a vstavanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    dcera bude mat 1 rok a sama sa neposadi resp. uz sa niekolkokrat posadila, ale teraz akoby sa jej nechcelo a posadi sa len s pomocou ruk alebo kruzkov, uplne sama sa posadit nechce-je leniva...a postavit sa nepostavi tiez sama. Ked sa postavi s pomocou mojich ruk tak len stoji, nespravi krok. Len pred dvoma tyzdnami sa zacala plazit, ale nelozi. Nohy vobec nezapaja, ked sa plazi, iba rucicky. Ked sa posadi s pomocou tak sa pohybuje stylom ze sa sucha po ritke ruckami, pricom nozicky ma pred sebou. Ked ju posadim, ze sedi na nozickach, a rucicky dame pred seba-poloha na lezenie, tak hned zacne plakat a lahne si na brusko. Na rocnej prehliadke nas pani doktorka poslala na neurolog.vysetrenie, ale sme objednani az o mesiac. Chcem sa opytat na nejake cviky ako ju podporit pri samostatnom sede a vstavani dovtedy. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem žiadne cviky poradiť, pretože cvičiť treba správne pod odborným vedením, pretože nesprávna stimulácia môže skôr poškodiť ako pomôcť. neviem , kde žijete ale napríklad v Bratislave mám veľmi dobré skúsenosti s cvičením v Apolo centre, najdite si na webe falck. V každom prípade popisovaný stav znamená určitú odchylku / nehovorím hne´d že poruchu/ v o vývoji motoriky a určite potrebuje neurologické vyšetrenie a cvičenie pod vedením odborníka. V žiadnom prípade nedávajte dieťa do chodítka!!!!!!!!Nechajte mu vonosť na spntánny pohyb, ani ju nepostavujtre ani neučte chodiť. len nech má dosť priestoru, aby sa mohla hýbať ako sama chce.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: